x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Leagănul creștinismului și al filosofiei antice: 3 milenii de cultură, de la Acropole până la Muntele Athos

Leagănul creștinismului și al filosofiei antice: 3 milenii de cultură, de la Acropole până la Muntele Athos

de Diana Scarlat    |    25 Mar 2024   •   09:45
Leagănul creștinismului și al filosofiei antice: 3 milenii de cultură, de la Acropole până la Muntele Athos
Sursa foto: Hepta

Grecia este, de 3 milenii, unul dintre cele mai importante centre religioase ale lumii. Muntele Athos este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creștinii ortodocși. Credincioși din întreaga lume merg în pelerinaje la mănăstirile din această țară. Partea de nord a Greciei este frecventată de pelerini, Halkidiki fiind atât o destinație perfectă pentru vacanțele de vară, cât și pentru vizitarea locurilor sfinte. Iar Capitala Greciei, Atena, s-a format în jurul Acropolei, conservând peste 3.000 de ani de cultură, istorie, legende, religiozitate și spiritualitate. 

Cultura Greciei are rădăcini adânci în civilizațiile miceene și minoene, precursoare ale civilizației Greciei Antice, care a influențat cultural Imperiul Roman, apoi Imperiul Bizantin. După ce a fost sub dominația Imperiului Otoman, din secolul al XV-lea, marea cultură a Greciei Antice a renăscut după războiul de independență din 1821– care a dus la crearea statului grec modern. Acum, Grecia este centrul religios al lumii creștin-ortodoxe.

Începutul civilizației europene se identifică mai ales cu Atena, Acropola fiind locul unde s-au născut filosofia, teatrul, muzica, democrația și teoria politică. Situl arhitectural din centrul capitalei Greciei include Panteonul - care e și cel mai faimos templu -, dealul Acropolei, versanții nordici, sudici și estici, Agora Antică, Agora Romană, Biblioteca lui Hadrian, dealurile Atenei, dealul Pnyx, Areopagul, dealul lui Philopappos (Muzele) și Nimfele (Observatorul), atelierele și cimitirul Kerameikos. 

Aici s-a născut lumea academică

De Grecia Antică se leagă și numele marilor filosofi și Academia lui Platon – care nu era ceea ce înțelegem astăzi prin această instituție, ci o școală de filosofie bazată pe analiză, conversație, observație, toate în natură, având libertatea de mișcare și de exprimare necesare pentru a pătrunde sensurile absconse ale lucrurilor. 

Totul se desfășura în aer liber, într-o grădină publică de lângă Atena, printre platani. Înainte de a organiza aici întâlnirile Platon, grădina fusese unul dintre locurile dedicate procesiunilor religioase, apoi a fost cedată atenienilor, pentru mai multe tipuri de activități, iar astfel s-a născut Academia.

Peste 100 de monumente în „orașul înalt”

„Acropola” înseamnă „orașul înalt”, iar pentru Atena este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale lumii. Este un ansamblu arhitectural cu până la o sută de monumente construite pe un deal de calcar, începând cu Epoca Bronzului.

Situl se află pe platoul Attica al Greciei, iar timp de trei milenii aici a fost centrul cultural, spiritual, religios, dar și politic și militar al regiunii. Astăzi este unul dintre cele mai importante situri culturale din Patrimoniului Mondial UNESCO. 

Turiștii care ajung la Atena au nevoie de cel puțin o zi doar pentru a vizita Acropola, unde se poate ajunge foarte ușor, din centrul orașului. Se recomandă vizitarea templelor dimineața, pentru a se evita aglomerația și cozile. În timpul verii este recomandată încălțămintea foarte comodă și rezerve de apă, mai ales dacă este foarte aglomerat. 

Locurile sfinte din Halkidiki

În partea de nord a Greciei se pot face circuite turistice sau excursii opționale, pentru cei care au ales o vacanță de vară la plajă, pentru a vizita Meteora sau Muntele Athos. Halkidiki este una dintre cele mai importante destinații turistice pentru plajă, dar are și o puternică încărcătură religioasă.

Cea mai importantă parte a turismului religios din Halkidiki este Muntele Athos, locul dedicat exclusiv rugăciunii, unde pot ajunge doar bărbații. Este o parte autoguvernantă a statului grec, având 20 de mănăstiri și situri naturale foarte frumoase. Meteora este o altă destinație care nu ar trebui ratată, mai ales pentru turismul religios. Unii turiști au descris-o ca pe o altă lume. 

Meteora este un cluster de roci uriașe care se ridică din Kalampaka. 

După Muntele Athos, Meteora este al doilea complex monahal din Grecia, ca mărime și importanță, cu 7 mănăstiri incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Doar șase mănăstiri sunt deschise vizitatorilor. 

Circuite ecumenice pentru lumea ortodoxă

Din România se fac foarte multe excursii pentru pelerini, cu autocarul, cel mai frecventat traseu fiind București – Sofia – Salonic, iar de aici, cel mai frumos circuit este spre Valea Tembi – Meteora – Kalambaka – Delphi – Arachova – Atena Acropole – Peloponez – Insulele Eghina, Poros și Hydra – Insula Evia și Muntele Olimp. 

Un circuit ecumenic important este „Pașii Apostolului Pavel”. Acesta a vizitat Grecia, în perioada de început a răspândirii creștinismului, predicând Evanghelia, oprindu-se la Samothraki, Kavala (Neapoli), Philippi, Amphipolis-Apollonia, Salonic, Veria, Atena și Corint. 

Se spune că atunci când Apostolul Pavel a mers la Ierissos ar fi fost persecutat de localnici. Apostolul i-a cerut ajutorul lui Dumnezeu și astfel a găsit stânca din Nea Fokea și peștera în care s-a adăpostit – care astăzi se poate vizita. 

Eroii eliberatori s-au refugiat în biserică

În peșteră există o pasarelă joasă de aproximativ 10 metri lungime și 80 cm lățime care duce la un izvor de Agiasmos (apă sfântă). Un alt loc foarte important care merită să fie vizitat aici este Turnul bizantin, ridicat pe dealul din dreapta portului Nea Fokea, construit (probabil) în anul 1407, pentru a proteja Mănăstirea Sfântul Paul. 

Astăzi mai există unele părți ale acestuia și o biserică a Sfântului Apostol, construită în anul 1868, iar pe lângă semnificațiile religioase ale acestor vestigii, turnul este foarte important pentru istoria Greciei moderne, pentru că aici, în 1821 a fost sediul liderului revoluției din Halkidiki, Emmanouil Papas. 

×
Subiecte în articol: pelerinaj crestini ortodocși halkidiki