x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Moldova şi locurile ei mai puţin ştiute

0
Autor: Diana Scarlat 31 Iul 2018 - 18:34
Moldova şi locurile ei mai puţin ştiute
Vezi galeria foto

Moldova este mereu surprinzătoare, chiar şi pentru cei care au călătorit foarte mult prin România, dar nu au reuşit să afle tot ce oferă această minunată zonă, din punct de vedere turistic. În afară de mănăstirile din nord şi de cetăţi, foarte multe alte obiective culturale uimesc, la tot pasul. Şi posibilităţile de cazare sunt foarte multe şi diversificate, de la pensiuni până la hoteluri de patru stele, cu zone de SPA şi wellness, iar mâncarea tradiţională din această regiune este, în sine, o atracţie pentru gurmanzi. Tocmai de aceea, unul dintre hanurile Moldovei a devenit celebru, datorită scrierilor lui Mihail Sadoveanu, care a ales numele celebrului han pentru a da titlul povestirii “Hanu Ancuţei”.

Hanul Ancuţei încă există astăzi, la 300 de ani de la atestarea lui documentară. Are foarte multe secrete care merită să fie descoperite. Puţini dintre gurmanzii care apreciază bucătăria moldovenească şi aleg hanul pentru a se bucura de preparatele tradiţionale ştiu că ajunşi acolo calcă pe pardoseala originală, a primului han, pe care dega aucălcat alte zeci de generaţii înaintea lor. Şi pivniţa este păstrată tot de atunci. Localnicii spun că hanul este mult mai vechi decât arată atestarea documentară şi a născut legende, în afară de povestirea lui Sadoveanu, iar faptul că a rezistat atât de mult timp ar putea fi pus pe seama unei legi nescrise a comerţului tradiţional: locul de han este ales de călători, de negustori, la răscruce de drumuri, şi nu de hangii. Se spune că unele locuri de pe pământ sunt încărcate cu energie pozitivă sau negativă. Acest loc este, cu singuranţă, unul menit să atragă tot ce e mai bun şi asta l-a ţinut viu cel puţin în ultimii 300 de ani, în ciuda tuturor problemelor care au apărut în ţară şi în societatea românească. Este un loc binecuvântat. Un loc în care negustorii obişnuiau să se adăpostească, în drumurile lor lungi.

"În anul 1718, hanul a fost construit aici prima dată, aşa cum arată el acum. Prin 1920, era deja în ruină. Proprietarii n-au mai plătit impozitele şi hanul a fost confiscat de Casa Rurală. Familia Plugaru, care o avea pe Ancuţa, cea din poveştile lui Sadoveanu, l-a cumpărat de la Casa Rurală, dar nu mai era hanul de altă dată. Era deja o cocioabă cu patru odăi. După 1967, când a venit Ceauşescu la putere, s-a dezvoltat foarte mult turismul. Ceauşescu a trecut pe la Neamţ şi a spus să se construiască aici un han, aşa cum era altă dată. Pe vremea aceea se numea Rateş", spune actualul proprietar.

Istoria unui loc predestinat

Ca acum 300 de ani, hanul are două porţi mari şi ziduri foarte groase de jumătate de metru. Are două feţe, pentru că negustorii intrau cu căruţele aici şi făceau toate schimburile de mărfuri. Căruţele rămâneau jos, iar mesele erau sus. Caii stăteau afară, iar ei rămâneau peste noapte în odăi. Practic, în 1968 a fost construit actualul han exact aşa cum era în 1718 prima construcţie. Pe acelaşi loc binecuvântat, unde hanul a reînviat din propria-i cenuşă. Piatra este de 300 de ani. Sadoveanu stătea foarte mult timp în casa de lângă schitul Vovidenia, care-i fusese oferită de episcopul Moldovei şi Basarabiei, şi venea la Hanu Ancuţei să mănânce. Gurile rele spun că el era îndrăgostit de Ancuţa. Sunt multe legende locale legate de Sadoveanu. Chiar "Baltagul" a fost inspirat dintr-o întâmplare adevărată, pe care el a adaptat-o. La Hanu Ancuţei, pâinea este făcută la cuptorul şi el vechi de mai bine de 100 de ani, recondiţionat de meşterii locului. Totul este autentic şi valoros aici, pentru că hanul a fost reconstituit cu ajutorul consultanţei de specialitate, din partea unir etnografi. Până şi acoperişul Hanului Ancuţei este demn de un muzeu etnografic, în stilul arhitectural al acestei zone, cu draniţă.

Castelul ascuns în pădure

Puţini români ştiu că undeva, pe E 85, un pâlc de copaci ascunde una dintre minunile arhitecturale ale lumii, la numai 20 de kilometri distanţă de oraşul Roman. Abaterea de la drum, pe o cărare pe care cei mai mulţi călători o ocolesc, duce către un adevărat paradis.

Castelului Miclăuşeni, construit în stil neogotic, este foarte bine conservat, în ciuda tratamentului de degradare la care a fost supus în perioada regimului comunist.

Păstrează elemente arhitecturale unice în lume, iar simbolurile heraldice pe care le dezvăluie sunt demne de o analiză a experţilor internaţionali. Aici, fiecare frunză, verde sau stilizată, din grădina castelului sau din zidurile lui, spune povestea şi istoria familiei Sturdza. Unul dintre copacii plantaţi de foştii proprietari, din familia Sturdza, este un ginkgo-biloba, unic în România. Castelul a fost construit între anii 1880-1904 de Gheorghe Sturza şi soţia lui, Maria, prin transformarea unui vechi conac boieresc. Astăzi, castelul este o bijuterie care atrage pasionaţii de monumente arhitecturale, de ezoterism şi heraldică din toată lumea. „Avem în proiect includerea castelului într-un circuit al castelelor şi, probabil de anul viitor, se va putea dormi în interiorul castelului, dar vom avea o singură cameră disponibilă. Turiştii se pot caza şi acum aici, dar în resortul construit lângă vechiul castel, unde au condiţii foarte bune”, spune Sebastian Marcoci, custodele castelului.

Avantajele raportului calitate/preţ

Unul dintre avantajele pe care agenţiile de turism le fructifică în Moldova este raportul calitate-preţ. Cei mai mulţi turişti vin prin agenţii touroperatoare care fac incoming. Oraşul Roman a fost deja perceput, în ultimii ani, ca unul perfect pentru a asigura cazarea grupurilor de turişti, iar de aici se pot face excursii tematice, în regiune. Cei mai mulţi turişti străini care vizitează România merg în Deltă şi se duc spre Bucovina, oprindu-se şi la Roman. Un astfel de circuit de şapte zile costă între 500 şi 700 de euro, incluzând Bucureşti, Delta Dunării, Braşov şi Sibiu. La Roman stau cel mult trei zile. În fiecare săptămână, la Hotelul Roman se opreşte cel puţin un autocar cu turişti străini. De aici se pot face şi excursii montane, în Masivul Ceahlău, unde se ajunge în circa două ore, cu autocarul. Una dintre ofertele lansate pentru turiştii care aleg Moldova mai puţin cunoscută este o excursie de două zile la Durău, tot în judeţul Neamţ, de unde se poate face unul dintre cele mai frumoase trasee montane, în Masivul Ceahlău. Din staţiunea Durău se urcă prin pădure, la Cabana Fântânele, timp de o oră şi jumătate, apoi se poate merge mai departe, coborând spre Cascada Duruitoarea, apoi spre Cabana Dochia, pe un traseu care se parcurge în circa trei ore şi jumătate. Şi staţiunea Durău are, de asemenea, posibilităţi multiple de cazare, cu servicii de foarte bună calitate, chiar la începutul traseului montan. Iar hotelierii au conceput oferte care să vină în întâmpinarea tuturor cerinţelor turiştilor, precum amenajarea unor spaţii dedicate activităăţilor în aer liber, în special pentru grupuri mari, cu precădere în teambuildinguri. De exemplu, Hotelul Bistriţa nu oferă doar confortul unei cazări de patru stele şi relaxare la saună, ci şi un spaţiu dedicat petrecerilor în aer liber, amenajat la intrarea în rezervaţia naturală. Grupurile de excursionişti ajunse aici sunt răsfăţate cu seri festive la foc de tabără şi cu mâncăruri tradiţionale care îmbină specificul moldovenesc şi cel secuiesc, fiind foarte aproape de Harghita, la 50 de kilometri distanţă de Borsec.

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   moldova

 



Mai multe titluri din categorie

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...
Serviciul de email marketing furnizat de