x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Strămoșii ne dau un semn: Un sat roman datând din secolele II-III a fost descoperit la Sângeorgiu de Mureş

Strămoșii ne dau un semn: Un sat roman datând din secolele II-III a fost descoperit la Sângeorgiu de Mureş

16 Iun 2015   •   12:06
Strămoșii ne dau un semn: Un sat roman datând din secolele II-III a fost descoperit la Sângeorgiu de Mureş

 Un sat roman datând din secolele II-III a fost descoperit la Sângeorgiu de Mureş de către specialiştii Muzeului Judeţean Mureş în timpul lucrărilor de descărcare de sarcină arheologică a zonei prin care va trece viitoarea şosea ocolitoare a municipiului Târgu Mureş, a declarat luni, Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş.

'Este un sat din epoca romană, este de secol II-III. O descoperire inedită deoarece foarte puţine aşezări rurale din epocă au fost cercetate. Nici nu erau foarte căutate şi adevărul este că erau destul de greu de detectat, pentru că în perioada romană casele erau din paie, nuiele, lemn - deci nu erau construcţii solide şi era mult mai atractiv să se facă cercetări în castre romane, unde găseşti material frumos. Această latură a prezenţei Imperiului Roman era pusă undeva deoparte. Aşadar avem ocazia să avem prima descoperire de suprafaţă unde am descoperit deja 7 locuinţe. Se pare că se poate identifica un întreg sat din epoca romană. Chiar dacă nu toate casele sunt pe traseul acestei centuri ocolitoare, restul caselor o să fie cercetate prin metode magnetometrice, numai ca să aflăm care era extinderea unui sat', a spus Soos.

Acesta a adăugat că măsurătorile magnetometrice vor permite arheologilor să îşi formeze o opinie despre mărimea unui sat din epoca romană, chiar dacă există analogii din alte părţi ale imperiului. Soos a precizat că probabil aceste aşezări nu erau foarte mari, aveau probabil 15-20 de case maximum, dar că se doreşte continuarea investigaţiilor pentru a se vedea cum erau organizate gospodăriile.

'După materialul arheologic ceramic am reuşit să................

Citește articolul integral pe ANTENA SATELOR

×