x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Nou bombardament cu fake news în Deltă

Nou bombardament cu fake news în Deltă

de Diana Scarlat    |    14 Feb 2024   •   08:20
Nou bombardament cu fake news în Deltă

Proprietarii hotelurilor și pensiunilor din Delta Dunării au aflat, cu stupoare, știrea că turismul a scăzut cu 80% în zona lor, iar unitățile de cazare sunt scoase la vânzare.

Oamenii sunt revoltați de noul val de știri false pe care îl percep ca pe încă un atac la turismul din Deltă, exact când se pregătesc să înceapă sezonul. Cei mai mulți proprietari de pensiuni declară că anul 2023 a fost unul normal și se așteaptă să fie la fel sezonul din 2024, care începe în luna martie. Oamenii Deltei spun că pensiunile scoase la vânzare sunt de câțiva ani în așteptarea unor cumpărători, iar acum încearcă să profite de războiul din Ucraina pentru a obține bani de la stat, ca victime colaterale, pentru că nu au reușit să vândă scump unitățile de cazare.

Patronii de pensiuni din zona Crișan sunt revoltați de noile știri false și alarmante care au fost lansate în această perioadă, chiar în pline pregătiri de deschidere a sezonului în Delta Dunării. Cei mai șocați de veștile negative despre zona lor turistică sunt proprietarii unităților de cazare care funcționează fără întrerupere și care au declarat, pentru Jurnalul, că nu au niciun fel de problemă, așa cum nu au avut nici anul trecut.

Prețurile au fost menținute, atât cât s-a putut, la nivelul celor din 2019 sau chiar 2018, de cele mai multe unități de cazare, tocmai din dorința de a atrage cât mai mulți turiști și în ciuda faptului că toate costurile au fost majorate, la alimente, combustibili etc.

La unele unități de cazare prețurile s-au majorat, de anul acesta, cu circa 15%, pe fondul creșterii inflației și a tuturor costurilor pe care le implică aceste afaceri, însă diferența față de tarifele din anii anteriori nu este mare. Comparativ cu prețurile din alte destinații turistice europene - unde o cameră la un hotel de 3 stele a ajuns să coste și 300 de euro pe noapte -, cele din Deltă se mențin aproape de nivelul din 2022, după ce proprietarii de hoteluri și pensiuni de aici au ținut aceleași tarife mai mulți ani la rând. 

Turiștii sunt obișnuiți cu oferta

Pe de altă parte, turiștii care iubesc Delta știu și care sunt costurile vacanțelor în această zonă, iar alegerile pe care le fac sunt mai mult în funcție de serviciile pe care și le doresc, nu de prețuri. Drept dovadă, Complexul Lebăda, de 5 stele, din zona Crișan, este și cel mai luxos, și cel mai scump, dar și cel mai plin, chiar și iarna. La Lebăda este activitate nonstop, s-a făcut Revelionul și pe stil nou, și pe stil vechi, iar unitatea de cazare a avut permanent un grad de ocupare foarte ridicat, fiind una dintre puținele dotate cu piscină interioară și zonă SPA care funcționează și iarna.

Tot la Crișan, pensiunea „La Doi Căpitani” a funcționat până în luna decembrie și acum se pregătește pentru deschiderea de sezon din martie. Proprietarii spun că au fost probleme în 2022, din cauza războiului și a valului de știri false despre bombardamente sau despre Delta goală, însă anul trecut a fost normal, din punctul lor de vedere, la fel cum se așteaptă să fie și viitorul sezon. 

Au deja rezervări, până în august

La început și la final de sezon, adică în lunile martie-aprilie, respectiv noiembrie-decembrie, aici vin foarte mulți pescari și iubitori de natură care sunt obișnuiți cu tot ce presupune această zonă. Nu i-a speriat nici pandemia, nici războiul. 

La fel este și Pensiunea Perla Sulina, deschisă tot anul. Și aici au fost turiști inclusiv iarna, chiar dacă activitatea a mai scăzut față de cea din sezon. Cei care știu că pensiunea nu se închide și vor să viziteze Delta Dunării iarna știu deja unde pot face rezervări. Și aici se fac pregătiri pentru luna martie, când vin mai ales pescarii, iar rezervări au de acum până în luna august. 

Aceeași situație este și la Jurilovca, la Mila 23, la Sfântu Gheorghe și la Letea. Cei care fac turism în Delta Dunării de mulți ani spun că se așteaptă la un sezon bun și nicidecum nu ar vrea să-și vândă afacerile. Speră doar să se oprească valurile de fake news care îi pot afecta. „Este o campanie continuă, de câțiva ani, în care ba se spune că sunt bombe, ba că Delta e goală. Nu înțelegem ce vor să arate cei care fac aceste lucruri. Noi suntem în România și nu e niciun pericol. E adevărat că uneori se mai aud bubuituri de pe malul celălalt, la Tulcea, dar în zona noastră nu s-au auzit niciodată, în profunzimea Deltei”, a explicat, pentru Jurnalul, patroana unei pensiuni.

Nu s-au vândut de aproape 10 ani

Despre știrile referitoare la unitățile de cazare scoase la vânzare, proprietarii celorlalte pensiuni spun că situația nu este de dată recentă, ci sunt spații de cazare pentru care se cer prețuri mari, care nu s-au vândut și nici nu au funcționat în ultimii ani. 

„Probabil că vor să profite de contextul actual, mai ales după ce s-a discutat, anul trecut, despre posibilitatea ca statul să plătească despăgubiri pentru cei afectați de situația legată de război și de campaniile de știri false. Au fost discuții, dar nu s-au concretizat. Probabil că acești proprietari care au casele scoase la vânzare de 7-8 ani sau chiar de mai mult timp speră să beneficieze de acele despăgubiri pe care le-ar putea da statul, iar acum încearcă să-și facă publicitate, dar noi știm cine sunt și știm că nu sunt puse la vânzare de anul acesta. Problema e că ne poate afecta pe noi modul în care ei înțeleg să-și facă publicitate pentru a-și vinde proprietățile. La Crișan sunt cele mai multe, pentru că acolo s-a construit foarte mult, în ultimii ani. Probabil că mulți le-au construit pentru a le vinde și nu au reușit să obțină prețul la care se așteptau, mai ales pentru cele pe bani europeni”, a explicat, pentru Jurnalul proprietarul unui spațiu de cazare de pe Brațul Sulina.

Delta nu se vinde, ci se pregătește de sezonul care începe peste două săptămâni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: festival fake news Delta Dunării