x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 sfaturi eficiente pentru economisirea energiei

7 sfaturi eficiente pentru economisirea energiei

17 Ian 2023   •   15:42
7 sfaturi eficiente pentru economisirea energiei
Sursa foto: Shutterstock

De câțiva ani, ponderea bugetului dedicat încălzirii scade, dar consumul de energie electrică este în continuă creştere. Renovarea locuințelor (cu o izolare și o încălzire mai eficiente) a făcut posibilă reducerea facturilor de încălzire și apă caldă.

Cu toate acestea, gospodăriile sunt din ce în ce mai mult dotate suplimentar cu aparate electrice și electronice. Iar ceea ce ignorăm cel mai adesea este că fiecare gospodărie are o medie de aproape 50 de astfel de dispozitive, poate chiar mai multe! De cele mai multe ori, este necesar să adopți anumite gesturi de bun simț pentru a face economie. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în acest sens.

1) Controlează încălzirea

Reprezintă 70% din consumul total de energie electrică al unei gospodării, de unde și importanța acordării de atenție la pierderi de căldură. Totuși, câteva gesturi bune sunt suficiente: de exemplu, setând termostatul din living la 20°C și cel din dormitor la 19°C, poți economisi în jur de 7% din energia electrică, fără a-ți afecta confortul.

 

La fel, atunci când nu ești acasă, nu ezita să scazi temperatura cu câteva grade. Astăzi, există multe dispozitive, precum un termostat smart, de exemplu, care îți permit să îți reglezi încălzirea în funcție de nevoi.

2) Alege becuri cu economie de energie

Au evoluat mult! Gata cu becurile care se aprind după cinci minute sau cele care emană o lumină gălbuie. Dintre toate modelele, LED-urile și becurile fluorescente compacte sunt cele mai economice, rezistă în medie de douăsprezece ori mai mult decât un bec incandescent convențional, consumând în același timp de cinci ori mai puțin.

 

Pentru a optimiza iluminarea, uită-te bine la „lumenul” care corespunde intensității luminii unui bec: cu cât numărul este mai mare, cu atât difuzează mai multă lumină, indiferent de numărul de wați. În orice caz, nu uita să le cureți regulat, vor străluci mai mult!

3) Oprește aparatele electrice

Știai că prin oprirea tuturor electrocasnicelor din casă poți economisi până la 80€ pe an? Televiziunea, hi-fi-ul și computerul continuă, în mod obișnuit, să ciugulească electricitate, chiar și în standby. Așa că nu uita să le deconectezi după fiecare utilizare, fără a uita de aparatul de cafea sau de prăjitorul de pâine din bucătărie. Singura excepție, modemul de internet, până în prezent, niciun operator nu asigură cu certitudine că nu se deteriorează pornindu-l și oprindu-l în mod regulat.

4) Dezgheață des frigiderul

Pentru a optimiza funcționarea frigiderului, plasează-l departe de surse de căldură (cuptor, cuptor cu microunde, calorifer etc.) sau de locuri prea reci (pivniță, garaj etc.). De asemenea, asigură-te că nu lași ușa deschisă prea mult timp și că o închizi corect după fiecare utilizare. De îndată ce stratul de gheață ajunge la 3 mm, este timpul să dezgheți frigiderul, pentru că acesta îl împiedică să difuzeze corect frigul și îl obligă să consume mai multă energie electrică, în medie cu 30% mai mult.

5) Favorizează dispozitivele cu rating între A și D

Trebuie să îți schimbi cuptorul sau mașina de spălat vase? Ideal este să investești într-un model clasificat A, B, C sau D, pentru că sunt cel mai puțin consumatoare de energie. Deși mai scumpe ca preț, se dovedesc a fi mai profitabile pe termen lung, deoarece permit economii cuprinse între 20 și mai mult de 60%. Această alegere este deosebit de judicioasă pentru un frigider sau un congelator, deoarece aceste două dispozitive sunt singurele care funcționează continuu.

6) Spală rufele la temperatură scăzută

Dacă rufele tale nu sunt prea murdare, le poți spăla la 30°C sau chiar la rece. Potrivit specialiștilor, nu există o diferență reală între spălarea la 30, 40 sau 60°C, deoarece bacteriile se elimină doar de la 90°C. Pe de altă parte, vei împărți consumul la trei. În mod similar, abandonează ciclurile scurte, consumatoare de energie, în favoarea ciclurilor „eco”, foarte eficiente, chiar dacă durează puțin mai mult. Pornește mașina numai când tamburul este plin, pentru a evita spălările multiple.

7) Limitează numărul de ecrane și imprimante

Computer, laptop, smartphone, imprimantă, televizor în fiecare cameră... Astăzi suntem supra echipați, ceea ce generează, din punct de vedere energetic, cheltuieli importante. Un studiu european a arătat recent că o familie mai puțin echipată consumă în medie 400 kWh/an, față de 700 kWh/an pentru o gospodărie cu toate electrocasnicele de ultimă generație. Nu este vorba de a evita progresul, ci de a folosi toate aceste obiecte cu bun simț.

 

Limitarea consumului de energie nu cere neapărat să revoluționezi totul în casa și viața ta. Câteva reflexe bune sunt suficiente pentru a reduce facturile, simplu, ușor și la un cost mai mic!

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

×