x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Turismul maternal, în vogă în China

Turismul maternal, în vogă în China

de Magda Cristina Ursache    |    29 Mar 2011   •   14:27

Mai multe websiteuri de limbă chineză promovează servicii de turism maternal care se adresează chinezoaicelor gravide care vor să nască în Statele Unite. Serviciile includ: viză pentru SUA, transport, cazare, mese prenatale şi posnatale adecvate şi, bineînţeles, asistenţa medicală necesară pentru aducerea pe lume a unui bebeluş sănătos.

Femeile sunt atrase cu texte de genul: “Veţi locui la o distanţă de numai câteva minute de cele mai importante spitale din Los Angeles, bucurându-vă de viaţa americanilor albi bogaţi”. Cazarea este asigurată în blocuri de locuinţe din Arcadia, San Gabriel sau South Palm Avenue, însă condiţiile reale nu sunt nici pe departe cele promise, un control efectuat recent dând la iveală faptul că, într-un apartament cu câteva camere, sunt de obicei înghesuite 10-12 chinezoaice şi copiii lor nou-născuţi.

Cu toate acestea, siteurile care vând oferte de turism maternal în Statele Unite sunt foarte bine primite, iar familiile femeilor care beneficiază de aceste inedite vacanţe plătesc de obicei între 25.000 şi 35.000 de dolari.

Există şi firme ale căror oferte sunt mult mai sigure. Într-unul dintre aceste cazuri, tânăra viitoare mamă depune o garanţie de 800 de dolari într-un cont imediat ce află că este însărcinată, făcând apoi depuneri succesive, până ce sarcina ajunge la şapte luni, când încep demersurile pentru obţinerea vizei.

O dată ajunse în Statele Unite, tinerelor mame li se asigură locul în spital şi asistenţa necesară pentru naştere. Operatorii mai promit, pentru nou-născut, obţinerea imediată a certificatului de naştere şi a paşaportului american, precum şi a cardului de securitate socială.

Conform legilor de emigrare din Statele Unite, copiii născuţi în SUA, cu vârsta sub 21 de ani, pot obţine cartea verde imediat ce aplică la program, iar părinţii lor obţin cetăţenia americană în cel mult 5 ani. Cu alte cuvinte, un efort de câteva zile şi 25-35.000 de dolari pot schimba nu doar soarta unui om, ci a unei întregi familii.

Oficialii SUA nu pot să ofere statistici cu privire la numărul de copii “născuţi americani” în urma unor pachete de turism maternal, pentru că, cel puţin până acum, nu s-a monitorizat dacă femeile care obţin viză turistică în Statele Unite sunt sau nu gravide atunci când intră în ţară.

×