x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Afla ce e nou

Afla ce e nou

22 Sep 2005   •   00:00
Afla ce e nou

Concursul de Design pentru Mobilierul de Avangarda

Un interesant punct de interes pentru publicul prezent la Targul BIFE-TIMB 2005 l-a reprezentat si in acest an Concursul National de Design pentru Mobilierul de Avangarda, interes motivat de spectaculozitatea si ingeniozitatea modelelor prezentate.

Industria mobilei este din ce in ce mai atrasa de noile talente creatoare si de designerii orientati spre solutii care vin in intampinarea asteptarilor clientilor, o conjunctura favorabila tinerilor aflati la inceput de drum.

Expunerea modelelor de avangarda a beneficiat de un spatiu distinct, creandu-se astfel premisele unei legaturi directe intre producatorii consacrati de mobila si tinerii designeri aspiranti la recunoasterea valorii pe care au atins-o.

Expozitia din acest an a adunat mai multe modele din categoria scaunelor, motivatia acestui fapt fiind una logica, si anume realizarea modelelor, este mai putin costisitoare si transportul este mai usor pentru tinerii designeri aflati la poarta consacrarii abia si care nu-si permit mai mult deocamdata.

Din motive numai de membrii juriului intelese si mai putin de altii, premiul I nu a fost acordat in acest an, desi de creativitate exprimata prin modele originale nu au dus lipsa tinerii designeri participanti.

Scaunul "Mantis", castigator al unui premiu II, designer Victor Robu
Fotoliu "Beetle", castigator al unui premiu II, designer Mara Rosca
Scaun, castigator al premiului III, designer Constantin Saliche

Dovada a creativitatii tinerilor stau cateva dintre obiectele participante, prezentate in pozele de mai sus si care nu au avut parte decat de premii de la II in jos. De ce nu au meritat chiar si premiul I?

Targul de toamna la Muzeul Satului

Zarva mare la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" in perioada 16-18 septembrie 2005, nu mai tarziu de zilele trecute, unde, sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor, s-a desfasurat, cu mare chef si voie buna molipsitoare pentru oricine se-ncumeta sa treaca pe acolo, "Targul de toamna".

Prilej de pregateli febrile pentru mesterii si artistii populari, pentru gospodinele si gospodarii adunati de prin satele noastre dragi.

Asezate pe prispa, atarnate prin pridvoare sau dichisit asezate pe suporturi cu grija gatite si pregatite dinainte, au stat frumos expuse obiecte reprezentative pentru folclorul romanesc.

S-a pus la bataie pentru reusita deplina a manifestarii un intreg arsenal compus din: demonstratii ale mesterilor populari, intalniri cu formatii si ansambluri folclorice de datini si obiceiuri, medalioane muzicale, momente de teatru, pigmentate cu degustari de produse din gastronomia traditionala si de diferite soiuri de vinuri. Singurul regret al nostru este ca o mai buna mediatizare a evenimentului ar fi facut si mai multi romani fericiti.

ABITARE IL TEMPO (a 20-a editie)

In perioada 15-19 septembrie, la Verona, s-a desfasurat editia aniversara a Targului "Abitare il tempo". Timp de doua decenii, expozitia a reusit sa se impuna in calendarul manifestarilor de profil.

Este una dintre ultimele expozitii europene, desfasurate catre sfarsitul anului, in materie de design si decoratiuni interioare.

Desi nu se poate compara cu targul de la Milano, Salone Internazzionale di Mobile, ce se desfasoara an de an in aprilie, aceasta expozitie de la Verona intareste an de an ideile si tendintele lansate in capitala modei italiene. Dar la mijlocul lui septembrie 2005, presa, oamenii de afaceri si publicul s-au bucurat de o manifestare de exceptie.

Faptul ca a fost o editie aniversara a contat mult in nivelul si prezentarea expozantilor. Au fost si lansari de produse noi pe care le vom putea vedea in curand si in magazinele de la noi.

Complexul expozitional de la Verona masoara in total 80.000 de metri patrati.

Aici sunt expuse game de mobilier pentru toate tipurile de incaperi, dar si decoratiuni interioare, corpuri de iluminat si accesorii pentru casa

Pentru editia aniversara din acest an a fost realizat un model personalizat al fotoliului "Proust" creat de Alessandro Medini in 1978, care reprezinta simbolul expozitiei, traditie si evolutie in design interior
×