x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Afla ce e nou

Afla ce e nou

08 Feb 2007   •   00:00

Mesteri populari sibieni


Drumul mestesugurilor traditionale in Marginimea Sibiului Un interesant mod de descoperire a mestesugurilor traditionale ne este oferit de recent lansatul material "Drumul Mestesugurilor Traditionale/Traditional Crafts Road". Spunem ca este interesant pentru ca, pe langa prezentarea propriu-zisa a celor mai reprezentative mestesuguri artistice traditionale practicate si astazi in satele Marginimii Sibiului, brosura (bilingva) reprezinta si suportul unui circuit turistic cultural, avand ca obiectiv prezentarea pentru turistii romani si straini a acestora.

Mestesugarii implicati in Drumul Mestesugurilor Traditionale din Marginimea Sibiului sunt: Radu Ilies, Saliste (confectionat palarii), Adriana Oltean, Sibiel (icoane pictate pe sticla), Eugenia si Aurelia Pau, Sibiel (tesut si icoane pictate pe sticla si lemn), Doina Petrea, Tilisca (tesut), Vasile Frunzete, Rasinari (pictura naiva).

Alaturi de datele de identificare a mestesugarilor si obiectivele turistice din zona, in brosura veti descoperi si serviciile oferite de pensiunile rurale situate de-a lungul traseului. Brosura este disponibila in casele mestesugarilor, la "Galeriile de arta populara" din cadrul Muzeului "ASTRA" din Sibiu si la punctele de informare turistica din judet.

Orasul vazut de copii

Incepand cu data de 17 februarie, in fiecare sambata, intre orele 10:00 si 12:00, se desfasoara in cadrul Galeriei Grigore Mora din Bucuresti programul "Orasul de hartie". Acesta face parte din programul I love Bucharest - initiat de artistii galeriei, program ce are ca scop regenerarea estetica a spatiului public bucurestean. Aceasta initiativa reprezinta de fapt un curs de arta pentru copii cu varste cuprinse intre 5 - 12 ani. Este un program complex, ce include mai multe tehnici de realizare: desen, pictura, modelaj, asamblare, machetare, tehnici ce dezvolta abilitati de creativitate, coordonare si dexteritate.

In acelasi timp, copiii vor capata cunostinte de educatie civica si ecologica prin folosirea de materiale reciclabile, constientizand astfel efectul acestora asupra mediului inconjurator. Inscrierile in cadrul acestui proiect se fac pana la 12 februarie. Informatii suplimentare aflati accesand site-ul: http://www.arttorent.ro.

Bisericile fortificate, la expozitie

"Frumusetile" culturale ale Transilvaniei, si ne referim aici la bisericile fortificate din aceasta zona, au constituit zilele trecute tema unei expozitii de fotografie ce a avut loc la Hanovra, in Germania. Prilejul l-a reprezentat cea de-a 17-a editie a Reisepavillon, un forum de turism devenit deja traditie. La acest moment, in Romania, se mai gasesc biserici fortificate in aproximativ 150 de sate, dintre care sapte sunt la acest moment inscrise pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Cu aceasta ocazie, a fost prezentat pentru prima data publicului CD-ul "Bisericile fortificate ale Transilvaniei". Obiectivul lansarii acestui material a fost acela de a asigura in timp o protectie acestor valori culturale prin promovarea lor ca destinatii de vizitat pentru turismul cultural.

Atelier de martisor pentru copii

Pana la 25 februarie, in cadrul Muzeului National de Geologie Bucuresti se deruleaza un proiect aparte, destinat celor mai mici. "Atelierul de martisor" se numeste, iar scopul organizarii sale este acela de a demonstra copiilor ca geologia si cunoasterea unor informatii elementare din acest domeniu pot fi folosite in mod creativ in viata de zi cu zi. In cadrul atelierului dedicat grupei de varsta 4-7 ani, care se desfasoara intre orele 10:00-11:00 si 11:30-12:30, copiii vor desena cateva tipuri de dinozauri, ii vor colora si decupa, dupa care ii vor lipi pe un suport de scoarta de copac. Participantii cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani sunt asteptati la "Atelierul de Martisor" in intervalul 13:00-14:00. Ei vor lipi pietricele semipretioase pe acelasi suport, astfel incat sa obtina o planta sau o floare. Copiii vor confectiona cate doua piese, una pentru ei, pe care o pot face cadou celor dragi, si una pe care o vor expune in Muzeu la sfarsitul "Atelierului de Martisor".

Arta abstracta

La Muzeul National de Arta al RomAniei
In luna februarie, Muzeul National de Arta al Romaniei este gazda expozitiei "Arta abstracta italiana", o manifestare complexa ce programeaza intalniri educative incitante si interactive pentru publicul de toate varstele. Cateva obtiuni interesante sunt: "Programele pentru familii", "Rendez-vous cultural" si "Un ceas pentru arta". Programele pentru familii se desfasoara sub semnul unei intrebari sugubete: Diagonala intr-un picior, ghici abstract ce e? Copiii si parintii au ocazia sa descopere impreuna opere de arta mai neobisnuite: culori vii, inchise cuminti in forme geometrice diverse sau, dimpotriva, care curg libere pe suprafata panzei, a cartonului sau a lemnului. Obiectivul programelor este familiarizarea vizitatorilor cu notiunile de abstract si figurativ, precum si cu "ingredientele" unei lucrari de arta abstracta: compozitie, diagonala, forma, culoare, ritm, echilibru.

Programele pentru publicul adult sunt la fel de spectaculoase in cadrul unei expozitii de arta abstracta italiana intinsa pe o jumatate de secol (1910-1960). Sunt prezente opere de pictura, sculptura si grafica semnate de cei mai importanti artisti ai secolului XX, cum sunt: Carlo Carra, Giacomo Balla, Alberto Burri, Emilio Vedova, Lucio Fontana, Piero Manzoni, Giuseppe Capogrossi si altii. Mai mentionam ca participarea la programe se face pe baza unei programari la telefon 314.81.19 sau la e-mail angelica@art.museum.ro.

×
Subiecte în articol: artă