x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cele mai eficiente plante de apartament împotriva prafului și mucegaiului

Cele mai eficiente plante de apartament împotriva prafului și mucegaiului

de Anastasia Paul    |    03 Mar 2023   •   00:00
Cele mai eficiente plante de apartament împotriva prafului și mucegaiului
Sursa foto: Hepta

Iubim plantele de apartament pentru că aduc natura la noi acasă, ne crează o senzație de bine și ne înfrumusețează spațiul de locuit. Însă unele dintre acestea au calități nebănuite.

Există astfel plante care țin departe de noi praful și mucegaiul, despre care se știe că pot provoca probleme de sănătate, pe lângă munca obositoare pe care o depunem constant pentru a ne menține casa curată. Praful și mucegaiul pot contribui la dezvoltarea unor alergii, astm sau iritarea ochilor.

„Toate plantele de apartament elimină praful din aer datorită modului în care absorb mineralele prin frunze. Ele produc ioni negativi care atrag particulele din aer ca un mic aspirator verde. Absorb astfel particule fine de praf și le descompun, folosindu-le pentru a crește. Cele mai eficiente plante sunt acelea care continuă să se dezvolte și în lunile de iarnă”, spune Suzie Wooley, expert în huorticultură, pentru express.uk. 

Iată 5 cele mai eficiente plante împotriva prafului și mucegaiului

1. Planta șarpe

Este foarte ușor de îngrijit deoarece nu este nevoie să o udăm frecvent și se adaptează atât la spațiile luminoase, cât și la cele mai întunecate. Este un purificator natural de aer pentru că elimină substanțele chimice dăunătoare din casele noastre prin absorbirea acestora cu ajutorul frunzelor. 

2. Iedera englezească

Este una dintre cele mai bune opțiuni pentru purificarea aerului. Absoarbe particulele de praf și sporii de mucegai, dar și alte toxine, cum ar fi formaldehida. Este ușor de întreținut deoarece se simte bine la umbră. În plus, arată foarte bine. Însă este toxică pentru câini și pisici. 

3. Crinul păcii

Este o plantă de apartament frumoasă, cu flori albe uimitoare. Îndepărtează toxinele din aer și previne acumularea de mucegai și praf. Preferă lumina indirectă a soarelui. 

4. Planta păianjen

Este ușor de îngrijit chiar și de persoanele care nu se pricep deloc să întrețină o plantă. Se adaptează atât la lumina directă a soarelui, cât și la umbră. În plus, este grozavă și pentru animalele de companie deoarece nu este toxică și este foarte rezistentă. Trebuie însă udată de câteva ori pe săptămână. Planta păianjen distruge toxinele din aer și reduce alergiile.

5. Aloe vera

Îmbunătățește calitatea aerului și ajută la scăderea acumulării de spori în aer, cum ar fi praful, prin absorbția dioxidului de carbon și eliberarea de oxigen în aer. Totodată, reduce excesul de umiditate și curăță aerul de toxine, cum sunt benzenul și formaldehida.

×
Subiecte în articol: plante apartament mucegai praf