x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Un oraș din România, în top 10 cele mai plăcute locuri unde să trăiești. Care sunt cele mai neprimitoare regiuni

Un oraș din România, în top 10 cele mai plăcute locuri unde să trăiești. Care sunt cele mai neprimitoare regiuni

de Anastasia Paul    |    25 Iun 2024   •   23:15
Un oraș din România, în top 10 cele mai plăcute locuri unde să trăiești. Care sunt cele mai neprimitoare regiuni

Europa găzduiește unele dintre cele mai dezirabile orașe din lume dar unele nu sunt la fel de plăcute de locuit ca altele, potrivit unui sondaj recent.

Vechiul continent are orașe uimitoar, pline de istorii bogate și culturi diverse. Cu toate acestea, unele locuri sunt mai bune pentru a trăi decât altele.

Pe baza sondajului din 2023 al Comisiei Europene privind calitatea vieții în orașele europene, Express.co.uk a stabilit cele 10 cele mai bune și cele mai proaste locuri unde să trăiești. Cercetarea i-a întrebat pe respondenți dacă sunt „mulțumiți” de viața în orașul lor.

În timp ce s-ar putea să ai o idee bună despre orașele care s-au clasat pe primele locuri, unele dintre orașele cu cele mai mici scoruri sunt printre cele mai faimoase din Europa.

Top 10 cele mai bune orașe de locuit 

10. Braga, Portugalia
Braga, care a primit un scor de 94%, se află în nordul  Portugaliei, la granița cu Spania.

Orașul este cunoscut pentru moștenirea sa religioasă. Un exemplu în acest sens este complexul Bom Jesus do Monte aflat la est de Braga.

Are o biserică neoclasică în vârful unei scări cu 17 trepte.

Catedrala medievală din centrul orașului găzduiește un muzeu de artă sacră și Capela Regilor, remarcabilă pentru stilul său gotic.

9. Cluj-Napoca, România
Al doilea cel mai populat oraș din România, Cluj-Napoca,  a obținut un scor de 94% și este capitala neoficială a Transilvaniei.

Orașul aflat în nord-vestul țării găzduiește universități, viață de noapte interesantă, precum și repere care datează din stăpânirea săsească și maghiară.

Piața Unirii este înconjurată de Biserica gotică Sf. Mihail și de uimitoarea Statuie a lui Matei Corvin..

8. Rostock, Germania
Rostock, în nordul Germaniei, este străbătut frumosul Warnow.

Orașul, unde 94% dintre oameni sunt mulțumiți să trăiască, este un centru educațional nemaipomenit, cel mai bine exemplificat de Universitatea Rostock, fondată în 1419.

Orașul are o grădină botanică fabuloasă. 

Aici se află biserica gotică Sf. Maria, cu un ceas astronomic din secolul al XV-lea.

Rostock are o mulțime de străzi pietruite și diverse stiluri arhitecturale, inclusiv gotic și baroc.

7. Geneva, Elveția
Geneva se află la marginea Lacului Léman, cunoscut sub numele de Lacul Geneva.

Acest oraș superb, cu un scor de 95%, este înconjurat de Alpi și munții Jura, și oferă vederi uimitoare spre Mont Blanc.

Pe lângă faptul că oferă peisaje extraordinare, orașul este cunoscut ca un centru de diplomație și servicii financiare. De exemplu, sediul ONUdin Europa se află la Geneva, la fel ca și Crucea Roșie.

Deși este un oraș elvețian, influențele franceze din Geneva sunt imposibil de ratat.

6. Stockholm, Suedia
Capitala Suediei, Stockholm, este și cel mai populat al întregii regiuni nordice.

Are un scord de 95%, este alcătuit din 14 insule și are peste 50 de poduri.

5. Leipzig, Germania
Aflat în vechea Germanie de Est, Leipzig este extrem de atractiv pentru genurile boeme care doresc un gust al Berlinului care să nu usture portofelul la fel de mult precum capitala Germaniei.

Orașul se găsește în Saxonia și are un amestec de arhitectură tradițională și clădiri moderne.

Leipzig a obținut 95% în sondaj. Este, de asemenea, un centru muzical și are una dintre cele mai vechi grădini botanice din Germania

4. Gdańsk, Polonia
Orașul-port polonez, aflat pe coasta baltică a țării, a obținut un scor de 95%. Este cunoscut pentru arhitectura sa glorioasă, spațiile verzi și natura înconjurătoare - inclusiv plajele liniștite - și este foarte popular printre pasionații de istorie.

Dacă vrei să te muți în Gdańsk, ar putea fi o decizie înțeleaptă deoarece este una dintre destinațiile de top pentru imigranți. Cel mai recent studiu UE arată că 87% dintre rezidenți spun că orașul este un loc bun pentru imigranți. 

3. Groningen, Olanda
Groningen din Țările de Jos se găsește în nordul țării.

Este tot ceea ce ți-ai imagina despre un oraș olandez, cu canale și piste de biciclete și arhitectură tradițională.

95% dintre localnici sunt mulțumiți de viața lor în orașul despre care se spune că ar fi „Metropola nordului”â, și găzduiește aproximativ 240.000 de oameni.

2. Copenhaga, Danemarca
Deși consideratun oraș scump, 96% dintre locuitorii din Copenhaga au fost mulțumiți să trăiască aici, potrivit sondajului.

Capitala daneză este separată de orașul suedez Malmo prinstrâmtoarea Øresund, dar locuitorii pot trece peste graniță pe șosea și pe calea ferată.
La fel ca Groningen, Copenhaga este excepțional de prietenoasă cu bicicliștii. Orașul are oferte culturale incredibile, inclusiv biblioteca și galeria The Black Diamond, precum și Opera din Copenhaga.

1. Zurich, Elveția
Potrivit sondajului, orașul elvețian Zurich s-a situat pe primul loc, cu 97% dintre locuitori mulțumiți.

La fel ca Geneva, Zurich este un centru global de servicii bancare și financiare.

Se află pe malul lacului Zurich, în nordul țării.

Pe lângă ofertele sale economice, partea veche se află de o parte și de alta a râului Limmat.

Cele mai neplăcute orașe unde să locuiești

10. Podgorica, Muntenegru
Podgorica este capitala Muntenegrului și doar 77% dintre locuitori sunt mulțumiți care locuiesc acolo.

"Muntenegru este o țară frumoasă, dar capitala sa, Podgorica, este o excepție. Este un oraș urât, lipsit de viață, deprimant!", a scris jurnalistul Michael urtle. 
O platformă de consiliere turistică, Montenegro.org, nu recomandă plimbarea singur, noaptea, prin oraș.  

9. Miskolc, Ungaria
Miskolc din Ungaria nu este unul dintre cele mai frumoase orașe ale țării.

Orașul industrial, cu un scor de 74%, se găsește în nord-estul țării, la granița cu Slovacia.

8. Skopje, Macedonia
Skopje este capitala Macedoniei și doar 72% dintre locuitorii săi au răspuns favorabil cu privire la locul pe care îl numesc acasă. Însă unii spun că orașul are multe de oferit.

7. Roma, Italia
Capitala Italiei poate arăta ca un paradis rustic și istoric, dar Roma nu a primit recenzii pozitive de la locuitorii săi. Doar 71% sunt pozitivi cu privire la orașul lor.

Un rezident care s-a mutat în oraș din SUA spune că, după perioada inițială, „încep să ajungă la tine traficul, birocrația, grevele din transport și lipsa generală de organizare”.
Ei spune că trebuie evitat centrul orașului.

6. Belgrad, Serbia
Belgradul, capitala Serbiei, găzduiește 5dintre cele mai poluate 15 cartiere din Europa, potrivit The Guardian.

„Am astm și mă omoară. Nu este smog, este o ceață neagră. Nu poți să vezi”, spune un artist de graffiti.
Raportul Comisiei Europene a constatat că 69% dintre oameni sunt mulțumiți de viața de aici.
Furtul din buzunare este obișnuit în Belgrad.

5. Napoli, Italia
Napoli poate fi unul dintre centrele de pizza din Italia, dar are și o mulțime de probleme.

Orașul, cu un scor de 66% în raport, are o reputație nefericită pentru infracțiuni – atât mărunte, cât și mai grave – iar vizitatorii sunt sfătuiți să nu meargă singuri noaptea în anumite zone.

Un vizitator a lăsat o recenzie usturătoare a orașului „Dacă vă gândiți să vizitați Napoli, poate doriți să vă gândiți din nou. Mormane de gunoi și haine aruncate sunt peste tot. Toate afacerile au obloane metalice mari, cu aspect urât, care conferă străzilor un aspect rece și neprimitor”.

4. Tirana, Albania

Tirana este capitala Albaniei, raportul arătând că 66% dintre oameni sunt mulțumiți că locuiesc în oraș. Deși vremea este adesea plăcută, vizitatorii se plâng adesea de calitatea proastă a dotărilor și de frecvența infracțiunilor mici.

„Nu cred că Tirana merită să fie vizitată. Străzile sunt aglomerate și haotice, iar oamenii conduc extrem de periculos. Aproape că am fost lovit de mai multe ori, chiar și când treceam la semafor verde. De asemenea, am avut un accident, căzând pe un morman de gropi din Tirana și m-am rănit. Hotelul a fost îngrozitor. Nici măcar un ceainic nu era. De asemenea, m-au supraîncărcat necinstit cu 30 de euro. Nu există practic nimic de interes istoric de văzut în Tirana. Chiar și Muzeul Național și BunkArt este  dezamăgitor", a explicat un turist. 

3. Istanbul, Turcia
Istanbul, orașul în care estul se întâlnește cu vestul. Un paradis al istoriei, culturii și arhitecturii uluitoare - dar localnicii sunt mai puțin îndrăgostiți de locul pe care îl numesc acasă. Potrivit sondajului, doar 65% dintre locuitori sunt mulțumiți de oraș.

Istanbulul suferă de o criză îngrozitoare a locuințelor și, dacă ai norocul să găsești unde să  stai, vulnerabilitatea orașului la cutremure înseamnă că s-ar putea prăbuși.

2. Atena, Grecia
Capitala Greciei este satisfăcătoare doar pentru 65% dintre locuitori, potrivit celor chestionați.

Acest lucru poate fi o surpriză pentru unii, dar orașul este foarte dens populat, cu puține spații verzi.

De fapt, orașul este doar al doilea după Paris în ceea ce privește densitatea sa. Toată această forfotă a dus la scăderea populației Atenei, potrivit publicației grecești Kathimerini.

1. Palermo, Italia
Orașul italian Palermo se află în preferințele doar a 62% dintre cei chestionați. Cu toate acestea, este cunoscut drept capitala culturală și economică a Siciliei.

Catedrala din Palermo din secolul al XII-lea găzduiește între zidurile sale morminte regale, iar masivul Teatro Massimo, în stil neoclasic, găzduiește spectacole de operă superbe.

De asemenea, orașul se mândrește cu piața centrală stradală Ballarò și cu piața Vucciria, lângă port.

 

×
Subiecte în articol: orase viata