Este un ansamblu arhitectural cu până la o sută de monumente construite pe un deal de calcar, încă din Epoca Bronzului, construcțiile fiind ridicate din calcar, rocă ce datează din perioada Cretacicului târziu. Situl se află pe platoul Attica al Greciei, iar timp de trei milenii aici a fost centrul cultural, spiritual, religios, dar și politic și militar al regiunii. Astăzi este unul dintre cele mai importante situri culturale din Patrimoniului Mondial UNESCO.
Acropola din centrul Atenei - și centrul civilizației europene - este locul unde s-au născut filosofia, teatrul, muzica, democrația și teoria politică. Situl arhitectural include dealul Acropolei, versanții nordici, sudici și estici, Agora Antică, Agora Romană, Biblioteca lui Hadrian, dealurile Atenei, dealul Pnyx, Areopagul, dealul lui Philopappos (Muzele) și Nimfele (Observatorul), atelierele și cimitirul Kerameikos. Cel mai faimos templu este Panteonul. Prima extindere semnificativă a construcției a fost făcută de micenieni, la sfârșitul epocii bronzului. Se presupune că inițial s-a construit un complex masiv înconjurat de un zid imens, cu rol de apărare, dar până astăzi au rămas ruinele templelor construite mai târziu de atenieni.
Primul mare templu a fost ridicat în cinstea zeiței Atena, în secolul al VI-lea î.Hr, în stil doric. Este cunoscut drept „Templul Barbă Albastră”, după sculptura care înfățișa un bărbat-șarpe cu trei bărbi albastre, fiind demolat, până la 490 î.Hr. de perși. În aceeași perioadă a mai fost construit un templu dedicat Atenei și un altar pentru Artemis Brauronia, zeița viitoarelor mame din mitologia greacă.
În perioada 800 î.Hr. - 480 î.Hr., Acropola a fost centrul religios al regiunii, unde aveau loc cele mai importante ritualuri, dar a fost atacată de mai multe ori de perși, care în 480 î.Hr. au distrus și Vechiul Parthenon, construit cu numai 10 ani înainte, din marmură albă.
După aceste atacuri, atenienii au mutat sculpturile în peșteri naturale și au adăugat două fortificații noi, una pe partea de nord a stâncii și una pe partea de sud.
În epoca lui Pericle, Atena a căpătat o nouă strălucire, mai ales prin noua etapă de dezvoltare a Acropolei. Construcțiile noilor temple și fortificații au durat o jumătate de secol și planurile au fost concepute de doi dintre cei mai buni arhitecți, Callicrate și Ictinus. A avut o contribuție foarte importantă și renumitul sculptor Fidias. Au fost reconstruite zidurile sudice și nordice și tot de atunci datează Parthenonul, cel mai mare templu, în stil doric.
Pentru a vizita Acropola este nevoie de o zi întreagă. Aici se poate ajunge foarte ușor din centrul Atenei, dar pentru a se evita aglomerația și cozile, se recomandă vizita de dimineață. În timpul verii este recomandată încălțămintea foarte comodă și rezerve de apă, mai ales dacă este foarte aglomerat.
Cultura Greciei are rădăcini adânci în civilizațiile miceene și minoene, precursoare ale civilizației Greciei antice, care a influențat cultural Imperiul Roman, apoi Imperiul Bizantin. După ce a fost sub dominația Imperiului Otoman, din secolul al XV-lea, marea cultură a Greciei antice a renăscut după războiul de independență din 1821– care a dus la crearea statului grec modern.
Centrul religios al lumii creștin-ortodoxe
Grecia a rămas până astăzi unul dintre cele mai importante centre religioase ale lumii. Muntele Athos este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creștinii ortodocși. Credincioși din întreaga lume merg în pelerinaje la mănăstirile din această țară. Partea de nord a Greciei este frecventată de pelerini, Halkidiki fiind atât o destinație perfectă pentru vacanțele de vară, cât și pentru vizitarea locurilor sfinte.
Din România se fac foarte multe excursii pentru pelerini, cu autocarul, cel mai frecventat traseu fiind București – Sofia – Salonic, iar de aici, cel mai frumos circuit este spre Valea Tembi – Meteora – Kalambaka – Delphi – Arachova – Atena Acropole – Peloponez – Insulele Eghina, Poros și Hydra – Insula Evia și Muntele Olimp. Una dintre cele mai importante destinații turistice pentru plajă, Halkidiki, are și o puternică încărcătură religioasă. În partea de nord a Greciei se pot face circuite turistice sau excursii opționale, pentru cei care au ales o vacanță de vară la plajă, pentru a vizita Meteora sau Muntele Athos.
Un circuit ecumenic important este „Pașii Apostolului Pavel”. Aceasta a vizitat Grecia, în perioada de început a răspândirii creștinismului, predicând Evanghelia, oprindu-se la Samothraki, Kavala (Neapoli), Philippi, Amphipolis-Apollonia, Salonic, Veria, Atena și Corint. Se spune că atunci când Apostolul Pavel a mers la Ierissos ar fi fost persecutat de localnici. Apostolul i-a cerut ajutorul lui Dumnezeu și astfel a găsit stânca din Nea Fokea și peștera în care s-a adăpostit – care astăzi se poate vizita. În peșteră există o pasarelă joasă de aproximativ 10 metri lungime și 80 cm lățime care duce la un izvor de Agiasmos (apă sfântă).
Cele mai importante locuri de pelerinaj
Un alt loc foarte important care merită să fie vizitat aici este Turnul bizantin, ridicat pe dealul din dreapta portului Nea Fokea, construit (probabil) în anul 1407, pentru a proteja Mănăstirea Sfântul Paul. Astăzi mai există unele părți ale acestuia și o biserică a Sfântului Apostol, construită în anul 1868, iar pe lângă semnificațiile religioase ale acestor vestigii, turnul este foarte important pentru istoria Greciei moderne, pentru că aici, în 1821 a fost sediul liderului revoluției din Halkidiki, Emmanouil Papas.
Cea mai importantă parte a turismului religios din Halkidiki este Muntele Athos, locul dedicat exclusiv rugăciunii, unde pot ajunge doar bărbații. Este o parte autoguvernantă a statului grec, având 20 de mănăstiri și situri naturale foarte frumoase.
Meteora este o altă destinație care nu ar trebui ratată, mai ales pentru turismul religios. Unii turiști au descris-o ca pe o altă lume. Este un cluster de roci uriașe care se ridică din Kalampaka. După Muntele Athos, Meteora este al doilea complex monahal din Grecia, ca mărime și importanță, cu 7 mănăstiri incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Doar șase mănăstiri sunt deschise vizitatorilor.
Academia lui Platon
Platon este marele filosof al antichității care a pus bazele multor concepte, științe și instituții de astăzi. Academia nu era ceea ce înțelegem astăzi prin această instituție, ci era o școală de filosofie bazată pe analiză, conversație, observație, toate în natură, având libertatea de mișcare și de exprimare necesare pentru a pătrunde sensurile absconse ale lucrurilor. Totul se desfășura în aer liber, într-o grădină publică de lângă Atena, printre platani. Înainte de a organiza aici întâlnirile Platon, grădina fusese unul dintre locurile dedicate procesiunilor religioase, apoi a fost cedată atenienilor, pentru mai multe tipuri de activități. Așa s-a născut Academia.