x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ce poți să vizitezi în Oradea

Ce poți să vizitezi în Oradea

14 Noi 2022   •   11:51
Ce poți să vizitezi în Oradea

Se poate spune despre Oradea că a devenit un important centru turistic, atrăgând în permanenta un număr impresionant de turiști. Acest fenomen se datorează procesului de reabilitare a celor mai importante obiective turistice din Oradea.

Apropo de acest aspect, orașul abunda de locuri care merita să fie vizitate. Vei găsi atât de multe obiective turistice în Oradea, încât vei mai dori să revi în orașul de pe Crisul Repede.

Considerat unul dintre cele mai importante centre culturale, istorice și multietnice din tara, Oradea se mândrește cu deținerea singurului patrimoniu arhitectural Art Nouveau din Romania.

Iată un motiv în plus să vizitezi acest oraș înfloritor, aflat într-un continuu proces de modernizare și transformare.

1. Piața Unirii

Unul dintre cele mai renumite obiective turistice în Oradea este Piața Unirii. Cunoscuta sub denumirea de Piața Mica, aceasta a fost construita la începutul secolului XVIII. De atunci și până în prezent a suferit numeroase procese de reamenajare. În prezent este una dintre cele mai frumoase zone de promenada din Oradea și aduna în jurul ei cele mai importante și interesante clădiri istorice din oraș.

În Piața Unirii pot fi admirate clădiri emblematice, cu o istorie și arhitectura fascinante. Este vorba despre Biserica cu Luna, Biserica Sfântul Ladislau sau Catedrala Greco-Catolica Sfântul Ierarh Nicolae.

Totuși, cea mai reprezentativa clădire din oraș, nu doar din Piața Unirii, este Palatul Vulturul Negru. Acest simbol arhitectural se face remarcat printr-un vitraliu deosebit, care are în centru un vultur negru, de aici provenind și numele clădirii.

2. Turnul Primăriei

Tot în Piața Unirii se găsește un alt obiectiv turistic important din Oradea, Turnul Primăriei. Acesta este prevăzut cu patru nivele și are în jur de 50 de metri. Primul nivel al turnului este cel mai interesant, pentru că deține un orologiu care indica ora fixa, dar nu oricum, ci pe ritmul „Masului lui Iancu”.

La ultimul nivel al Turnului Primăriei este amplasat un telescop, pentru că întregul oraș să poată fi admirat prin acesta. Oricum, Oradea văzută de sus, din vârful Turnului Primăriei, iți oferă o imagine deosebita, încărcată de emoție.

3. Palatul Moskovits Adolf și Fii

Nu ne îndepărtam prea mult de Piața Unirii, pentru că tot în aceasta zona se găsește un alt obiectiv turistic de mare interes. Este vorba despre Palatul Moskovits Adolf și Fii, construit în stil secession, la începutul anilor 1900.

Proiectat de către frații Vágó, Palatul Moskovits Adolf și Fii se remarca prin simplitate. Desi o caracteristica a stilului secession este încărcarea cu ornamente și diverse decorațiuni, acest palat are fațadă neteda și alba. De asemenea, interiorul și exteriorul clădirii sunt extrem de simpliste, deosebindu-se considerabil de alte clădiri construite în acest stil.

4. Calea Republicii

Cunscuta că fiind cea mai aglomerata strada pietonala din Oradea, Calea Republicii este și unul dintre cele mai vizitate obiective turistice în Oradea.

Magazinele, cafenelele, restaurantele, nenumăratele patiserii, dar mai ales clădirile istorice care se găsesc aici atrag turiștii că un magnet. Printre cele mai importante clădiri istorice de pe Calea Republicii se numără Teatrul Regina Măria, Biserica Ursulinelor, Palatul Kolozsvari, Casa Poynar și Palatul Rimanczy.

O clădire interesanta și foarte ușor de reperat este Palatul Moskovits Miksa, care se face remarcata prin splendida culoare albastra care o acoperă.

5. Casa Darvas – La Roche

Arhitecții László și József Vágó și-au pus amprenta asupra clădirilor din Oradea, proiectând, pe lângă Palatul Moskovits Adolf și Fii, și splendida Casa Darvas – La Roche.

În prezent, Casa Darvas – La Roche găzduiește Muzeul Art Nouveau. Pe lângă exteriorul spectaculos prin care se face remarcata, Casa Darvas – La Roche deține în interior mobilier în stil neo-rococo, vitralii și alte elemente de decor încântătoare.

6. Complexul Baroc

Complexul Baroc este cu siguranță unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oradea. Mai mult decât atât, este și cel mai mare ansamblu baroc din tara și unul dintre cele mai reprezentative din Europa.

Construit în a doua jumătate a secolului XVIII, Complexul Baroc este compus din trei clădiri: Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Catedrala Romano-Catolica și Șirul Canonicilor.

Interesant de știut despre Complexul Baroc este faptul că deține 100 de camere și 365 de ferestre. Se spune că acest număr impresionant de ferestre corespunde fiecărei zile din an.

7. Sinagoga Neologa Sion

O alta clădire istorica din Oradea este Sinagoga Neologa Sion. Se numără printre cele mai cunoscute obiective turistice din Oradea pentru că are o importanta deosebita pentru comunitatea evreiasca.

Construita în anul 1878, Sinagoga Neologa Sion a devenit o atracție turistica importanta după lucrările de reabilitare care i-au fost făcute. După finalizarea acestora la Sinagoga Neologa Sion au început să se organizeze frecvent diverse evenimente culturale.

8. Dealul Ciuperca

Un alt loc care oferă o priveliște de sus a întregului oraș este Dealul Ciuperca. Devenit un căutat obiectiv turistic în Oradea, Dealul Ciuperca este locul ideal pentru a te bucura de natura și de o imagine de ansamblu asupra Oradiei.

Daca plimbarea până în vârful dealului de obosește, odată ajuns sus te poți relaxa la restaurantul amplasat acolo.

9. Aquapark Nymphaea

Oradea deține unul dintre cele mai renumite aquapark-uri din Romania. Denumit Aquapark Nymphaea, acest complex termal a fost inaugurat în anul 2016 și de atunci a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri din Oradea.

La Aquapark Nymphaea distracția și relaxarea sunt la ordinea zilei. Acestea se îmbină perfect, pentru că întregul complex deține 15 bazine de înot, 6 saune, baie turceasca, jacuzii, terenuri de sport și spatii de joaca pentru copii. Evident că nu lipsesc nici restaurantele și cafenelele.

10. Baile Felix

Daca ajungi în Oradea, nu poți rata o baie la renumita stațiune balneoclimaterica, Baile Felix. Aflata la o distanta de mai puțin de10 kilometri de Oradea, stațiunea Baile Felix este foarte căutată, atât în scop turistic, cât și curativ.

Apa termala, împachetările cu nămol, diversele tipuri de saune și masaje, fac că stațiunea să fie mereu plina de turiști, indiferent de anotimp și de vreme.

În concluzie...

Oradea este un oraș în care mereu vei găsi ceva de făcut, fie că alegi să îl parcurgi la pas sau doar să bifezi cate o atracție turistica. Cu atât de multe obiective turistice în Oradea, orașul merita vizitat și adăugat pe lista celor mai frumoase orașe din Romania.

×