x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 5 moduri în care poţi utiliza panourile decorative

5 moduri în care poţi utiliza panourile decorative

19 Iul 2022   •   15:21
5 moduri în care poţi utiliza panourile decorative
Sursa foto: Unsplash.com

Panourile decorative reprezintă una dintre cele mai simple soluţii de îmbunătăţire a aspectului şi a eficienţei termice din spaţii de trecere, bucătării, băi sau balcoane. La fel de bine pot fi utilizate pentru inovaţii în dormitor sau camera de zi. Plăcile sunt rezistente, uşor de aplicat şi disponibile într-o varietate de forme şi culori. Iată câteva moduri în care poţi introduce acest tip de amenajare în locuinţa ta:

 

Lambriu deasupra patului

O idee unică de design în dormitor este continuarea placării peretelui din dreptul patului inclusiv pe tavan. Imaginea obţinută va fi asemănătoare unui baldachin, cu o investiţie semnificativ mai mică. Tehnica îndrăzneaţă funcţionează perfect pentru paturile cu latura mică lipită de perete, fără tăblie sau alte accesorii. Utilizează materiale cât mai uşoare pentru a nu deveni periculoase în special în zona tavanului. Dacă alegi plăci mai grele, ia toate măsurile de siguranţă pentru ancorarea lor în perete. Datorită efectului vizual garantat, este bine să te limitezi doar la acest tip de decor în cameră, pentru a nu îngreuna imaginea de ansamblu. Stilul de amenajare rustic, cu aspect de scândură aplicată pe perete, este cel mai potrivit.

Declaraţia de pe perete

Designul interior al casei tale poate ieşi din tiparele clasice tocmai cu ajutorul unui panou decorativ. Peretele principal al camerei de zi, cel din dreptul canapelei, nu mai trebuie împodobit obligatoriu cu un tablou. Locul elementului de artă poate fi luat de un panou în formă de fagure, spre exemplu. Vizibilitatea este garantată mai ales dacă forma şi culorile sunt în contrast cu ceilalţi pereţi. Şi în acest caz panoul este protagonist, aşadar evită să-l combini cu alte obiecte decorative de efect prezente în aceeaşi cameră. Marele avantaj al acestui tip de amenajare este faptul că unele panouri decorative sunt radiante, aşadar pe lângă efectul vizual produc şi căldură.

Ideal pentru bucătărie...

Datorită rezistenţei la apă şi temperaturi înalte, panourile decorative sunt o alternativă excelentă la plăcile de faianţă sau piatră naturală. Pe lângă faptul că sunt mult mai accesibile ca preţ, sunt confecţionate din materiale durabile, simplu de instalat pe orice suprafaţă fără o pregătire prealabilă şi pot fi tăiate la dimensiunea dorită. Din punct de vedere estetic, ai de ales dintr-o gamă de diverse modele de panouri decorative, potrivite pentru orice stil arhitectural sau de design. Măsurile de întreţinere sunt minime, indiferent de timpul pe care îl petreci gătind în bucătărie: panoul se şterge simplu cu o cârpă folosind produse clasice de curăţat.

… şi baie

Tot în aceeaşi logică se înscrie şi recomandarea instalării de panouri decorative în baie. În dreptul chiuvetei şi al oglinzii poţi aşeza pe perete un mozaic de panouri ce reproduc cele mai frumoase modele de piatră naturală. În privinţa pereţilor, aceştia pot fi îmbrăcaţi în lambriuri din PVC, la fel de rezistente la apă şi aburul din baie. Mobilierul acestei camere poate avea de suferit din cauza umidităţii şi a temperaturilor înalte. Scapă de această grijă placând feţele uşilor cu panouri decorative.

Delimitează anumite zone

Versatilitatea panourilor decorative te ajută să le foloseşti pentru delimitarea anumitor zone sau spaţii din interior şi exterior. Spre exemplu, într-un living de tip open space, trecerea de la locul de gătit la cel de servit masa este mult mai firească atunci când instalezi între ele un panou vertical. De cealaltă parte, dacă în aceeaşi cameră ai creat un loc distinct de lucru sau de discuţii, intimitatea poate fi asigurată tot cu ajutorul panourilor decorative. Acestea pot fi fixe sau mobile, în funcţie de modul în care alegi să le întrebuinţezi cel mai des.

Panourile decorative te ajută să duci la bun sfârşit un proiect rapid de renovare, cu investiţie minimă. În bucătărie şi baie reprezintă o alternativă mai caldă decât gresia şi faianţa, cu rezistenţă dovedită pe termen lung.

×