x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Meşendorf 65, o gospodărie cât o destinație turistică

0
Autor: Diana Scarlat 25 Aug 2020 - 10:10
Meşendorf 65, o gospodărie cât o destinație turistică
Vezi galeria foto

România este țara tuturor posibilităților. Așa au considerat și soții Oana şi Adrian Udrea, care au lăsat Capitala și posturile importante pe care le aveau ca funcționari la bancă, pentru a deschide un punct gastronomic local, într-un sat din județul Brașov. În foarte scurt timp, Meşendorf 65 a devenit brand recunoscut pe plan internațional, frecventat de mii de turiști români și străini, anual. Iar un curs de preparat brânză maturată i-a transformat pe cei doi în producători locali de succes, care au făcut dintr-o simplă gospodărie o destinație turistică. O mare contribuție la succesul lor a avut-o și traseul de biciclete care leagă Sighișoara de Viscri și trece... prin bucătăria lor.

 

Un concept care poate îmbogăți toată România, peste noapte, a fost implementat cu mare succes, în satul Meşendorf: un punct gastronomic local unde se pot face degustări de brânză. E adevărat că nu orice fel de brânză, ci una lucrată cu multă trudă, brânză maturată, pe care soții Udrea au învățat să o facă după ce au participat la un curs organizat de o companie din Ungaria. Iar povestea punctului gastronomic local de pe harta turistică a Europei a-nceput acum câțiva ani, când cei doi treceau pe drumul național care leagă Brașovul de Sighișoara, căutând un loc de casă... un loc în care să se retragă, la pensie. Așa au ajuns la Meşendorf, foarte aproape de Saschiz, unde au cumpărat o casă veche, săsească, de lângă biserica fortificată. În numai trei ani, cu investiția familiei Udrea și cu multă muncă și dăruire, punctul de gastronomie locală de la Meşendorf a devenit cunoscut în toată Europa. „Am căutat un curs susținut de profesioniști, pentru a-nvăța să facem brânză maturată. Am găsit unul, organizat la Gheorghieni. Am învățat temeinic, apoi ne-am apucat să facem brânza, în colaborare cu un fermier din apropiere. Secretul succesului este să fie respectate regulile, care sunt destul de simple. Pentru a deschide punctul gastronomic local, am citit documentația, am respectat toate cerințele, apoi am depus dosarul și în trei zile am primit avizul de la DSV”, ne-a explicat Oana Udrea, care acum este fascinată de realizarea ei și a soțului, după o viață de muncă la birou, ea fiind angajată la Banca Naţională a României, iar el, la grupul Allianz Ţiriac. 

 

Lapte cu specific local și flori de fân

 

Meşendorf 65 este acum un business de succes, căutat pentru „brunch-urile” organizate, un punct gastronomic local unde Oana prepară şi serveşte mese pentru turiştii care vor să guste din cultura săsească specifică zonei, iar soțul ei este responsabil cu prepararea brânzeturilor maturate. Meşendorf este unul dintre satele din Transilvania care formează regiunea denumită şi Ţara Ovăzului sau Haferland, întrucât localnicii obişnuiau să cultive cu precădere ovăz, favorizat de climatul mai aspru. Alături de alte sate, precum Viscri, Saschiz sau Criţ, Meşendorf a devenit o destinaţie de neratat pentru cei care sunt atrași de această zonă. Brânza maturată de la Meșendorf are foarte multe calități, fiind făcută din lapte cu... specific local. Și are povestea ei. „Am avut şansa de a cunoaşte o familie din sat, Mariana şi Adrian Stoian. Ei au fost de acord ca, în loc să dea întreaga producţie de lapte a micii lor ferme către marii procesatori, să pornească alături de noi în aventura producerii de brânzeturi maturate. Mai presus de toate – şi asta a fost baza deciziei comune de a produce brânzeturi maturate exclusiv din lapte crud – aveam avantajul nepreţuit de a putea utiliza lapte de primă calitate, de la văcuţe de rasă autohtonă, Bălţată Românească, crescute în sezon pe păşunile naturale din zonă şi hrănite iarna doar cu fân”, explică Oana Udrea. Acum, printre delicatesele punctului gastronomic local se numără și alte produse bazate pe același lapte, precum plăcintele cu smântână sau înghețata de casă, cu flori de fân. 

 

Ceea ce trebuie să înțeleagă turiștii care vor să facă degustări de brânzeturi și să încerce preparatele culinare de la punctele gastronomice locale este faptul că acestea nu sunt restaurante sau fast-food-uri. Regulile acestora sunt altele: gătește o singură familie, nu există o echipă de bucătari și de ospătari, deci nu se poate servi cu aceeași rapiditate ca la un restaurant și nici nu există un meniu cu multe preparate. Tocmai de aceea, este nevoie de rezervare, făcută măcar cu o zi înainte, dar și de foarte multă răbdare, pentru că mai importantă este atmosfera de gospodărie rurală și calitatea preparatelor, gătite cu ingrediente proaspete și ecologice.


Am produs primele roţi de brânză în octombrie 2018, după ce, undeva în luna mai, ne mutaserăm la Meşendorf, lichidând absolut tot ce am avut la Bucureşti. 

Oana Udrea, Meșendorf 65
 


 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...
Serviciul de email marketing furnizat de