x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Ploi. lapoviţe şi ninsori, din 22 ianuarie. PROGNOZA METEO până la 1 februarie

Ploi. lapoviţe şi ninsori, din 22 ianuarie. PROGNOZA METEO până la 1 februarie

19 Ian 2015   •   13:16
Ploi. lapoviţe şi ninsori, din 22 ianuarie. PROGNOZA METEO până la 1 februarie
Sursa foto: Victor Stroe

Vremea va rămâne, în general, caldă în următoarele două săptămâni, iar temperaturile vor fi, în mare parte, pozitive atât pe timpul zilei, cât şi pe parcursul nopţilor în majoritatea regiunilor, arată prognoza valabilă pentru perioada 19 ianuarie - 1 februarie 2015, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie. Pe de altă parte, meteorologii estimează că, începând cu data de 22 ianuarie, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor sub formă de ploaie, lapoviţă sau ninsoare va fi mai mare.

În Banat, în intervalul 19-22 ianuarie, mediile de 10-11 grade ale temperaturilor maxime vor depăşi cu mult pe cele multianuale specifice perioadei. După răcirea estimată să se producă pe parcursul zilei de 23 ianuarie, regimul termic va deveni în umătoarele zile uşor mai ridicat decât cel obişnuit în ultima decadă a lunii ianuarie, cu temperaturi diurne în jurul mediei de 5 grade. La rândul lor, temperaturile minime vor fi mai ridicate în primele 4-5 nopţi, când media lor nu va coborî sub 3 grade. Însă în restul intervalului de prognoză, aceasta se va situa în jurul valorii de minus un grad Celsius, ceea ce nu exclude la nivel local şi valori pozitive în zona de deal, chiar şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni. În prima săptămână vor fi ploi slabe şi moderate, apoi vor fi precipitaţii în general slabe, mixte.

În Crişana, între 19 şi 23 ianuarie, media temperaturilor maxime va fi de 9-10 grade, fiind semnificativ ridicată pentru această perioadă din an. Ulterior, începând cu 24 ianuarie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, deşi temperaturile maxime, în medie, nu vor mai depăşi 5 grade, regimul termic diurn va fi uşor mai ridicat decât cel obişnuit în ultima decadă a lunii ianuarie, prezentând mici variaţii, de la o zi la alta. Pe parcursul nopţilor primei săptămâni, media minimelor termice va fi pozitivă, cuprinsă între două şi 4 grade. Se preconizează că, în medie, temperaturile minime vor scădea până pe 26 ianuarie spre minus două grade Celsius, menţinându-se la această valoare până pe 1 februarie. Temporar, vor fi ploi slabe şi moderate în timpul primei săptămâni, iar ulterior precipitaţiile în general slabe, sub formă de ploaie dar şi de lapoviţă sau ninsoare, vor avea o probabilitate de apariţie ridicată aproape zilnic, până la sfârşitul intervalului.

În Transilvania, pe parcursul primelor 5 zile, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, cu temperaturi maxime apropiate de o medie de 7 grade. În intervalul 24-27 ianuarie, această medie nu va mai depăşi 4 grade, iar ulterior va fi în jur de două grade Celsius. Valorile termice nocturne vor fi permanent negative şi local se va consemna gerul în depresiuni, cu precădere între 28 ianuarie şi 1 februarie, când media regională a temperaturilor minime va fi în jur de -5 grade. Până pe 22 ianuarie şi după 28 ianuarie, condiţiile de apariţie a precipitaţiilor vor fi reduse, dar în celelalte zile vor fi precipitaţii mixte, care pe arii restrânse pot fi moderate cantitativ în 23, 24 şi 27 ianuarie. Vor fi condiţii de polei.

În Maramureş, procesul de încălzire a vremii, caracteristic primei jumătăţi a acestei săptămâni, va determina temperaturi maxime ridicate cu precădere în zilele de 21, 22 şi 23 ianuarie, când, în medie, se vor înregistra 9 grade. Între 24 ianuarie şi 1 februarie, regimul termic diurn va fi ceva mai modest, cu medii de până la 3 grade, urmând a se menţine, totuşi, uşor mai ridicat decât cel obişnuit în această perioadă. Media temperaturilor minime va avea valori de între un grad şi două grade Celsius până pe 24 ianuarie, iar ulterior va scădea până în jurul valorilor de -3 şi minus două grade Celsius. Precipitaţiile, în general slabe, vor fi numai sub formă de ploaie în primele trei zile, iar între 22 şi 25 ianuarie şi temporar până pe 1 februarie, se vor semnala şi lapoviţe sau ninsori, care vor favoriza pe arii restrânse formarea poleiului.

În Moldova, în această regiune, procesul de încălzire a vremii din intervalul 19-23 ianuarie va determina creşterea atât a temperaturilor maxime, de la o medie de 3 grade la 6 grade, cât şi a celor minime, de la valori, în medie, de minus două grade Celsius la unu-două grade Celsius. Între 24 ianuarie şi 1 februarie, deşi vremea se va răci, regimul termic va fi ceva mai ridicat decât cel obişnuit în această perioadă. Astfel, media temperaturilor maxime va rămâne apropiată de două grade Celsius, iar aceea a temperaturilor minime va coborî sub zero grade pe 25 ianuarie şi va fi în jurul a minus două grade, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Precipitaţiile, în general slabe, mixte, vor avea o probabilitate de apariţie ridicată între 22 şi 27 ianuarie. Izolat se va semnala polei.

În Dobrogea, vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal în ultima decadă a lunii ianuarie în toate zilele intervalului de prognoză, cu o medie a temperaturilor maxime situată între 6 şi 9 grade. Regimul termic al minimelor nocturne se va menţine la medii pozitive de până la 4-5 grade, cu excepţia intervalului 29 ianuarie - 1 februarie, când se vor produce uşoare oscilaţii în jurul pragului de îngheţ. După data de 21 ianuarie vor cădea ploi slabe sau burniţe aproape în fiecare zi, iar în aceste condiţii se poate produce şi ceaţă.

În Muntenia, regimul termic diurn va fi permanent cu mult mai ridicat decât cel normal, întrucât în timpul celor două săptămâni, temperaturile maxime mediate pe regiune se vor situa între 5 şi 9 grade. Media minimelor termice va creşte până la aproximativ două grade Celsius, în intervalul 22-24 ianuarie, iar în nopţile ceva mai reci care vor urma începând din 28 ianuarie, această medie va coborî spre minus două grade Celsius. Între 19 şi 21 ianuarie vor fi doar burniţe izolate, determinate de ceaţă, iar ulterior vor fi, temporar, precipitaţii mixte. Vor fi condiţii de polei.

În Oltenia, cu excepţia unor zile cu ceaţă în zonele joase, vremea va fi caldă îndeosebi în timpul primei săptămâni, deşi mediile temperaturilor maxime vor scădea treptat, de la 9 grade pe 19 ianuarie, la 5 grade pe 24 şi 25 ianuarie. În a doua parte a intervalului de prognoză temperaturile maxime se vor menţine între 4 şi 6 grade, în medie regională. Regimul termic nocturn va urma tot un parcurs descendent, astfel că, în nopţile mai calde din intervalul 22-24 ianuarie, media temperaturilor minime va fi de circa două grade Celsius, în cele puţin mai reci care vor urma nu va mai depăşi zero grade, iar din 28 ianuarie va coborî spre minus două grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte, pe spaţii relativ extinse, va fi mai ridicată în intervalul 22-27 ianuarie, când vor fi şi condiţii de polei.

La munte, vremea se va răci uşor şi treptat, însă regimul termic va mai depăşi, cu precădere în primele zile, pe cel specific ultimei decade a lunii ianuarie. Valorile temperaturilor maxime vor avea o medie cuprinsă între două şi 4 grade până pe 23 ianuarie, iar ulterior această medie se va situa între zero şi minus două grade Celsius. Minimele nocturne vor fi în prima săptămână între minus patru şi minus două grade Celsius, în medie, apoi urmează să mai scadă, spre o medie de -7 grade. Probabilitatea de precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare, va fi mai ridicată între 22 şi 27 ianuarie, iar în zilele de 23 şi 24 ianuarie izolat pot fi cantităţi mai însemnate.

×