x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajarea garsonierei

Amenajarea garsonierei

de Georgiana Teodorescu    |    14 Dec 2006   •   00:00


Din sumar: Editorial - Ce mai facem pe trotuar? / Culorile lui 2007 pentru interioare / Aparitii inedite la Festivalul Brazilor de Craciun / Despre organizarea din jurul casei / Protectia mediului, litera si spiritul legii / De la Ulita Herastraului la Calea Dorobantilor / Casa cu arhitectura de influenta art deco / Arbori si arbusti In gradinile noastre / Flori plutitoare pline de gratie / Obiecte vechi decorate modern



Exigentele elementare de confort si cateva solutii practice pentru amenajarea garsonierelor - gasirea echilibrului intre deschidere si intimitate

Desi in aparenta, dimensiunile reduse ale garsonierelor nu ofera prea multe variante de amenajare, iar planificarea lor pare relativ simpla, in realitate, gasirea unor solutii reusite reprezinta o sarcina dificila si complexa. Chiar daca exigentele de confort ale celor care locuiesc in garsoniere sunt personalizate, orice astfel de proiect are la baza rezolvarea unor nevoi elementare: dormitul, luarea mesei si igiena de corp. Insa organizarea de ansamblu trebuie sa ia in calcul si crearea unui loc pentru activitati de recreere sau pentru lucrul acasa.

REGULI IMPUSE

Desi garsonierele se potrivesc persoanelor singure sau tinerilor casatoriti, exista multiple cazuri in care familii cu copii locuiesc in astfel de spatii. Pentru aceste situatii, variantele de paturi mobile prezentate in numarul trecut reprezinta o solutie absolut necesara.

Spatiul redus impune o serie de reguli: un mod simplu de gatit si de luare a mesei, mobila si obiecte putine si flexibile, astfel incat activitati succesive sa se poata desfasura in acelasi loc si o relatie extrem de stransa intre locuitorii garsonierei. In majoritatea cazurilor, toate functiunile trebuiesc rezolvate in aceasi spatiu. Totusi, delimitarea dintre zone se cere macar sugerata. In cazul in care canapelele extensibile nu constituie o solutie convenabila pentru dormitul pemanent si se doreste amplasarea unui pat in garsoniera, se pot folosi paravane sau chiar obiecte de mobilier pentru a delimita zona de zi de zona de noapte. Cu toate acestea, garsoniera trebuie gandita ca un tot unitar, in care caracterul intim si cel deschis sa fie in perfect echilibru.

IMPARTIRE PE INALTIME

Pat rabatabil, incadrat in registrul mobilierului de depozitat, solutie perfecta pentru zonele in care se desfasoara mai multe activitati succesive pe parcursul unei zile
O garsoniera cu suprafata mica in plan, dar cu inaltime interioara mare se poate rezolva interesant prin divizarea spatiului in plan vertical. Prin crearea unei subpante (etaj partial) pentru zona de noapte, situata deasupra dressingului ce izoleaza chicineta si locul de luat masa de restul locuintei, zona de zi capata o noua identitate. Baza incaperii ii este astfel in totalitate dedicata. O asemenea solutie necesita o inaltime interioara de 3.70 m pentru a putea lasa atat dressingului, cat si dormitorului o inaltime de 1.80 cm. Scara proiectata nu este masiva, dar se continua cu un podium-dulap, pentru mai mult spatiu de depozitat.

Sfatul designerului

Problematica amenajarii spatiilor mici este una extrem de complexa. Am abordat-o in multe din numerele trecute sub diverse forme si o reluam acum si in numarul viitor, detaliind doua din cele mai populare locuinte: garsoniera si apartamentul cu doua camere.

×