x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Acoperişul casei trebuie controlat

Acoperişul casei trebuie controlat

17 Noi 2007   •   00:00

Este indeobşte dubla importanţă a acoperişului unei case. Din punct de vedere tehnic, el oferă protecţia impotriva intemperiilor şi asigură, prin izolaţiile inglobate, confortul termic atăt de necesar intregii construcţii.

Este indeobşte dubla importanţă a acoperişului unei case. Din punct de vedere tehnic, el oferă protecţia impotriva intemperiilor şi asigură, prin izolaţiile inglobate, confortul termic atăt de necesar intregii construcţii. Din punct de vedere estetic - prin forma şi orientarea pantelor, prin coloristica şi textura materialului folosit - este o adevărată carte de vizită a casei. Cănd vă apropiaţi de orice construcţie, inaintea sesizării oricăror detalii arhitecturale sau ornamentale vă sare in ochi acoperişul, care provoacă prima impresie. Aşa cum obişnuim să spunem că, de multe ori, haina face pe om, putem afirma fără teama de a greşi că acoperişul face vila de sub el...

Alegerea materialului

Alegerea materialului cu care urmează să inveliţi casa nu este un lucru atăt de uşor, cum ar putea părea la prima vedere. Un argument in sprijunul acestei afirmaţii este acela că o astfel de decizie nu poate ţine exclusiv de bunul-plac sau de... pohta proprietarului, care este obligat să ţină seama de opinia arhitectului proiectant şi a inginerului structurist. Cel dintăi va solicita acel tip de material care se va integra in mod unitar ansamblului arhitectural general, cel de-al doilea va face calculele care să asigure că greutatea totală a acoperirii poate fi susţinută fără probleme de structura de rezistenţă a clădirii. Un alt factor important, care intervine in luarea deciziei privind materialul invelitorii, este poziţionarea geo-climaterică a construcţiei. Incă din faza proiectării se iau in consideraţie cantitatea şi frecvenţa precipitaţiilor in zonă, orientarea şi intensitatea fenomenelor de văntuire, media anuală a umidităţii aerului sau, eventual, gradul sau riscul de poluare atmosferică.

Piaţa este plină

La capitolul ofertă pentru materiale de acoperire, piaţa romănească stă foarte bine. Sortimentul acoperă toate soluţiile moderne, calitatea se ridică la standardele impuse de Uniunea Europeană, iar cantităţile sunt mai mult decăt indestulătoare. Firme foarte puternice pe acest segment au deschis in Romănia unităţi de producţie modern echipate şi pot onora comenzile interne, dar şi consistente contracte la export. Avem de ales intre ţiglele clasice, din argilă sau ceramică, acoperiri din tablă ambutisată, intr-o multitudine de grosimi, forme şi culori, invelitori bituminate din toate clasele tehnice cunoscute. Cum este şi firesc, şi preţurile acoperă o plajă mulţumitoare, de la valorile cele mai accesibile pănă la produsele din categoria lux. Aproape fără excepţie, producătorii şi distribuitorii pun la dispoziţia clienţilor toată gama de accesorii şi materiale auxiliare necesare montajului, asistenţa tehnică şi intreaga documentare necesară.

Verificări şi intreţinere

Orice lucrare de acoperire a casei are, cum este şi firesc, un termen de garanţie şi durată de viaţă estimată. Chiar dacă sunteţi in interiorul acestor perioade asigurătorii şi nu există semne vizibile ori indicii sesizabile că sunt probleme la invelitoarea casei, este bine ca, măcar o dată la doi ani, să faceţi un control riguros al stării ei tehnice. Asiguraţi-vă că nu s-au produs deplasări ale elementelor componente, că nu există fisuri sau perforări ale stratului hidro şi termoizolator, că nu aveţi fenomene de infiltraţie a apei, de condens nejustificat sau de pătrundere a unor curenţi de aer din exterior spre interior. Daţi o atenţie specială jgheaburilor şi burlanelor de scurgere a apei pluviale, care trebuie periodic curăţate.

Costul nu contează

Dacă se pune problema reparării acoperişului, pentru că aceasta este de strictă necesitate, nu vă impiedicaţi niciodată de problema costurilor ce vi se pot părea prea ridicate. Găndiţi-vă că orice amănare a unei inervenţii poate genera, in timp, pagube de dimensiuni incalculabile. Nu lăsaţi să treacă sezonul in care acest tip de intervenţii se poate face in mod eficient, fiecare săptămănă care trece apropiindu-vă de anotimpul ce poate produce catastrofe casnice.

Eliminaţi orice risc

Verificarea unei invelitori este o treabă riscantă şi ea trebuie făcută exclusiv de profesionişti. Nu vă aventuraţi in escaladarea pantelor acoperişului, oricăt de "dulci" vi s-ar părea acestea şi indiferent căt de pricepuţi sau indemănatici vă consideraţi. Pentru desfăşurarea unei astfel de operaţiuni este nevoie de echipamente şi scule profesionale, de măsuri de securitate speciale, de stăpănirea perfectă a unor tehnici specifice. Pe lăngă protecţia propriei persoane luaţi in calcul şi gradul de eficienţă a unor profesionişti, comparat cu amatorismul oricărei incercări hazardate. Refuzaţi hotărăt chiar şi ofertele "generoase" ale binevoitorilor, pentru a evita orice accident nefericit.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv