Prima escală sau mai bine zis obiectiv de numai o zi al Expediţiei ”RAPAPATATIERRA” 2011 a fost Lima, capitala Peru, o ţară unde trebuie să-ţi petreci cel puţin câtva săptămâni. Pentru că e musai să baţi la pas faimoasele ruine incaşe de la Machu Picchu – mărturii ale marelui Imperiu Inca, să zbori deasupra desenelor şi liniilor (in)explicabile de la Nazca sau pur şi simplu să încerci să cunoşti Paracas - centrul culturii lumii pre-columbiene şi mai ales Lima, oraşul fondat pe 18 ianuarie 1535 de Francisco Pizzaro (conquistadorii săi au fost cei care i-au alungat pe incaşi).
Mormântul acestuia (cu dovezi ştiinţifice că osemintele sunt ale celui care avea să sfârşească asasinat cu zeci de lovituri de cuţit) se află într-o capelă din impresionanata catedrală din Plaza de Armas a oraşului, care timp de trei secole a fost capitala imperiului colonial spaniol din America de Sud. Lima uimeşte şi surprinde prin faptul că a reuşit să-şi păstreze parfumul de oraş colonial, că majoritatea clădirilor vechi, istorice, sunt renovate şi restaurate păstrându-se şi chiar evidenţiindu-se fiecare element architectonic, aşa cum sunt balcoanele uriaşe sculptate în lemn. Când admiri Catedrala Cuzco din secolul al XVI-lea, Casa de Aliaga - bijuteria colonială care, din 1535 a fost căminul urmaşilor conquistadorului Jeronimo de Aliaga sau clădirea Universităţii Naţionale “San Marcos” construite în 1551, nu poţi să nu te gândeşti la şansa oraşului Lima de a fi declarat în 1988Patrimoniu al Umanităţii de către UNESCO.
După ce am asistat la ceremonialul de schimbare a gărzii la Palatul Prezidenţial, am vizitat biserica San Francisco unde se află un Muzeu de Arta Religioasă şi un complex de catacombe, pline de oase, schelete şi cranii, dar şi Muzeul de Antropologie şi Arheologie, unde poti afla în numai câteva ore totul despre o “istorie” care a început să se scrie cu mult, foarte mult timp în urmă... Noi am avut norocul întâlnirii cu unul dintre directori - Elmo Leon, Doctor în Istorie, Arheologie şi Antropologie. Originar din Lima, acesta a lucrat ca profesor şi cercetător la universităţi din Germania (doctoratul l-a obţinut la Bonn), Franţa, Olanda şi SUA, dar dorul de “casă” l-a adus înapoi.
Cartierele rezidenţiale (cu superbul “Miraflores”), parcurile pline cu flori, hotelurile de lux, cafenelele, teatrele şi restaurantele cu un aer boem (casele coloniale şi clădirile de secol XIX din suburbia “Barranco” au fost şi sunt reşedinţă pentru mulţi artişti şi scriitori din toată lumea) sunt atracţii irezistibile pentru turişti şi nu numai. Şi totuşi, Portul Callao de la Oceanul Pacific însemna pentru noi şi locul de unde celebrul explorator norvegian Thor Heyerdahl, pe urmele căruia ne aflăm şi noi, a pornit în 1947 pe celebra plută Kon-Tiki, având ca destinaţie Insulele Tuamotu din Polinezia. Din păcate, singura dovadă (o plăcuţă comemorativă) a punctului de plecare a fascinantei expediţii Kon-Tiki, dispăruse cu ceva timp în urmă şi nimeni nu se gândise până acum să o înlocuiască... Măcar pentru admiratorii celui care după trei ani de la succesul “Kon-Tiki” (a demonstrat şi că primii locuitori ai Polineziei au venit din Peru în jurul anului 500 d.Hr.), pornea în fruntea unei alte expediţii de 25 de persoane către Insula Paştelui, următoarea noastră destinaţie.
Unsprezece pentru o expediţie
Unsprezece membri ai expediţiei intitulate simbolic "Rapapatatierra 2011" au pornit la 14 februarie la drum pe un traseu spectaculos: Peru-Chile-Insula Paştelui-Ţara de Foc-Patagonia-Argentina. Denumirea expediţiei derivă din Rapa-Nui (apropo de misterioasele statui din Insula Paştelui), Patagonia şi Tierra Del Fuego. Traseul face parte din primul program al proiectului intitulat "Pe urmele marilor călători şi exploratori români", conceput şi iniţiat în scopul aducerii în atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale a activităţii şi valorii unor exploratori români de excepţie, pe care, fără îndoială, îi putem numi MARI ROMÂNI.
Este vorba despre Iulius Popper, cel mai cunoscut explorator al ţării de Foc şi Emil Racoviţă, cel care a explorat Patagonia şi zona subantarctică, dar şi pe urmele norvegianului Thor Heyerdhal, care a devenit celebru datorită expediţiei Kon-Tiki.