x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanța pe pârtie 

Vacanța pe pârtie 

de Diana Scarlat    |    01 Dec 2020   •   16:56
Vacanța pe pârtie 

Deși unele localități intră în carantină, de la o zi la alta, românii nu renunță la vacanțele de iarnă. Cele mai căutate destinații sunt stațiunile montane în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Spre deosebire de anii anteriori, mai mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, evitând aglomerația de pe Valea Prahovei. Anul acesta, pleacă mai puțini români în străinătate, dar nu mai vin nici turiștii străini la noi, din cauza restricțiilor din pandemie. Pentru a face o alegere cât mai bună pentru vacanța de iarnă, amatorii de vacanțe încearcă să afle cât mai multe detalii despre pârtiile din România.

 

România se poate lăuda cu 189 de pârtii de schi omologate, care însumează 164 de kilometri, dintre care 55 au lungimea mai mare de un kilometru. Cele mai multe pârtii de schi sunt în județele Prahova și Brașov, iar cea mai populară stațiune este Poiana Braşov, mai ales datorită noilor amenajări. Lărgirea şi prelungirea pârtiilor, precum şi dotarea cu tunuri suplimentare de zăpadă au contribuit la o creștere considerabilă a calității domeniului schiabil. Cea mai lungă pârtie de schi din România pentru începători este Drumul Roşu (4,7 km). Aceasta a fost lărgită pe aproximativ 50% din lungime, în 2012. Pentru schiorii avansaţi, o foarte bună alegere ar putea fi pârtiile Sulinar (2,8 km, de dificultate medie), Lupului (2,6 km) sau Subteleferic (2,2 km), ambele cu dificultate ridicată. Şi pe acestea au fost făcute amenajări importante, în special pentru lărgirea lor și deschiderea unor noi rute de legătură. Schiorii și snowboarderii au la dispoziție o nouă variantă de a ajunge de pe Subteleferic către pârtia Bradul, fără porţiuni plate. Există instalaţiile de cablu moderne, respectiv două telecabine, o telegondolă, două telescaune şi cinci instalaţii de teleschi. 

 

Valea Prahovei are cele mai multe oferte


Pe al doilea loc în topul popularității sunt pârtiile de la Predeal, dar anul acesta s-a diminuat numărul de turiști, din cauza pandemiei, pentru că mulți preferă locurile fără risc de aglomerație. Stațiunea are și un număr foarte mare de locuri de cazare şi de petrecere a timpului liber, pentru toate buzunarele. Pârtiile beneficiază de două instalaţii de teleschi şi una de telescaun și există variante pentru toate nivelurile de experienţă: Clăbucet Şcoala, Sosire sau Varianta pentru începători, Clabucet (2,1 km) şi Cocoşul ( 2,2 km) pentru cei de nivel mediu şi Subteleferic (1,2 km) pentru experţi. Și Sinaia, stațiunea regală, este în topul preferințelor românilor, cu cel mai întins domeniu schiabil din țară. Aici sunt 16 pârtii omologate, care însumează peste 16 kilometri. Pârtiile sunt deservite de telecabine, o telegondolă, instalații de telescaun și teleschi, precum și tunuri pentru zăpadă artificială și instalații de nocturnă. Cei care aleg vechea stațiunea regală pentru o vacanță la schi au la dispoziție și multe posibilități de turism cultural. Palatul Peleș, Casa George Enescu sau Gara Regală sunt doar trei dintre cele mai cunoscute obiective de pe Valea Prahovei. La Sinaia se pot alege pârtiile de dificultate medie, bune pentru exersat, cu pantă lină. Din aceeași categorie sunt și pârtiile de schi din alte zone ale țării, precum Vidra, Păltiniș, Vatra Dornei și Piatra Neamț. La acestea s-a adăugat, cu doi ani în urmă, pârtia de la Câmpulung Moldovenesc.

 

Schiorii cu foarte multă experiență au la dispoziție pârtiile de la Azuga (Sorica) și Poiana Brașov (Lupului). Sunt cele mai lungi pârtii din țară și au aproximativ aceeași înclinație. 

 

 

Pachete turistice mai ieftine și mai scurte

Un studiu realizat de touroperatorul IRI Travel, cu ajutorul partenerilor revânzători din întreaga țară, arată că s-a modificat mult comportamentul turiștilor români, față de perioada anterioară pandemiei: 90% nu mai pleacă în afara țării. „Din cei 90% care nu mai pleacă în afară pentru vacanță, 60% se vor orienta către stațiuni montane românești, dar nu foarte aglomerate. Am primit foarte multe cereri de ofertă pentru stațiuni cu pârtii mai «remote» precum Azuga, Bușteni, Rânca, Straja, Slănic Moldova. Totodată, rezervările nu mai sunt la fel de ferme precum erau anul trecut, turiștii români fiind în expectativă pentru a vedea ce se întâmplă după data de 10 decembrie, când cel mai probabil se va și deschide sezonul de iarnă și de schi”, spune Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel. Până la această dată, nivelul de rezervare pentru perioada de Crăciun și Revelion este de numai 25-30%, față de 90-95%, cât era anul trecut, pachetele preferate de turiști sunt cele ieftine, iar pentru rezervări nu se mai achită avans: 67% dintre rezervări au fost făcute cu avans zero, iar 31% au un avans minim de 5 sau 10%. Restul de 2% au plătit integral vacanța. 

 

×