x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Alte idei pentru amenajarea teraselor

Alte idei pentru amenajarea teraselor

de Cornelia Constantin    |    21 Aug 2008   •   00:00

Revenim în acest nu­măr cu alte idei de ame­najare pentru te­rasa dumneavoastră. Ca de obicei, alegeţi ce vi se pare potrivit, combinaţi cu gust şi, dacă aveţi vreo dificultate, vă aşteptăm cu întrebări.



Revenim în acest nu­măr cu alte idei de ame­najare pentru te­rasa dumneavoastră. Ca de obicei, alegeţi ce vi se pare potrivit, combinaţi cu gust şi, dacă aveţi vreo dificultate, vă aşteptăm cu întrebări.

Sînteţi o persoană ocupată? Aveţi un anumit tip de terasă şi nu merge să folosiţi orice pentru decorul ei? Dacă da, haideţi să vedem împreună ce este de făcut. Vom încerca să folosim plante care să nu necesite îngrijiri permanente, rezistente la uscăciune, dar foarte decorative.  

Terasa mică şi modernă

Pentru o terasă modernă în stil mi­ni­malist, dar cu suprafaţă mică pu­teţi să pro­­cedaţi în felul următor: o masă cu scau­ne din ratan, care să dea o notă de ele­ganţă, şi cîteva ghi­vece care să nu se în­tindă către alee, pentru că ar crea o ima­­gine aglomera­tă. Pentru uniformita­te, ghivecele vor fi de tip mască, adică flo­rile propriu-zise vor fi plantate în ghivece practice din plastic şi doar aşezate în măşti.  

Vor fi practic trei grupaje. Lîngă zidul casei puneţi două ghivece înalte. Plantele în sine nu vor ocupa decît o parte din spaţiul interior al măştii, aşa că aveţi grijă cum le plantaţi. În unul dintre ele puteţi planta cîteva tufe de levănţică şi de jur-împrejurul lor cîţiva lăstari (înrădăcinaţi) de iederă care să curgă elegant peste marginea măştii. În cel de-al doilea aţi putea amplasa o plantă scundă de tip sedum sau sempervivum. În acest fel, plantele se pun în valoare unele pe altele. 

Al doilea grupaj, tot de două ghivece, va fi diferit de primul doar prin forma ghivecelor. Vor fi aceleaşi plante, amplasate similar (fără iederă). Alternativa ar fi să înlocuiţi suculentele cu plante compozite (care au flori asemănătoare cu cea de margaretă, dar talie scundă, compactă). Va trebui să aveţi grijă în acest caz, pentru că unele au rădăcini destul de mari şi vor avea nevoie de ceva mai multă apă în comparaţie cu celelalte plante de care am amintit.  

Al treilea grupaj, de această dată cu trei ghivece, este cel care va da farmec. Amplasat spre alee, el este primul văzut, aşadar necesită un pic mai multă atenţie. Pe lîngă parfumata levănţică, el conţine un ghiveci cu aster mov şi un ghiveci cu helichrysum – o imortelă graţioasă de care v-am mai povestit.  

Terasa spaţioasă

O terasă spaţioasă poate găzdui, pe lîngă masă şi scaune, şi şezlong pentru relaxare, mai multe ghivece şi mai multe varietăţi de plante şi flori.  

Mobilierul se va alege în ton cu casa şi felul în care este amenajată grădina. Aici puteţi să folosiţi şi plante mai înalte, pentru că spaţiul fiind generos, nu va apărea senzaţia de aglomeraţie. E loc pentru carex, dar şi pentru echeveria şi cyclamen (dacă locuiţi în zona montană, unde temperatura este ceva mai scăzută), pentru margarete, dar şi pentru calocephalus. 

Totuşi, nu se recomandă să exa­geraţi cu numărul de plante folosite: şapte-opt ar trebui să fie mai mult decît suficiente. Grupate cu gust, toate vor pune în valoare un loc plăcut pentru momentele dumnea­voastră de odihnă.  

Terasa pe acoperiş

Aveţi o terasă pe acoperiş? Sînteţi fericiţi. Vă veţi bucura de soarele toamnei un pic altfel decît ceilalţi. Pe lîngă faptul că puteţi admira totul de la înălţime aveţi ocazia să vă amenajaţi terasa fără să fiţi limitaţi în vreun fel de alte criterii în afară de spaţiul disponibil.  

Puteţi să folosiţi ghivece cu legume (roşii cherry, ardei decorativ sau ardei iute), aranjamente cu dovlecei, coşuri cu levănţică uscată sau alte plante parfumate. Grupaje de ghivece cu kalanchoe în plină înflorire, sedum şi sempervivum, trachelium, begonii decorative prin frunziş, hosta, carex, crizanteme... Uh! Aproape că vă invidiez pentru cîte alternative aveţi.

Dacă aţi cum­pă­rat deja begonii pentru terasă va trebui să ţineţi cont că orice strop de ploaie va provoca pete inestetice pe frunze. Deci vor trebui şi ele protejate în caz de precipitaţii. Decorul terasei mai poate conţine ardisia şi solanum, jardiniere cu plante aroma­tice şi, desigur, trandafiri

×
Subiecte în articol: plante ghivece mereu verde