x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Opinia specialistului: De ce în România avem vreme primăvăratică și în Europa de Vest este viscol

Opinia specialistului: De ce în România avem vreme primăvăratică și în Europa de Vest este viscol

de Vali Deaconescu    |    18 Ian 2023   •   16:07
Opinia specialistului: De ce în România avem vreme primăvăratică și în Europa de Vest este viscol
Sursa foto: Hepta

Conf. dr. Lucian Sfîcă a explicat ce schimbări meteorologice s-au întâmplat și au provocat temperaturi ridicate în România și episoade de iarnă în Europa Centrală și de Vest.

„Europa Centrală și de Vest înregistrează al doilea episod consistent de iarnă după cel de la începutul lui decembrie. Aerul rece de origine arctică se adâncește spre latitudini mici în Mediterana, de acolo de unde este expulzat spre sud-estul Europei aerul tropical preexistent. 

Un mecanism dinamic destul de clasic al iernilor europene. Doar că aerul cald din regiunea Mediteranei este încă suficient de cald pentru ca ajuns în regiunea noastră să determine în următoarele două zile o vreme pseudo-primăvăratică în care maximele record de temperatură (atât la nivelul maximelor cât și al minimelor diurne) din luna ianuarie sunt puse serios sub semnul întrebării", a scris Conf. dr. Lucian Sfîcă pe pagina de Facebook Meteo Moldova .

Prognoza meteo arată astfel că, în perioada 17-20 ianuarie, statele din estul Europei se vor bucura de temperaturi ridicate, care pot depăși chiar și 20 de grade Celsius, în timp ce vestul va fi afectat de ninsori. 

Prin urmare, peste România va veni un val de aer tropical care va ridica maximele la 18-22 de grade Celsius.

Estimările arată că până la sfârșitul acestei luni, temperaturile se vor menține ridicate, fiind de așteptat să avem cea mai călduroasă lună ianuarie din istorie. 

Între timp, în țările din vestul și centrul Europei, va fi un val de aer maritim polar, care va aduce ninsori și vreme rece. 

 

×
Subiecte în articol: Lucian Sfîcă iarnă viscol