Programul Erasmus al Uniunii Europene a oferit în ultimii 27 de ani aproximativ trei milioane de burse de studiu studenţilor, profesorilor şi formatorilor din comunitatea europeană. În perioada 2007-2013, numai din România au fost peste 80.000 de bursieri care au plecat la studii sau la perfecţionare la univeristăţile din Uniunea Europeană.
Ştefana Chivoiu este una dintre studentele din România care a obţinut două burse oferite prin programul Erasmus. Prima bursă a obţinut-o după ce s-a înscris la master la una dintre universităţi private din Bucureşti. “Am decis să mă înscriu la un master pe management şi marketing în 2012, la o universitate privată pentru a beneficia de o bursă Erasmus. În prima lună de studii m-am interesat de bursele pe care le oferea facultatea. M-am dus la biroul Erasmus, care era în cadrul facultăţii. Am aplicat pentru Erasmus Plasament, care este fosta bursă Leonardo Da Vinci. Prin această bursă te duci să faci un stagiu de practică la o companie din afara ţării. Am ales Spania. Universitatea avea o persoană în teritoriu care se ocupa să intri în plasament, se ocupa de cazare, de absolut tot ce aveai nevoie. Am făcut un stagiu de trei luni la o companie de arhitectură. Am început pe 3 decembrie şi am stat până în martie 2013”, povesteşte Ştefana Chivoiu. Universitatea i-a oferit 80% din suma alocată înainte să plece în Spania. Banii i-au ajuns pentru a-şi plăti chiria, utilităţile şi transportul. Ajunsă în Spania, stagiul şi l-a făcut într-un studio de arhitectură unde partea de marketing era ţinută de o arhitectă. “Aici am fost foarte norocoasă preluând o mare parte din sarcinile ei. Proiectul meu cel mai mare pe care am lucrat a fost să le fac un portofoliu, care mi-a aparţinut în totalitate. De la concept până la grafică”. După stagiul de pregătire din Spania, Ştefana Chivoiu a revenit în ţară unde şi-a continuat studiile de masterat. Apoi, în primăvara acestui an a plecat cu o nouă bursă Erasmus pentru două săptămâni în Budapesta. “A fost o acţiune a universităţii în parteneriat cele din Finlanda, Islanda, Polonia şi Budapesta. Fiecare universitate şi-a ales şase studenţi de la specializări diferite. Înainte să plecăm am avut un fel de training. Noi urma să facem un plan de afaceri foarte aplicat pentru o companie de vinuri din Budapesta. Am avut o sesiune de cursuri care ne-au fost explicate noile conceptele de marketing. În prima săptămână am mers pe teren la companie, apoi am vizitat podgoriile. Ulterior, fiecare dintre noi a prezentat un proiect. Proiectul din care făceam parte a fost desemnat câştigător”.
Jurnalism în Olanda
Mirela Mihaela Vlad a aplicat la o bursă în timp ce era studentă la Şcoala Superioară de Jurnalistică. A ales să plece pentru două săptămâni la o universitate din Olanda, pentru a-şi aprofunda cunoştinţele în jurnalismul de investigaţie. În paralel lucra ca reporter de investigaţii. “Am vrut să mă specializez pe jurnalism de investigaţie. Aşa am ales să plec în Olanda, unde se ţineau cele mai bune cursuri pe jurnalism. Am aşteptat aproximativ două săptămâni până să primesc bursa în Maastricht. Cursurile erau de dimineaţă până seara, iar la finalul bursei fiecare student trebuia să prezinte un caz de investigaţie din ţara din care provenea”, a spus Mirela Vlad. Reîntoarsă în ţara, tânăra Mirela Vlad şi-a continuat studiile la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, unde a făcut un master în Relaţii Publice. După ce a cochetat cu televiziunea, Mirela Vlad a renunţat la jurnalism şi s-a apucat de relaţii publice. În prezent conduce o firmă specializată pe promovarea industriei farmaceutice.
Programul ERASMUS are trei compomente
Programul de burse Erasmus face parte din programul SOCRATES al Uniunii Europene şi este destinat sprijinirii studenţilor în efectuarea unor perioade de studiu, de la 3 la 12 luni, recunoscută de provenienţă, într-o altă ţară europeană. Principalul obiectiv al programului ERASMUS este promovarea dimensiunii europene în învăţămantul superior. În acest sens, mobilitatea studenţilor şi profesorilor rămâne una din activitaţile principale, dar se acordă o mare atenţie şi altor activităţi, destinate perfectionării programelor de studiu şi introducerii unor teme şi cursuri noi, prin colaborarea transnaţională între universităţi.
Programul Erasmus are trei componente: Cooperare europeana inter-universitară, Granturi de mobilitate pentru studenţi şi personal didactic universitar, OM şi ECTS şi Reţele Tematice. Granturile de mobilitatea pentru studenţi sunt finanţate parţial de către Comisia Europeană, fiind necesară o finananţare complementară, din interiorul sau exteriorul universităţii, din surse naţionale sau regionale, publice sau private. Grantul alocat lunar studenţilor Erasmus este calculat în funcţie de bugetul naţional acordat acestei acţiuni şi de numărul studenţilor selectionaţi pe baza deciziei universităţilor nu poate acoperi decât o mica parte din cheltuielile de transport şi de subzistenţă. Statutul de “bursier Erasmus” exceptează însă pe beneficiarii de mobilităţi de plata taxelor de curs. Asigurarea tuturor cheltuielilor directe implicate de desfăşurarea unei perioade de studiu într-o universitate gazdă reclamă cu necesitate suplimentarea grantului Erasmus.