x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Aranjamente inspirate

Aranjamente inspirate

de Gabriela Sirbu    |    22 Dec 2005   •   00:00
Aranjamente inspirate
AFLA CE E NOU
Este imposibil sa intri intr-un magazin si sa pleci fara sa fi cumparat ceva. Se acorda o atentie deosebita designului vitrinelor, standurilor, modului in care arata produsele si persoanele care vand

Lumanarile sunt importante in ambientele caselor norvegienilor, mai ales in aceasta perioada a anului. Aici, Craciunul se petrece in intuneric aproape total, razele soarelui ajungand sa se arate doar doua ore pe zi. Si cand spun razele soarelui nu ma refer la prezenta lui, ci doar la lumina pe care o raspandeste subtil, pentru ca apune definitiv in jur de 20 noiembrie si mai rasare la 20 ianuarie (aceste date se schimba in functie de cat de la nord sau la sud te afli). De aceea, toate pregatirile de Craciun sunt foarte strans legate de lumina si semnificatia ei. Daca nu exista cea naturala, atunci sunt folosite toate sursele de lumina artificiala posibile, de la electricitatea prezenta peste tot 24 de ore din 24, in diferite forme si culori, de multe ori transformata in ornamente care metamorfozeaza vegetatia, copacii, pomii, pana la cladiri si case care devin mostre de poveste.

MAGAZINE DICHISITE


Dar cea mai mare valoare estetica o are focul facliilor si al lumanarilor. Mai ales acum, mai mult parca decat in celelalte zile, aceste surse de lumina sunt folosite la maximum. Vanzarile la aceste produse sunt aproape la fel de mari ca si cele de la alimente. Si trebuie sa spun ca designul din magazine ajuta foarte mult la aceasta explozie comerciala. O idee va puteti face din fotografiile pe care le-am facut intr-un lant de magazine de lumanari (LoytenLys) raspandit si faimos in intreaga Norvegie, atat pentru designul lumanarilor, cat mai ales pentru modul in care acestea sunt expuse spre vanzare. Fiecare showroom este aranjat de un designer care se ocupa special de decor. Cel pe care l-am vizitat eu il are ca autor pe Siv Krag Braten. La inceput s-a ocupat de decoruri florale pentru florarii si vitrine, iar de trei ani a avut in grija acest magazin, singurul de specialitate din nordul Norvegiei. Cumparatorii vin aici de la sute de kilometri departare, nu doar pentru produsele de foarte buna calitate, cat mai ales pentru decorul special de aici. Sunt zeci de standuri, fiecare intr-o culoare diferita, cu accesorii diferite in functie de designul lumanarilor si poti petrece ore intregi doar privind si relaxandu-te.

×