x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Esenţe tari. Hokkaido - un haiku repetat

Esenţe tari. Hokkaido - un haiku repetat

de Magda Cristina Ursache    |    11 Mai 2013   •   00:20
Esenţe tari. Hokkaido - un haiku repetat

Mulţi dintre japonezi se duc măcar o dată în viaţă în Hokkaido, locul unde se pot contopi plenar cu natura. Japonia are, la fel ca şi România, o climă temperată, cu patru anotimpuri. Desigur, există şi diferenţe de umiditate şi de temperatură, date de condiţiile geografice aparte. Hokkaido, fiind în nord, are o climă temperată răcoroasă tot timpul anului, cu o umiditate scăzută faţă de restul Japoniei. Această climă permite o foarte mare diversitate a plantelor şi animalelor.
Hokkaido are toate condiţiile să se poată numi o minunăţie a naturii: aer curat, cer albastru, flori colorate, râuri vesele, cascade şi lacuri, dealuri ce se ondulează în zare, vulcani, munţi maiestuoşi... Natura diferă de la loc la loc şi de la anotimp la anotimp şi doar în câteva zile călătorul poate vedea multe feţe ale ei. Nu numai spaţiul larg şi câmpiile întinse vă vor atrage privirea, dar şi dealurile decorate cu pajişti de flori colorate vă vor face să simţiţi că timpul s-a oprit în loc de secole. Iar ceaţa dimineaţii, ca un voal ce acoperă totul, ori apusul soarelui pe malul mării vă vor lua răsuflarea. Natura te răsfaţă în Hokkaido şi nici un peisaj nu lipseşte.
De la anotimp la anotimp, Hokkaido îşi schimbă faţa. Primăvara încep să apară flori de toate felurile şi culorile, iar în aprilie înfloreşte şi renumitul sakura - cireşul japonez. Tot primăvara, o mulţime de animale se trezesc din hibernare şi îşi reîncep activităţile. Vara flora se desfăşoara în faţa ochilor noştri în toată puterea ei, dar anotimpul cald aduce şi alte atracţii, precum rafting pe râuri, parapantă pe dealuri sau ski nautic la mare. Toamna încep să apară foarte multe dintre mâncărurile de sezon iar culorile care îmbracă munţii devin ameţitoare. Iarna zăpada acoperă tot ce poţi vedea cu ochii, creând un spectacol alb. Skiul şi snowboardingul sunt sporturi care se practică adesea în Hokkaido, dar există şi atracţii mai speciale, precum o călătorie pe navele spărgătoare de gheaţă sau o plimbare cu "banana" pe lacul îngheţat.
În 2005, Shiretoko, o zonă a insulei, a fost integrată în Patrimoniul Natural Mondial, demonstrând că natura din Hokkaido este una cu adevărat spectaculoasă. De asemenea, lacul Toya şi vulcanul Utsu, aflate în inima insulei, au fost integrate în complexul de parcuri naţionale, adăpostind privelişti spectaculoase şi animale protejate, precum cocorul roşu japonez, declarat monument al naturii.
Hokkaido are o cultură şi o tradiţie care supravieţuiesc de milenii. Populaţia Ainu, una dintre cele mai vechi populaţii ale lumii şi indigenii insulelor japoneze, trăieşte şi îşi duce încă tradiţia mai departe în această insulă. Ainu elogiază natura şi au chiar şi astăzi practici şi credinţe legate de puterea acesteia. Cultura şi tradiţia lor se transmit de la generaţie la generaţie şi este una dintre puţinele populaţii străvechi ale lumii care s-a păstrat în forma sa veche. Dacă îi veţi vedea pe Ainu, cu siguranţă veţi simţi spiritul naturii.
Deşi Hokkaido găzduieşte tradiţii vechi de milenii, după ce în secolul al XV-lea aici au început să migreze şi populaţii de pe continent şi după ce, mai apoi, Japonia s-a deschis mai mult europenilor şi culturii vestice, Hokkaido a început să împrumute şi ea de la aceşti nou-veniţi. Peste tot veţi găsi influenţe de acest gen, în special în arhitectură sau design, făcând din insulă un loc al comuniunii vest-est.
 

×
Subiecte în articol: esenţe tari Jurnalul de Weekend