x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Biserica fortificată de la Hărman, patrimoniu universal

0
Autor: Tudor Cires 01 Oct 2014 - 22:45
Biserica fortificată de la Hărman este şi astăzi centrul comunităţii, de numele căreia se leagă tradiţii, evenimente aprige şi multe, multe poveşti.



Vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Ţara Bârsei, mai exact localitatea Hărman, mijlocul secolului al XVI-lea. Impunătoarea biserică-cetate (ciudată îngemănare de sacru şi profan!), ce se arăta călătorilor de la mare depărtare, era sub asediu. Armata voievodului Moldovei Ştefan Tomşa încerca, în zadar, să străpungă zidurile înalte de 12 metri. Cetatea a rămas în picioare, un punct central în jurul căruia s-a dezvoltat mai departe comunitatea din Hărman. De ce era atât de importantă? Ei bine, cetatea ascundea în interior o comoară. Nu bani, nu aur. Doar… alimente. Petru Diners, îngrijitorul cetăţii de la Hărman, cel care ştie cel mai bine povestea ei, ne-a mărturisit că, indiferent de era pace sau război, "familiile erau obligate să ţină toate alimentele în încăperile-depozit din biserică. Afară din cetate îşi luau doar provizii pentru şapte zile. Când venea sorocul, suna clopotul cel mic din turla de deasupra intrării. Toată comunitatea venea în faţa bisericii, organizat, şi îşi lua proviziile pentru încă şapte zile".

TURNUL SLĂNINEI
În vremuri de pericol, sătenii se retrăgeau între zidurile cetăţii, putând rezista acolo o perioadă îndelungată. Bucate… erau destule. Interesant este că un turn, dintre cele şapte ale fortificaţiei, era rezervat exclusiv depozitării slăninei. "Turnul slăninii", după cum se numea, era prevăzut cu guri de aerisire ca să nu se strice slănina. Ca şi în trecut, şi acum aceasta este unul dintre alimentele care nu lipsesc din nici o bucătărie. "Tăiatul porcului este o tradiţie la noi", ne spune Petru Diners, "preparându-se diferite sortimente din carne, untură de porc, şorici. În ziua când se taie porcul se fac sângerete, cu untură fiartă, cu şorici fiert şi tocat, cu tot felul de mirodenii… Se face «cărtaboş» sau pateu de ficat. Jumările se pot consuma ca atare sau se dau prin maşina de tocat şi se amestecă bine cu usturoi. Se întind pe pâine şi este o mâncare consistentă, foarte bună."

BUCATE CA LA HĂRMAN
Şi pentru că nu degeaba a existat "Turnul slăninei", fiecare gospodar ştie ce trebuie să facă pentru a umple podul cu bucăţi de slănină condimentată, ce vor fi aşezate pe masă mai în toate zilele din an, alături de ceapă şi o ulcea cu vin rece din butoi. "Slănina se taie frumos bucăţi – «hartapale» – se dă cu sare şi se ţine aşa, cam 15-20 de zile. După aceea se spală sarea jos, se dă cu usturoi şi cu boia, apoi se lasă la fum două-trei zile. Fumul trebuie să fie făcut numai din esenţă tare de carpen şi fag. Nu se face din stejar, pentru că fumegă foarte tare şi nu e bun, iar gustul slăninei devine pişcăcios."
Şi tot după tăiatul porcului se face burta, după tradiţia Hărmanului. Se pregăteşte o apă foarte sărată (cât să stea oul deasupra, aşa de sărată să fie), se adaugă foi de dafin şi piper boabe. În acest baiţ se lasă slănina cam 20 de zile, iar după ce se zvântă se pune la cuptor, la foc nu prea iute. Slănina nu trebuie să se topească, doar să se vadă aproape prin ea, să devină străvezie. Se lasă la rece şi se mănâncă. Cu multă poftă! Ce se mai pregăteşte la Hărman? Găluşte cu zarzăre sau găluşte cu prune, prăjituri făcute în casă (dintre ele, prăjitura "pe băţ de pom" – baum stritzel – se serveşte caldă şi este primul preparat ce ajunge pe masa nuntaşilor). În pahare sau căni se toarnă vin din coacăze, din zarzăre, dar şi două băuturi săseşti – cocteil de ouă şi lichior de cacao (acestea din urmă mai ales la masa de Paşte).

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...
Serviciul de email marketing furnizat de