x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Avertizare ANM: Iarnă lovește puternic România cu ninsori abundente și temperaturi scăzute

Avertizare ANM: Iarnă lovește puternic România cu ninsori abundente și temperaturi scăzute

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2024   •   17:06
Avertizare ANM: Iarnă lovește puternic România cu ninsori abundente și temperaturi scăzute

În fața unei puternice reveniri a iernii, România se pregătește pentru un nou episod de vreme extremă. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a prezentat o prognoză meteo actualizată, avertizând cu privire la codul galben de ninsori abundente și temperaturi scăzute, ce vor afecta țara în următoarele zile.

Avertizarea meteorologică de cod galben va fi activă începând de astăzi, la ora 18:00, până vineri dimineață, la ora 10:00, în zona montană, unde se anticipatează intensificări semnificative ale vântului, cu rafale de 80-100 km/h, și ninsori viscolite ce vor afecta vizibilitatea.

De asemenea, o informare meteorologică este emisă pentru regiunile Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea și partea de est a Munteniei. Aceste zone vor înregistra cantități semnificative de precipitații sub formă de ploi, lapovițe și ninsori, cu posibile depuneri de polei în această noapte.

Elena Mateescu a atras atenția asupra intensificărilor de vânt și în zonele mai joase de relief, cu viteze de 45-55 km/h, asociate cu temperaturi predominant negative. "Senzația de rece va fi mult amplificată", a subliniat directorul ANM.

Prognoza indică minime extrem de scăzute, între -5 și 4 grade Celsius, cu minime în Capitală de -4 și -1 grade Celsius. Maximele vor rămâne pozitive, între 0 și 7 grade Celsius, însă senzația de rece va fi semnificativ resimțită din cauza vântului puternic.

Pentru zonele depresionare, se preconizează temperaturi deosebit de coborâte, cu valori spre -9 sau -10 grade Celsius. Autoritățile îndeamnă populația să fie precaută în fața condițiilor meteorologice severe și să respecte recomandările de siguranță.

„Mâine dimineață vorbim de minime între -5 spre 4 grade Celsius, cu o minimă în Capitală de asemenea spre -4 şi -1 grad și de maxime, în continuare, pozitive de la 0 spre 7 grade, dar cu siguranță acestea, în condițiile asocierii cu vântul, așa cum am menționat, senzația de rece va fi una semnificativă.

Pentru zonele depresionare, temperaturile vor fi unele deosebit de coborâte, pentru că în continuare acestea vor coborî până la valori spre -9 sau -10 grade Celsius", a spus Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), astăzi, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: ninsori Elena Mateescu