x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajări exterioare temporare

Amenajări exterioare temporare

de Georgiana Teodorescu    |    25 Apr 2009   •   00:00
Amenajări exterioare temporare

Pentru că în 2009 luna mai începe într-o vineri şi este declarată zi liberă, ne-am propus să vă sugerăm câteva idei de amenajare temporară a spaţiului în care veţi petrece week-end-ul prelungit.



Sătui de iarna tot mai lungă de la an la an, primăvara ne înfloreşte sufletul o dată cu natura. Zilele mai lungi, week-end-urile sau sărbătorile ne scot din casă. Fie că mergeţi la picnic, organizaţi un barbeque sau o petrecere pe terasă, la munte sau la mare, trebuie să aveţi în vedere atât elementele necesare din punct de vedere funcţional, cât şi detalii şi obiecte de decor care vor adăuga veselie şi prospeţime acestui prilej de relaxare.

PICNIC ŞI BARBEQUE
Pentru că în România aceste două activităţi mai sunt permise în natură, şi nu în arii special amenajate, un picnic la pădure sau pe malul mării sunt binevenite. Pentru câteva ore petrecute afară nu aveţi nevoie decât de un material impermeabil viu colorat, câteva perne şi un coş decorat festiv în care să depozitaţi alimentele şi obiectele care le deservesc.

România are însă un dezavantaj, picnicurile pe peluzele parcurilor din Bucureşti sunt interzise, deşi în ţările din Uniunea Europeană este o activitate comună pentru week-end. Pentru barbeque este nevoie de un grătar, ustensile şi multă atenţie în preparare. Ca detalii haioase puteţi achiziţiona pahare, şerveţele şi tacâmuri de unică folosinţă în culori flourescente.

TERASA
Acest spaţiu se conturează din ce în ce mai bine în contextul arhitecturii de locuinţe, fiind elementul catalizator dintre interior şi exterior. Amenajarea acestuia se poate realiza în funcţie de arhitectura casei sau în funcţie de amenajarea exterioară a grădinii. Mulţi aleg pentru cele două spaţii, interior-exterior, stiluri complet opuse.

Ca şi la interior, textilele joacă un rol extrem de important, atât din punct de vedere decorativ, cât şi al confortului. Varietatea de texturi şi imprimeuri are capacitatea de a crea atmosferă şi de a da tematică evenimentului. Ţesăturile cu temă mediteraneană sunt o alegere bună pentru decorarea teraselor, culorile fresh şi designul floral cu imprimeuri mari, combină cele două caracteristici ale stilului într-un mod romantic şi elegant.

Pentru terasele locuinţelor în stil Provance ţesăturile în culori calde, cu broderie, franjuri şi imprimeu repetitiv, precum şi mobilierul din fier forjat, cu model art nouveau, organic, detaliat, trebuie să fie nelipsite. Pentru spaţiile contemporane, contrastul dat de lemnul natur şi nuanţe electrice pentru textile vor da terasei o notă de accesibilitate şi revigorare, în contrast cu ideea de exclusivism minimalist a interiorului.

Vegetaţia este un element important din orice amenajare exerioară, astăzi fiind "ambalată" în ghivece, containere, recipiente suspendate, toate pentru a proteja pardoseala terasei şi pentru a da posibilitatea să vă bucuraţi de puţin verde. Decoraţiunile de pe terasă (cele fără un anumit specific) pot rămâne pentru mai mult timp, devenind astfel o amenajare pentru întreg sezonul cald.

PETRECERE ÎN AER LIBER
Dacă organizaţi un party în grădină, lângă piscină sau pe terasă alegeţi o temă generală, accesorizaţi cu benere şi afişe pentru a sărbători ocazia, ţineţi cont de iluminatul nocturn, calculaţi spaţiul necesar fiecărui invitat şi adresaţi-vă vecinilor cu câteva zile înainte pentru ca petrecerea să nu fie întreruptă de vizitatori neaşteptaţi.

O amenajare pe malul mării poate fi realizată din câteva piese: o masă joasă, din lemn, câteva perne şi tabureţi, lumânări de dimensiuni mari, lampadare sau torţe, elemente origami. Dacă doriţi să daţi o temă marină petrecerii, puteţi să accesorizaţi cu câteva frânghii de vas, colaci şi mingii de plajă, o ancoră în miniatură.

Culorile specifice peisajului de mare sunt cea mai bună opţiune: turcoaz, verde, bleu, galben, alb. Un şezlong cu material impermeabil sau un hamac suspendat anexat acestei mese vor adăuga centre de relaxare şi interes petrecerii organizate. Pentru a improviza un baldachin în natură suspendaţi de ramura unui copac un material vaporos, intindeţi câteva perne şi ţesături şi vă puteţi bucura de intimitate.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta