Cât de multe știm despre cetățile geto-dace sau daco-romane? Cât și-au devoalat ele misterele? Am auzit de Sarmizegetusa Regia, de Ulpia Traiana - dar câți dintre noi știu că alte cinci cetăți ale dacilor sunt incluse deja în patrimoniul UNESCO? Munții Daciei ascund un „Machu Pichu” al Europei de Est.
Sarmizegetusa, marea capitală a statului dac, principalul centru politic şi religios, este, sau ar trebui să fie pentru români, ceea ce este Mecca pentru musulmani. Loc încărcat de istorie şi sacralitate, dovadă de necontestat a sângelui nostru dac, un Machu Pichu al Europei de est, cetatea dacică dezvăluie stilul de viaţă al unei civilizaţii cucerite şi subjugate, dar care îşi păstrează încă identitatea şi tăria. Complexul din comuna Orăştioara, cu sistemul său de fortificaţii şi cetăţi, creionează o lume de mult apusă, dar care încă ne marchează prezentul. Un adevărat monument al istoriei, pe care UNESCO l-a introdus în patrimoniul său mondial.
1) SARMIZEGETUSA REGIA sau CASA REGILOR DACI
Cea mai veche construcţie, dintre cele 6 intrate în Patrimoniul UNESCO, este Sarmizegetusa Regia. A fost capitala dacică preromană, alcătuită dintr-un complex de sanctuare, la altitudinea de 1200 de metri, în Munţii Orăştiei. Se presupune că a fost construită în secolele III-II î. Hr., dar sunt şi specialişti care afirmă că a fost construită chiar cu 600 de ani mai devreme, iar una dintre explicaţii ar fi faptul că Marele Sanctuar Circular din interiorul complexului seamănă izbitor cu cel de la Stonehenge.
Citește mai departe pe ANTENA SATELOR
Te-ar putea interesa și
Supercentenarii României. Gheorghe Solomon, românul „călare” pe trei veacuri
Lacul CINCIȘ, cel BÂNTUIT de legende
DEALUL LUI DUMNEZEU. Locul ULUITOR din ROMÂNIA unde trăiește un ANIMAL BIBLIC, UNIC în lume
Un sat roman datând din secolele II-III a fost descoperit la Sângeorgiu de Mureş
MINUNEA ascunsă a României! Acest loc este UNIC ÎN LUME, dar puțini știu de existența lui (VIDEO)
Profețiile „scrise” de părintele Arsenie Boca în fresca Bisericii Drăgănescu
Muntele INTERZIS femeilor sau „ATHOSUL MARAMUREȘULUI”. Află ce minuni se petrec acolo