x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Calea ferata forestiera ''Mocanita'', ultima din Europa

Calea ferata forestiera ''Mocanita'', ultima din Europa

31 Aug 2012   •   13:05
Calea ferata forestiera ''Mocanita'', ultima din Europa

In 1932 a luat nastere calea ferata forestiera numita adesea ''Mocanita de pe Valea Vaserului'', situata in Viseul de Sus, in nordul Romaniei, la granita cu Ucraina. Pe o ruta de aproximativ 60 km distanta circulara Mocanita devine cunoscuta in intreaga lume ca fiind ultima cale ferata forestiera care funtioneaza cu o locomotiva cu abur.

Linia care a fost construita dupa encartamentul austro-ungar de 760 mm, duce intr-o vale de o salbaticie fermecatoare, de-a lungul raului Vaser, peste poduri si prin tunele.

Principalul lor de functionare era simplu: urmand cursul raului, a fost necesara o raza ingusta a curbelor (de aceea calea ferata are un encartament ingust), era in asa fel organizat incat vagoanele goale pentru lemn erau trase cu ajutorul locomotivelor mici in sus, pe cand trenurile cu mare incarcatura coborau pe vale, doar din cand in cand ajutate de locomotive si infrante.

Din anul 2005 circula pentru vizitatori vagoane de persoane conform unui program si tractate de locomotive cu abur, iar din 2007 Valea Vaserului face parte din Parcul Natural 'Muntii Maramuresului“ fiind sub protectie europeana.

Durata de calatorie este de aproximativ 45 de minute, la mijlocul drumului facandu-se o stationare de aproximativ 15 minute. Sezonul de vizitare incepe primavara si se sfarseste toamna. Pentru cei interesati gasiti mai multe detalii pe site-ul cffviseu.ro

×
Subiecte în articol: europa ultima mocanita forestier calea ferata