x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 6 pași către un aer curat la interior

6 pași către un aer curat la interior

26 Mai 2021   •   12:27
6 pași către un aer curat la interior
Sursa foto: fotopexels

Din cauza situației pandemice la nivel mondial, în ultimul an oamenii au fost nevoiți să petreacă până la 90% din timp la interior. A fost o perioadă în care s-a pus accentul foarte mult pe îmbunătățirea confortului căminelor, fie că vorbim despre schimbarea mobilierului, adaptarea locuinței pentru a fi și casă și birou dar și școală pentru cei mici, până la îmbunătățirea aerului la interior.

Studiile au arătat că în spațiile închise, aerul poate fi chiar și de cinci ori mai poluat decât în exterior, acest lucru fiind favorizat de praful ce se depune zilnic pe suprafețe, de acarienii din saltele, covoare și materiale textile, de utilizarea unor soluții chimice pentru curățare, vopseaua de pe pereți, părul animalelor de companie și nu numai.

Cum îmbunătățim calitatea aerului la interior

Un aer foarte poluat are efecte negative asupra sănătății oamenilor ce locuiesc în spațiul respectiv. Efectele pot fi destul de neplăcute, acest lucru contribuind la dezvoltarea astmului în rândul copiilor, a unor alergii (precum cele la praf, acarieni), la apariția unor iritații diverse, la lipsa de concentrare și nu numai. De aceea, pentru îmbunătățirea aerului la interior trebuie luate urgent câteva măsuri:


1. Asigură o ventilație corectă: Deschide zilnic geamurile, preferabil dimineața, indiferent de starea vremii. O ventilație corespunzătoare împrospătează aerul, usucă pereții dacă aceștia sunt predispuși la a face mucegai, diminuează umiditatea și poate schimba tonusul celor ce locuiesc acolo.
 

2. Aspiră și șterge praful la câteva zile: Covoarele, canapelele, saltelele și nu numai adună praf dar și devin locul preferat al acarienilor pentru înmulțire. Folosește un aspirator puternic pentru a înlătura firele de păr ale animalelor, murdăria și praful. Curăță suprafețele cu soluții antistatice și cu lavete pe care le poți spăla ușor.
 

3. Folosește un purificator de aer: foarte de eficient, acesta curăță aerul dintr-o încăpere extrem de rapid. Cele din gama Teqoya prezintă câteva avantaje pe care alte purficatoare nu le au:

- Sunt silențioase, așa că se poate dormi cu ele în cameră;
- Nu au filtre ce trebuie schimbate;
- Au un consum redus de energie (1.5 Wați);
- Sunt foarte ușor de mutat, având o greutate redusă;
- Eliberează ioni negativi benefici pentru sănătate.
 

4. Urmărește calitatea aerului: dacă vrei să urmărești în permanență cât de curat este aerul din locuință, poți utiliza un senzor de măsurare care îți va oferi date exacte și relevante. Acesta urmărește factorii poluanți precum COV (Compuși Volatili Organici), monoxidul de carbon și microparticulele. Astfel, știi în fiecare secundă ce respiri.
 

5. Curăță locuința cu produse cât mai naturale: Suntem înconjurați de foarte multe soluții chimice, produse ce se regăsesc în casele tuturor și care, deși ne sunt ajutoare de nădejde atunci când facem curățenie, acestea pot fi dăunătoare când le pulverizăm prin casă. De aceea, se recomandă utilizarea unor soluții pentru curățenie care au în compoziția lor cât mai multe ingrediente naturale, inofensive atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. Dacă totuși folosești numai produse chimice, ai grijă să deschizi larg ferestrele când cureți pentru a evita intoxicația cu substanțele poluante.
 

6. Alege plante pentru interior: Acestea joacă un rol dublu, atât decorativ dar și reîmprospătează aerul în permanență. Întreabă un specialist în domeniu ce plante sunt recomandate pentru casă, astfel încât să te bucuri de un aer cât mai curat.

Efectele unui aer poluat la interior pot fi imediate sau pe termen lung. Efectele imediate pot apărea sub forma unor alergii, ce se manifestă ca iritații ale ochilor, mâncărimi ale nasului și ochilor, oboseală cronică sau amețeli. De obicei, în acest caz este suficient să se îndepărteze factorul iritant și poluant și să se aerisească încăperea.
Pe termen lung, efectele pot fi mai grave și pot favoriza apariția astmului și a altor afecțiuni pulmonare însă acestea au loc în situațiile în care o persoană a fost expusă unui aer poluat o perioadă mai mare de timp precum la fum de țigară, la materiale nesănătoase de construcții, substanțe chimice, umezeală în exces și nu numai.
Ai grijă de sănătatea ta și a celor din familie, asigurându-te în permanență că aerul inspirat este unul purificat și de calitate!

 

×
Subiecte în articol: caliitatea aerului