x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii 1001 de nopţi rătăcite pe alei

1001 de nopţi rătăcite pe alei

de Cornel Tabacaru    |    19 Iul 2009   •   00:00
1001 de nopţi rătăcite pe alei
Sursa foto: Cornel Tăbăcaru/

Stone Town sau Mji Mkongwe - în swahili în­­sem­nând „Oraşul de piatră", reprezintă partea „antică" a oraşului Zanzibar (sau Unguja Mjini) - capitala insulei Unguja. Timp de mai mulţi ani, Stone Town (desemnat de UNESCO ca un loc al Pa­trimoniului Mondial) a fost un important centru de comerţ cu sclavi - aduşi din Africa, comercializaţi în Orientul Mijlociu.



Atunci când ajungi în cea mai veche parte a oraşului, de altfel constituită dintr-un „labirint" de alei înguste care duc spre case, magazine, bazare şi moschei, intri într-o lume ciudată. O lume a autoturismelor care adesea sunt prea largi pentru a conduce pe alei şi o lume a oamenilor care adesea par a fi din 1001 de nopţi rătăcite pe alei. Arhitectura swahili a oraşului încorporează elemente din stilurile arabe, persiene, indiene, europene şi africane.

Casele arabe sunt notabile, în special cele cu uşi mari din lemn, ornamentate şi sculptate şi alte caracteristici cum ar fi neobiş­nui­tele verande închise, din lemn. Oraşul a fost totodată pepiniera multor explo­ratori europeni, în special portughezi. Fai­mosul explorator David Livingstone a „folosit" Stone Town drept bază de pregătire pentru expediţia sa finală, în 1866 iar, la un moment dat, o casă care acum îi poartă numele a fost împrumutată de Sultan Seyyid Said.

×
Subiecte în articol: exotic