x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Am gasit trandafirul atacat de daunatori

Am gasit trandafirul atacat de daunatori

de Cornelia Constantin    |    13 Apr 2006   •   00:00
Am gasit trandafirul atacat de daunatori
MEREU VERDE
Am cumparat anul trecut un trandafir mini din florarie si am fost foarte incantata cand l-am vazut plin de flori. Am trecut cu bine iarna, dar de curand am observat ceva ciudat pe frunzele lui: niste pete galbui, neregulate, care grabesc vestejirea. Practic frunzele cad de la baza catre varf, dar eu nu vad nici un fel de daunator. Am avut mare grija de trandafir: l-am udat echilibrat, l-am stropit cu apa pe frunze, l-am tuns si este amplasat la soare in balcon. Nu stiu ce problema are si nici ce-as putea sa fac.
Mirela Ichimescu, Sibiu

Daunatorul vinovat se numeste paianjen rosu si este normal sa nu-l vezi, din cauza ca este extrem de mic. El inteapa frunzele, se hraneste cu seva si in urma apar acele pete neregulate pe frunze. Treptat frunzele cad si crengile trandafirului raman golase. In unele cazuri, daca te uiti atent, observi printre ele niste plase foarte fine. Trebuie sa stii ca paianjenul rosu apare frecvent pe trandafirii pitici. De fapt, alaturi de fainare, este una dintre cauzele pentru care aceste plantute adorabile nici nu prea rezista in interioare.

Daca tratamentul este aplicat in timp util, trandafirul are o capacitate extraordinara de a se redresa. Frunzele tinere vor da repede de la nodurile tulpinii si bobocii vor acoperi intreaga tufa. Inainte insa este posibil sa fie nevoie de tunderea partilor grav afectate. Mergi la o fitofarmacie (Atentie! nu florarie.) si cere o fiola de Mitac. Continutul fiolei se amesteca cu 10 l de apa sau, daca e vorba de o cantitate mai mica de solutie pe care vrei s-o obtii, urmeaza instructiunile producatorului. Dupa aceea pulverizeaza trandafirul pe toate partile. S-ar putea sa fie nevoie sa repeti aplicarea tratamentului dupa cateva zile, dar in general Mitacul isi face treaba. Pastreaza obiceiul de a pulveriza trandafirul cu apa, mai ales dimineata. Si tot dimineata uda-l ceva mai abundent decat pana acum. Tine cont de faptul ca a crescut simtitor temperatura si, daca el sta in soare direct, uscaciunea la radacina si in aer se poate accentua. Paianjenii rosii apar in conditii de uscaciune si-i poti controla prin echilibrarea factorilor de mediu.

×