x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoza agrometeo: Secetă în majoritatea regiunilor țării, în perioada 9-15 noiembrie

Prognoza agrometeo: Secetă în majoritatea regiunilor țării, în perioada 9-15 noiembrie

09 Noi 2019   •   14:15
Prognoza agrometeo: Secetă în majoritatea regiunilor țării, în perioada 9-15 noiembrie
Sursa foto: fotokostic/Getty Images/iStockphoto

Seceta pedologică moderată, puternică şi chiar extremă a cuprins majoritatea regiunilor agricole din ţară, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 9 - 15 noiembrie 2019.

"Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 de centimetri se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în estul şi sudul Dobrogei, centrul şi sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat în nordul şi nord-vestul Munteniei, nordul Olteniei şi al Maramureşului", arată prognoza ANM.

Specialiştii ANM precizează că procesele fiziologice ale culturilor de toamnă se vor desfăşura, în general, normal în aproape toată ţara şi uşor mai lent în depresiunile din estul Transilvaniei.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă îşi vor continua germinarea, răsărirea şi apariţia frunzei a treia (20-100%) în majoritatea zonelor agricole. Cele mai avansate fenologic vor fi culturile semănate în epoca optimă din zonele sudice şi estice aflate la înfrăţire (10-60%).

"În funcţie de data semănatului, cultura de rapiţă va parcurge fazele de răsărire (30-100%) şi înfrunzire (5-11 frunze), pe aproape întreg teritoriul agricol. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie, exceptând semănăturile tardive şi suprafeţele cu deficite de umiditate în sol, unde starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta în continuare medie şi slabă", spun specialiştii ANM.

La speciile pomi-viticole se vor semnala în continuare maturarea lemnului/coardelor, precum şi îngălbenirea/căderea frunzelor, în cea mai mare parte a plantaţiilor.

Pe ansamblu, în zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon, (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări, recoltarea de pe ultimele suprafeţe) se vor putea executa în condiţii bune.

Din punct de vedere termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 - 19 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 9 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va oscila între 11 - 24 grade Celsius, în aproape toată ţara, iar cea minimă între 0 - 14 grade Celsius în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 centimetri se va situa între 7 - 18 grade Celsius în toate regiunile, limite optime parcurgerii proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la speciile de toamnă semănate până la această dată.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele joase şi de luncă se vor menţine condiţii de producere a ceţii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: agrometeo