Astazi, jumatatea Romaniei scapa de ninsori, insa fenomenul care apare reprezinta un pericol si mai mare: freezing rain sau ploaia inghetata. Stropii de apa ajung la sol sub forma de gheata si imbraca asfaltul, stalpii, casele sau masinile in straturi de sticla, care se curata foarte greu, anunta Mediafax. In 1998, ploaia inghetata ce a cazut pe tot teritoriul tarii s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave si 20 de morti.
"Datorita faptului ca masa de aer mai cald a patruns deja peste tara noastra, precipitatiile s-au transformat in ploaie care ingheata. Deja se consemneaza depuneri de polei din sud si sud-estul tarii. Fenomenul s-ar putea extinde si in alte regiuni ale tarii", a declarat meteorologul ANM Gabriela Bancila.
Si in Capitala ne putem astepta, in urmatoarele ore, la posibile depuneri de polei.
Vestea buna este ca temperaturile sunt in crestere. Maximele vor fi pozitive, iar la nivelul intregii tari, temperaturile vor fi cuprinse intre -11 si 7 grade Celsius.
"Au fost contactati administratorii drumurilor pentru monitorizarea permanenta a partii carosabile si imprastierea materialului antiderapant pe segmentele de drum acoperite cu polei sau gheata. Politia rutiera va interveni pentru sprijinirea activitatii de imprastiere a materialului antiderapant, iar daca se va impune, va lua masuri de restrictionare a circulatiei celorlalte autovehicule pana cand traficul rutier se va putea desfasura in conditii de siguranta", potrivit Infotrafic.
Politistii recomanda conducatorilor auto sa circule cu viteza redusa si sa mareasca distanta in mers intre autovehicule. De asemenea, pietonii angajati in traversare trebuie sa tina cont ca distanta de franare a autovehiculelor se mareste considerabil, in conditii de carosabil alunecos.