x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Acasa la actrita Eugenia Serban

Acasa la actrita Eugenia Serban

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    06 Oct 2005   •   00:00
Acasa la actrita Eugenia Serban
Gestionare reusita a spatiului intr-un apartament obisnuit

Exista locuri atat de familiare, desi te gasesti acolo pentru prima data, incat adevarul acesta te izbeste ca un deja-vù de indata ce le treci pragul. Meritul unei atat de placute revelatii tine cel mai degraba de putinta de a imprima deschidere si multa caldura. Intr-o astfel de categorie se inscrie si apartamentul actritei Eugenia Serban.

RECOMPARTIMENTARE EFICIENTA

Achizitionata in 1995, locuinta cu trei camere, situata intr-un bloc din asa-numitul Centru Civic, nu se-ntinde pe o suprafata ofertanta in metri patrati si nu dispunea la inceput nici de o repartizare convenabila a functiunilor.

Asa stand lucrurile, gazda noastra s-a pus pe treaba, cu scopul precis de-a transforma acest spatiu in caminul viselor si al momentelor dragi pentru ea si Lorans, baietelul ei, atunci in varsta de aproape 2 ani. Timp de trei luni, locul a suferit modificari radicale, prin daramarea peretilor, desfiintarea usilor si recompartimentarea in felul acesta a incaperilor. Singurele spatii care nu au suferit nici o modificare sunt dormitorul copilului si baia mare.

A rezultat astfel un traseu fluid si logic al camerelor pe un fundal degajat al intregului.

POFTA BUNA IN BUCATARIE!

Intrarea in locuinta iti dezvaluie, caracteristic stilului american, livingul si bucataria. Delimitarea dintre living si bucatarie este rezolvata printr-un perete cu un bar decupat pe semicerc, ce ofera senzatia de spatiu livingului, destul de ingust. Aceasta operatie a necesitat foarte multa grija si, nu in ultimul rand, foarte multe aprobari, peretele fiind dintre cei portanti, care tin de structura de rezistenta. Efectul obtinut astfel insa a meritat tot efortul.

"Demersurile" gastronomice destul de dese dispun in bucatarie de toate conditiile de manifestare, si gazda a avut mare grija de asta, pentru ca: "Imi place foarte mult sa gatesc. Atunci cand sunt foarte suparata sau stresata, efectiv ma apuc de gatit. Si daca nu am nevoie de mancare. Ma calmeaza extraordinar de mult asta".

In ciuda materialului ce imita metalul, care imbraca mare parte din mobilierul dispus pe peretele opus barului, si a spatiului destul de stramt pe care-l ocupa, din pricina plantelor care foarte bine completeaza decorul, bucataria apare ca fiind foarte primitoare. Rolul plantelor de aici nu este strict unul decorativ, ele fiind alese in ton cu destinatia functiunii. Astfel intalnesti aici, frumos asezate in ghivece si asteptand sa-si aduca contributia la reusitele culinare: ardei iuti, leustean, busuioc si cimbru. Toate astea fiind spuse, mari sansele ca pofta sa-ti fie buna!

UN LIVING IMPANZIT DE FLORI

In living, dominanta pe orizontala este zona in care este amplasata o tentanta canapea coltar din piele neagra, care imbie la conversatii prelungite si vizionarea unor programe, intr-un confort maxim. In fine, mai exista si mici taburete din piele si o masuta din sticla, dar ele apar ca niste accesorii necesare rolului jucat cu succes de canapea.

Peretele opus canapelei este acoperit de o piesa de mobilier proiectata de Eugenia, care are urmatoarele destinatii: minibiblioteca, vitrina cu amintiri si suport pentru aparatura electronica. De fapt, totul aici este facut cu a ei contributie directa, nu de alta, dar: "Prima mea meserie pe cartea de munca este desenator tehnic, la un centru de proiectare din Bucuresti", ne lamureste la timp gazda. Culorile care imbraca intr-o nota eleganta zona livingului sunt tonuri de gri, negru si alb. Ai zice ca ai parte de o ambianta rece, insa lucrurile nu stau nicidecum asa, pentru ca multimea de flori aranjate cu vadita grija in ghivece aduce si aici plusul necesar de sensibilitate si intimitate, dat fiind si numarul lor foarte mare, in total in casa sunt cam 80 de plante. Despre importanta pe care ferestrele o au intr-un camin, despre faptul ca ele sunt sufletul unei incaperi, ca lumina pe care o aduc da valoare lucrurilor, descrie contururi si deschide spatiul, a aflat din cauza florilor, mari consumatoare de lumina.

SPATIUL PERSONAL

Spatiul intim al proprietarei se dezvaluie printr-o arcada, un element constructiv ce denota deschidere, eleganta si o doza de romantism. De indata ce pasesti pragul dormitorului, afli si despre prezenta usilor culisante, ascunse in spatele peretelui pe care se desfasoara arcada. Un mod subtil de-a spune stop lucrurilor impartasite cu toata lumea.

Ambianta eleganta si intima este creata prin elemente cum ar fi: materialul care imita reusit lemnul natural, din care este confectionat mobilierul, parchetul intr-un ton mai deschis si elementele de decor printre care imbracamintea eleganta din bumbac in alb si negru care acopera patul si bineinteles nelipsitele flori, care stau "rasfatate" de lumina in dreptul ferestrelor si pe terasa balconului.

Pentru Eugenia Serban nu a contat o tema sau o formula in amenajarea caminului, ci doar perspectiva care i-a permis sa redea expresiv intensitatea propriei personalitati, facand astfel din spatiul personal o prelungire a ei, un loc in care mai presus de toate se simte ea insasi.

AMENAJARE INSPIRATA

Holul pe traseul caruia ti se dezvaluie restul functiunilor poate fi considerat ca fiind compus din doua zone. Prima trece prin living fara sa fie delimitata fizic pe laturi de acesta. Un exercitiu de imaginatie interesant exploatat! Arcada larga pune punct zonei deschise a livingului.

ZONA NOCTURNA

In a doua parte a holului se accede catre spatiile personale de odihna: dormitorul Eugeniei, dormitorul baiatului si baia. Functiunea de depozitare este eficient exploatata in aceasta zona prin dispunerea pe desfasurarea peretelui din dreapta a unui dulap cu usile imbracate in oglinzi, elemente care confera iluzia de spatialitate.

CAMERA LUI LORANS

In amenajarea camerei baiatului predomina nuantele de verde. Eugenia a tinut cont de destinatia speciala a acestuia, de faptul ca aici Lorans isi va contura personalitatea, si a incercat sa o mobileze ca atare. A gandit si proiectat mobilierul pentru a raspunde eficient in conditiile unui spatiu nu foarte mare, nevoilor unui copil. Acestea fiind circumstantele, a adoptat solutia corpurilor suspendate, ce ofera capacitate mare de depozitare si nu iau din spatiul camerei.

"Mi-a placut mult sa ma ocup de amenajarea apartamentului si am pus la bataie sufletul si personalitatea mea. Dupa zece ani, inca este actuala, numai ca eu m-am mai maturizat si as mai face niste modificari" - Eugenia Serban, actrita
×