x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Aceștia sunt cei mai periculoși șerpi de pe planetă

Aceștia sunt cei mai periculoși șerpi de pe planetă

de Anastasia Paul    |    31 Iul 2024   •   21:45
Aceștia sunt cei mai periculoși șerpi de pe planetă
Sursa foto: Hepta

Subțiri, cu ochii ca mărgelele și colții plini de venin, șerpii depășesc și cele mai înfricoșătoare filme de groază cu prezența lor alunecoasă.

Iată cele mai periculoase specii de șerpi:

1. Anaconda
Filmele de la Hollywood ne-au familiarizat cu Anaconda. Veninul carer îi lipsește Anacondei este compensat de dimensiunea uriașă. În plus, tehnica de ucidere constă în înfășurarea victimei în regiunea mediană și comprimarea trupului până când este complet zdrobit. Abia apoi o înghite cu totul. 

2. Jararaca
Sud-estul Braziliei este locul unde vei găsi Jararaca, unul dintre cei mai cunoscuți șerpi veninoși. Rata mortalității de 7%, în prezent.

În anii 1902 și 1945, Jararaca a provocat mai mult de 52% dintre mușcăturile de șarpe.

3. Mamba Neagră
Black Mamba are capacitatea de a lovi de 12 ori succesiv, și fiecare mușcătură este plină de niveluri monstruoase de neurotoxină. Și dacă acest lucru nu este suficient de rău, o mușcătură este aproape 100% mortală, aceasta survind în doar 15 minute.

4. Tiger Keelback
Un șarpe de apă care trăiește în Japonia și în toată Asia de Est, Tiger Keelback este destul de timid dar incredibil de periculos. Acest șarpe ciudat consumă creaturi toxice, pe care le păstrează în propriile glande, înainte de a le elibera mai târziu.

5. Cobra indiană
O familie obișnuită și mortală de șerpi care poate fi găsită în India este denumită în mod obișnuit „Cei Patru Mari” și da, toți sunt mortali.

În mitologia indiană, Cobra indiană este respectată. Când ești mușcat, vei experimenta o paralizie care poate duce la insuficiență respiratorie sau chiar la un atac de cord.

6. Șarpe cu clopoței
Șarpele cu clopoței este foarte periculos.  Situat în unele părți ale Americii de Nord, singurul lucru bun că mușcătura sa nu este fatală dacă este tratară imediat. 

7. Krait comun
Un al membru al „Big Four” din India, Common Krait este ușor de recunoscut, cu capul său foarte plat. În timpul zilei, dacă întâlnești șarpele, probabilitatea ca acesta să se ascundă și să reacționeze încet este mai mare.

Totuși, noaptea acesta nu va ezita să muște la primul semn de enervare și agitația sa va crește rapid. Dacă lași mușcătura netratată, vor urma în curând leziuni ale nervilor, paralizii musculare și leziuni ale creierului.

8. Saw Scaled Viper
Trăește în India, China și Asia, așa că este bine să fii atent cu rezervarea la hotel. Deși sunt nocturni, Saw Scaled Vipers sunt foarte rapizi.

Durerea imediată, umflarea și sângerarea în gură este prima încercare prin care vei trece. În plus, tensiunea arterială va scădea în timp ce inima ta încetinește. În următoarele 4-5 săptămâni de la  mușcătură, vei experimenta agonie paralizantă.

9. Viperă cu coarne din deșert
Fidel numelui său, acest șarpe are coarne deasupra ochilor. Cel mai bine este să eviți acel bilet ieftin către Orientul Mijlociu și părțile de nord ale Africii. Au un venin puternic.

10. Cobra filipineză
Dintre toate speciile de Cobra, aceasta este cea mai veninoasă. Cobra filipineză are abilitatea terifiantă de a-și arunca veninul de la vreo 10 metri distanță. În câteva minute, vei suferi insuficiență cardiacă și respiratorie.

11. Boomslang
Trăiește în Africa de Sud iar acțiunea sa este fulgerătoare. Se poate cățăra în copaci și are o mușcătură plină de toxine veninoase. Arer și o vedere extraordinară  și își poate mișca capul entru a avea o imagine mai bună a obiectelor din fața sa.

12. Șarpe de mare Peron
Cel mai bine ar fi să evitați acel zborurile către Golful Siam, Strâmtoarea Taiwan și insulele Mării Coralului. De ce? Pentru că acolo  este casa șarpelui de mare Peron, a cărui mușcătură este plină cu suficient venin pentru a te ucide în câteva minute. În plus, este singurul șarpe de mare care are spini pe cap.

13. Șarpe cu trunchi de elefant
Indonezia găzduiește acest șarpe gras și înfricoșător. Acesta are pielea lăsată și ridată, care crește 10 picioare în lungime. Are lungimea și puterea sa poată trage un om matur sub apă.

14. Șarpe Maro de Est
Șarpele maro de Est poate avea un nume îmblânzit, dar nu este nimic îmblânzit la acest șarpe; poartă suficient venin pentru a ucide instantaneu un om adult. Cercetătorii spun că dacă întâlnești unul este bine să rămâi nemișcat. 

15. Regele Cobră
În toată Asia și junglele indiene locuiește Regele Cobră – cel mai lung și mai veninos șarpe din întreaga lume. În timp ce King Cobra tinde să vâneze doar șopârle, rozătoare și alți șerpi, atunci când mușcă un om, veninul poate fi fatal. Dacă rana este lăsată netratată, rata de supraviețuire este de 40%.

16. Death Adder
Australia, Noua Guinee și unele insule din apropiere găzduiesc cel mai veninos și mai rapid șarpe din zonă. Cu toate acestea, din fericire, există un antidot.

Are o răbdare incredibilă deoarece stă la pândă pentru a reuși apoi o ambuscadă. În decurs de 6 ore de la mușcătură, vei experimenta un disconfort minor care duce apoi la paralizie și insuficiență respiratorie.

17. Viperele lui Darevski
Armenia și Turcia găzduiesc unul dintre cei mai veninoși șerpi din regiune, Viperele lui Darevsky. Cu toate acestea, un studiu recent sugerează că au mai rămas în viață doar circa 500 de exemplare. 

18. Șarpe de mare cu burtă galbenă
Dacă ești mușcat, veninul este foarte puternic. Vestea bună este că șarpele de mare cu burtă galbenă este ușor de observat în apă.

19. Coasta Taipan
Cele mai multe studii toxicologice au dezvăluit că această specie este al șaselea cel mai veninos șarpe de uscat. Este originar din regiunile de coastă din nordul și estul Australiei și din Noua Guinee.

20. Vipera lui Russell
Vipera lui Russell, sau Daboia, poate fi găsită în toată Asia și face parte din „Big Four” din India.  Un număr mare de mușcături de șarpe sunt atribuite Viperei lui Russell, în principal datorită aspectului lor agresiv și prezenței în zonele foarte populate.

21. Șarpe Malayan
Șarpele Malayan, sau Blue Krait, este situat în zone din Asia de Sud-Est și Indonezia.  Mușcătura sa este fatală dar există antidot. Veninul său este de 16 ori mai toxic decât cel al Cobrei. 

22. Șarpele de mare Dubois
Locații precum Papua Noua Guinee, Noua Caledonie și zonele de coastă de nord, est și vest ale Australiei sunt locurile unde trăiește. Șarpele de mare Dubois este unul dintre cei mai veninoși șerpi de mare și se clasează printre primii 3 cei mai veninoși șerpi din întreaga lume.

23. Krait chinezesc
Rata mortalității în cazul mușcăturii variază între 25 și 35%, 70% până la 100%. Denumit în mod obișnuit Krait taiwanez sau Krait chinezesc, Many Banded Krait este o specie extrem de veninoasă situată în centrul și sudul Chinei și în Asia de Sud-Est.

24. Burrow Asp
Înfricoșătorul Burrowing Asp este foarte periculos, mai ales când este în preajma copiilor mici. Burrowing Asp se ascunde sub pământ, în gropi de nisip sau sub tobogane. În plus, colții lor proeminenți sunt atât de otrăvitori, și tot ce trebuie să facă este să intre în contact cu piele. Nici măcar nu trebuie să muște pentru a cauza vătămare gravă sau moarte.

25. Cape Cobra
Este una dintre cele mai periculoase specii de cobra din toată Africa. În mare parte datorită faptului că  poartă venin excepțional de puternic și poate fi găsit în jurul sau în interiorul caselor.

În plus, rata mortalității este extrem de ridicată deoarece este nevoie de la o oră (în cazurile severe) până la 10 ore (sau mai mult) pentru ca moartea să apară. Insuficiența respiratorie, din cauza apariției paraliziei, este, de asemenea, un simptom. Dar există un antidot.

26. Cobra de pădure
Este originară din partea centrală și de vest a Africii. În timp ce mușcăturile sunt mai puțin obișnuite pentru oameni decât orice alt șarpe african, o mușcătură de la Cobra Pădure este o urgență care pune viața în pericol.

27. Șarpe Tigru Negru
Furnicături, transpirație și amorțeală sunt toate simptomele care urmează unei mușcături și, în decurs de o jumătate de oră de la o mușcătură, moartea poate apărea dacă nu este tratată. În timp ce șerpilor tigru le este frică de oameni, dacă sunt încolțiți, atacă!

28. Vipera din Gaboon
Pădurile tropicale și savanele din Africa subsahariană sunt locul unde vei găsi vipera din Gaboon.Are și cei mai lungi colți dintre vipere. Crezi că se termină acolo? Vipera Gaboon este cea mai veninoasă din lume. 

29. Mamba verde
Cele trei tipuri de Green Mambas (Vest, Est și Jameson), toate sunt foarte veninoase, agresive și imprevizibile. În plus, toate trei sunt arboricole, alerte, rapide și agile. În plus, veninul lor are o acțiune foarte rapidă și dendrotoxinele sunt mai devastatoare pentru sistemul nervos central.

30. Bushmaster sud-american
Mare, rapid, devine agresiv atunci când este încolțit.  Bushmasterul sud-american este cel mai lung șarpe veninos din emisfera vestică, precum America de Sud și pădurile de la est de Anzi.

31. Viperă cu nasul ascuțit
Sharp-Nosed Pit Viper poate părea ciudat, dar este incredibil de periculoasă. În plus, mușcăturile sunt de obicei fatale. Simptomele unei mușcături includ durere locală severă și sângerare, dar, din fericire, există un antivenin disponibil.

32. Șarpe de mare cu cioc
Este cea mai veninoasă specie de șarpe de mare. Peste 50% din mușcături sunt cauzate de șerpi de mare și majoritatea se termină cu decesul vctimelor. Șansele de supraviețuire de la o mușcătură sunt mult mai mari dacă soliciți imediat asistență medicală.

33. Șarpe cu clopoței Mojave
Veninul șarpelui cu clopoței Mojave este considerat a fi unul dintre cei mai debilitanți și potențial mortali dintre toți șerpii nord-americani.

34. Cobra Caspică
Cunoscută și sub denumirea de Cobra din Asia Centrală, Cobra Oxus sau Cobra Rusă, dar indiferent cum o numești, Cobra Caspică este cea mai agresivă dintre speciile Cobra. Trăiește în Asia Centrală.

35. Terciopelo
Numit în mod obișnuit Bothrops Asper sau Terciopelo, este mortală.Deștept și mortal, nu ceea ce vrei de la un șarpe... niciodată. La fel ca majoritatea viperelor, Terciopelo trăiește în sudul Mexicului și nordul Americii de Sud. Se găsește adesea în habitatele de câmpie, unde așezările umane sunt mai numeroase. 

36. Malayan Pit Viper
Malayan Pit Viper, agresiv și rapid, pândește prin zonă, așa că trebuie să fi vigilent. Se află în Asia de Sud-Est.

37. Șarpe cu clopoței Tigru
În timp ce șarpele cu clopoței are un randament scăzut de venin, este încă considerat cel mai toxic dintre toate veninurile de șarpe cu clopoței.Șerpii cu clopoței tigru pot fi reticenți în a mușca, dar sunt excepțional de agresivi. 

38. Vipera morții
Vipera morții comun poartă o neurotoxină cu toxicitate ridicată, care duce la paralizie și uneori la moarte. În plus, acest tip are una dintre cele mai rapide lovituri dintre toți ceilalți șerpi veninoși din Australia. Când ești mușcat, moartea poate apărea în 6 ore.

39. Șarpele Maro de Vest
Cunoscut științific sub numele de Pseudonaja nuchalis, Șarpele maro de vest este o specie veninoasă din Australia de Vest. Deoarece au=re colți destul de mici, mușcăturile sunt adesea nedureroase. Cu toate acestea, atunci când ești mușcat, simptomele includ dureri de cap, dureri abdominale, greață, vărsături, coagulopatie severă și chiar afectarea rinichilor.

40. Viperă de tuf păros (Atheris Hispida)

O vei vedea deasupra florilor și frunzelor, așa că fii atent. Și da, mușcăturile pot fi fatale fără tratament.

41. Dugite

Veninul său este unul dintre cele mai letale din lume – provocând efecte coagulopatice și procoagulante. Deși nu atacă foarte mult oamenii, acest șarpe este activ  în octombrie și noiembrie.

42. Cobre scuipătoare
Când se apără, o cobra care scuipă va proiecta venin din colții lor. În unele cazuri, până la 2 m distanță. În prezent, există aproximativ 17 specii de cobra scuipătoare.

43. Inland
Când vine vorba de genul taipan, Inland este un șarpe extrem de veninos. De fapt, mulți spun că este cel mai veninos șarpe din lume. 

Spre deosebire de majoritatea șerpilor, Inland este un vânător de mamifere specializat, ceea ce înseamnă că veninul său este special creat pentru a ucide speciile cu sânge cald. O singură mușcătură ar putea ucide cel puțin 100 de bărbați adulți iar moartea va avea loc în 30 - 45 de minute dacă mușcătura nu este tratată. Tinde să evite contactul uman deoarece este un șarpe destul de timid. 

44. Cobra scuipatoare cu gâtul negru
Trăieștet în Africa sub-sahariană însă rata mortalității pentru mușcăturile umane netratate este destul de scăzută. Veninul său neurotoxic va irita pielea și poate provoca orbire dacă veninul intră în ochi, mai ales dacă ochiul nu este spălat.

45. Șarpe de mare Belchers (Hydrophis belcheri)
O altă specie extrem de veninoasă.Tinde să muște pescari cel mai frecvent și doar 25% dintre victime mor. 

46. Eyelash Palm Pit Viper
Din punct de vedere tehnic se numește Bothriechis schlegelii. Este o specie de viperă veninoasă situată în America Centrală și de Sud.

47. Șarpe negru cu burtă roșie
Fiind unul dintre cei mai cunoscuți șerpi din Australia, poate fi găsit în pădurile și mlaștinile din estul Australiei. Veninul său este capabil să provoace morbiditate drastică, o mușcătură nu este în general fatală și este, de asemenea, mult mai puțin veninos decât orice alt șarpe elapid australian.

48. Mocasin de apă (Agkistrodon piscivorus)
Alte nume comune sunt mocasin de mlaștină, mocasin negru, gură de bumbac, gaper sau viperă. Înseamnă că poate trăi și vâna atât pe uscat, cât și sub apă. Cel mai demn de remarcat aici este faptul că acest șarpe special este ~singurul~ șarpe semiacvatic care există. Agkistrodon piscivorus se găsește în sud-estul Statelor Unite.

49. Cobra chinezească
Este unul dintre cei mai importanți șerpi veninoși din toată China continentală și Taiwan. De parcă nu ar fi suficient de rău, a cauzat și cele mai multe mușcături de șarpe oamenilor. Există un antivenin dar rata mortalității este în creștere.

50. Anaconda verde
Cunoscută ca anaconda comună și boa de apă, Anaconda verde este de fapt o boa neveninoasă din America de Sud. Este cel mai greu și mai lung șarpe din lume. Câștigă datorită dimensiunii și forței sale.

51. Rinkhals
Deși nu este o cobra adevărată, este mai degrabă o specie de elapid veninos situat în sudul Africii. Când Rinkhals atacă oamenii, țintește față, în special la ochi.  Un nume alternativ înfiorător este cobra scuipatoare cu gât inel. 

52. Alcatrazes Lancehead
Este considerată o specie pe cale de dispariție. Poate fi găsită doar pe Insulele Alcatrazes din sud-estul Braziliei.

53. Jameson Mamba
Aparținând familiei Elapidae, Jamesons Mamba este un șarpe rapid, foarte arboricol și foarte veninos. Este locația? Africa. Dacă este mușcat și lăsat netratat, moartea poate apărea în 30 până la 120 de minute – da, este veninos.

54. Cascabel (Crotalus durissus)
Este cea mai veninoasă specie de viperă din America de Sud, Crotalus durissus. Este cel mai bine recunoscut pentru cele două dungi distincte care încep de la baza capului. În plus, veninul său conține neurotoxine (crotoxină și crotamina) care provoacă paralizie progresivă.

55. Viperă sâsâitoare
Trăiește în savana sau pășunile din Maroc și vestul Arabiei în toată Africa (în afară de Sahara și zonele de pădure tropicală). Viperele puf tind să atârne în zonele foarte populate și au, de asemenea, o dispoziție extrem de agresivă.

56. Șarpele maro comun
Unul dintre cei mai veninoși șarpe este șarpele maro comun. Este originar din Australia și Noua Guinee și este considerat a fi deosebit de periculos. Reacționează extrem de nervos când întâlnesc oameni. Este extrem de rapid și poate mușca de 4-5 ori. 

57. Krait comun
Numit și krait cu mai multe benzi sau krait chinezesc, se găsește în principal în Myanmar, Laos, nordul Vietnamului, Taiwan și sudul Chinei. După o mușcătură pot apărea o varietate de simptome. Necesind corpuri de apă în apropierea habitatului său, krait-ul cu multe benzi preferă să trăiască în desișuri de bambus, păduri de câmpie, câmpuri de orz sau câmpii deschise și umede. Veninul conținut într-o mușcătură de la acest șarpe ar putea ucide până la o duzină de oameni.

58. Mica viperă indiană
Deși nu este cel mai veninos șarpe din lume, vipera comună este, fără îndoială, periculoasă. În ceea ce privește decesele de la șerpi pe an, acest șarpe ocupă primul loc.

Se crede că aproximativ un sfert din cele 40.000 de morți din cauza mușcăturilor de șarpe pot fi atribuite acestei vipere. Numai în India, aproximativ 8.000 de oameni cad victimele acestui șarpe otrăvitor în fiecare an. Cu o lungime de 60 - 70 de centimetri, vipera comună este relativ mică în comparație cu alți șerpi otrăvitori.

59. Oxyrhopus Emberti
 Este unul dintre așa-numiții șerpi de coral falși, care imită colorarea șarpelui otrăvitor de coral pentru a ține la distanță prădătorii. Singurul șarpe descoperit recent își schimbă culoarea pe măsură ce crește. 

60. Hamadriada
Maiestuoasa cobră rege poartă mai multe nume - numele ei științific este Ophiophagus hannah, de exemplu. Este cel mai lung șarpe veninos, un simbol mitologic și animalul național al Indiei. Mai degrabă, cobra rege este una dintre speciile pe cale de dispariție și este protejată în China, Vietnam și India.

Cobra rege este surprinzător de timidă și tinde să evite oamenii, dar este ușor iritată de mișcările bruște: Registrul mondial al departamentului de urgență arată că mușcăturile cauzate de cobra rege sunt destul de neobișnuite. În timp ce cobra rege este una dintre cele mai cunoscute specii, în cele din urmă este cea mai puțin periculoasă cobra de pe această listă.

61. Cobra chinezească

Cobra chineză este predispusă să fie iritabilă și agresivă. Ea este conștientă de mediul înconjurător în orice moment. Dacă se simte amenințată, își ridică capul. De multe ori reacţionează nervos la tulburări şi apoi atacă fără avertisment.

63. Cobra chinezească

Datorită răspândirii civilizației în habitatul lor, există din ce în ce mai multe întâlniri neplăcute între oameni și animale, care uneori nu se termină bine. La această specie se recomandă prudență, mai ales datorită agresivității sale neprovocate. 

64. Texas Diamond-Back
Texas Diamond Back este, de asemenea, una dintre cele mai cunoscute specii de șerpi. Deși ne este greu să ne imaginăm, șarpele cu clopoței din Texas este o caracteristică comună în meniurile restaurantelor din sud-vestul american și din Mexic, unde este nativ.

Dar pentru a le aduce în farfurie, trebuie mai întâi prinse. Se numără printre cei mai agresivi șerpi din lume, dar, din fericire, se vor pocni din coadă ca un avertisment prealabil. Cu siguranță ar trebui să acorzi atenție acestui zgomot și să nu te apropia prea mult de el pentru că asta înseamnă de obicei că șarpele este iritat.

65. Șarpe de coral albastru
Nu te lăsa păcălit de culorile frumoase ale viperei albastre deoarece o întâlnire cu acest membru neobișnuit al familiei Elapidae poate fi mortală. Deși o viperă albastră tânără poate fi ușor confundată cu o calamaria schlegeli, calamaria schlegeli este neveninoasă, în timp ce vipera albastră are un venin cu acțiune extrem de rapidă.

66. Australian Black Note
Vipera neagră cu burtă roșie este foarte comună în estul Australiei. Șarpele veninos iese în evidență prin spatele său strălucitor, negru și pântecul roșu portocaliu strălucitor și, desigur, este și foarte frumos la privit. Acest lucru îl face și ușor de observat.

Așadar, spre deosebire de alți șerpi de pe această listă, nu există niciun risc de a-i trece cu vederea. Este originar din păduri și mlaștini, precum și din zonele urbane. Cu toate acestea, nu este considerat deosebit de agresiv și veninul său nu este mortal, deși o mușcătură poate provoca dureri severe. 

67. Barba Amarilla
Acest nume, care se traduce prin „barbă galbenă” în spaniolă, se referă la un grup de șerpi originari din America Centrală și de Sud, care sunt ușor de identificat prin forma unică a capetelor lor turtite. Barba amarilla are reputația de a fi imprevizibilă și ostilă datorită reflexelor lor rapide și mișcării constante. Veninul lor este necrozant, provoacă dureri chinuitoare și poate fi fatal.

68. Golden Lancehead
Potrivit unor studii, acest șarpe are unul dintre cele mai letale veninuri înregistrate vreodată. O mușcătură are o șansă de 7% de a provoca moartea, iar cei care primesc asistență medicală au încă 3% șanse de a muri. Este posibil ca veninul șarpelui să declanșeze insuficiență renală, necroză musculară, sângerare în creier și sângerare internă.

69. Cobra egipteană
Unul dintre șerpii veninoși ai Africii este cobra egipteană. În ceea ce privește cobra, aceasta este una dintre cele mai mari din Africa. Acest șarpe are un cap mare, scufundat, care este separat de gât printr-o creastă îngustă. Cobrele, ca toți șerpii, au coaste cervicale lungi care se pot extinde pentru a forma o glugă în jurul gâtului.

Cobra egipteană are un bot larg, rotunjit. Există o coadă lungă atașată de corpul cilindric și îndesat. Această specie este ușor de identificat prin cap și glugă. Deși există o gamă largă de nuanțe posibile, majoritatea exemplelor sunt maro, uneori cu pete mai deschise sau mai întunecate și prezentând frecvent un semn de „lacrimă” chiar sub ochi.

70. Șarpe cu clopoței de lemn
Situat în estul Americii de Nord, șarpele cu clopoței este o viperă mare și otrăvitoare. Suprafața dorsală a acestor șerpi este marcată de un model de benzi încrucișate maro închis sau negre, pe un fundal maro deschis sau gri.

Benzile încrucișate pot lua o formă de V sau M și au întotdeauna margini zimțate, în zig-zag. În multe cazuri, se observă o dungă de culoarea ruginii care trece de-a lungul coloanei vertebrale. Burta lor poate fi uniform galbenă sau marcată în negru.

71. Șarpe cu clopoței din Est
În America de Nord, șarpele cu clopoței din Est este considerat cel mai mortal șarpe veninos. Este mare și puternic, dar nu este deosebit de agresiv. Rata mortalității este de 30% dar alte cercetări estimează o rată mult mai mică de 10%-20%.

72. Șarpe cu clopoței din prerie
Șerpii cu clopoței de prerie se găsesc într-o varietate de habitate, inclusiv păduri, tufișuri, pajiști și chiar deșerturi. Au tendința de a trăi în zone cu o concentrație mare de surse de hrană. Bârlogurile sunt adesea situate pe aflorimente stâncoase, iar zonele multor subspecii reflectă această preferință. Șerpii cu clopoței din prerie par să prefere mediile aride cu acoperire medie de plante.

Veninul conține enzime proteolitice, similare cu cele ale altor vipere americane. Veninurile proteolitice ajută la invalidarea prăzii provocând distrugerea țesuturilor prin catabolismul proteinelor structurale și a altor proteine. Efectele hemotoxice ale veninului de C. atrox sunt cele mai proeminente în efectele sale asupra sistemului cardiovascular, celulelor sanguine și vaselor de sânge.

73. Șarpele cu clopoței de Vest Diamondback

Metaloproteinazele de zinc hemoragice sunt prezente în venin. Toxinele din venin, numite citotoxine și miotoxine, țintă celulele și mușchii, provocând ravagii în organism și afectând în primul rând sistemul cardiovascular. Mionecroza (lezarea mușchilor scheletici) este cauzată de metaloproteinazele veninoase și pare a fi un efect secundar al ischemiei care se dezvoltă în țesutul muscular, ca urmare a sângerării.

74. Regele Brown
Șarpele rege maro, cunoscut și sub numele de șarpe Mulga, aparține familiei Elapidae și este foarte otrăvitor. Lungimea estimată a 8,2 picioare, maro regele este cel mai lung șarpe veninos din Australia.

Cu excepția regiunilor Victoria și Tasmania, acestea pot fi găsite pe tot continentul. Colorația maro-negricioasă, ochii roșiatici și capul puțin mai lat al regelui maro ajută la deosebirea acestuia.

75. Șarpe Negru Papuan
Un membru extrem de periculos al familiei Elapidae, șarpele negru papuan se găsește doar în Noua Guinee și Indonezia. În plus, pot crește până la aproape 7 picioare în lungime. Este cea mai letală specie de șarpe negru. Arată exact așa cum sugerează și numele: negru lucios deasupra, cu o dungă gri care trece pe partea inferioară.

76. Şarpele Stilleto
Chiar dacă la exterior pare a fi inofensiv, șarpele stiletto este de fapt unul dintre cei mai periculoși prădători ai Africii. Pentru a evita concluzia falsă că ești complet ferit de șarpele stiletto, este esențial să identifici corect această specie de șarpe.

Sunt periculoși deoarece colții lor se mișcă pe tot corpul, făcând imposibilă ținerea lor în siguranță și făcând aproape imposibilă distingerea capului de coadă. Fii atent la ochii mici și culorile negru sau maro închis pe solzi, deoarece seamănă adesea cu specii inofensive, potrivit articlesvaley.com. 

 

×
Subiecte în articol: şarpe veninos