x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vești bune pentru diaspora. Noi reguli la schimbarea pașaportului

Vești bune pentru diaspora. Noi reguli la schimbarea pașaportului

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2023   •   10:30
Vești bune pentru diaspora. Noi reguli la schimbarea pașaportului

Românii care locuiesc în străinătate își vor putea schimba mai ușor pașaportul.

Anunț important pentru românii din străinătate! Noi reguli pentru schimbarea pașaportului. Ce pași trebuie să urmeze

Astfel că cei cărora le-a expirat documentul de călătorie ori le-a fost furat, sau l-au pierdut se pot adresa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României pentru a solicita obţinerea unui nou ac. Prin urmare, nu vor mai trebui să vină în țară pentru a li se elibera un alt document.

Iată care sunt pașii de urmat:

1. Prezentarea personală la un consulat este obligatorie deoarece este nevoie de preluarea electronică a fotografiei, semnăturii și amprentelor solicitantului.

2. Achitarea contravalorii pașaportului, respectiv 59 de euro. Taxa poate fi achitată la misiunea diplomatică sau la oficiul consular la care se depune cererea. Contravaloarea nu este considerată o taxă consulară, fiind un cost de producție. Se emite o chitanță este emisă ca dovadă a plății.

3. Depunerea cererii pentru obținerea pașaportului simplu electronic prin completarea unui formular care va conține semnătura solicitantului, în original. Alături de formular, trebuie prezentate și alte documente în original, respectiv cartea de identitate sau buletinul de identitate (valabil), pașaportul anterior (dacă este cazul), și, în cazul furtului, o dovadă emisă de poliția locală, potrivit antena3.ro.

Este important de știut că  pașaportul nu se eliberează în regim de urgență. Dacă solicitantul se grăbește, poate solicita eliberarea unui titlu de călătorie cu care să se poată deplasa temporar în țara de origine, în timp ce așteaptă obținerea pașaportului simplu electronic.

×
Subiecte în articol: diaspora paşaport