x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Arhitectură din sud-estul Europei

Arhitectură din sud-estul Europei

de Georgiana Teodorescu    |    15 Mai 2008   •   00:00

Prima caracteristică a locuinţei prezentate astăzi este, fără îndoială, căldura. Aceasta se datorează atît faţadelor colorate în culori de pămînt (cărămiziu şi crem), cît şi copertinelor de la parter şi parasolarelor din lemn ce decorează exteriorul

Prima caracteristică a locuinţei prezentate astăzi este, fără îndoială, căldura. Aceasta se datorează atît faţadelor colorate în culori de pămînt (cărămiziu şi crem), cît şi copertinelor de la parter şi parasolarelor din lemn ce decorează exteriorul. Arhitectura locuinţei trimite spre design-ul din sud-vestul Europei, o întrepătrundere de arhitectură spa­niolă şi italiană, caracterizată prin multe terase, acoperişul fals de la primul etaj şi materiale tratate într-o coloristică veselă.

 

Organizarea funcţională

Intrarea în casă se face pe faţada principală şi este anunţată de către o arcadă ce susţine semi-acoperişul şi terasa primului etaj. Spaţiul parterului, cu o amprentă la sol de 156 mp, este distribuit astfel: un vestibul, un birou, un spaţiu de depozitare, bucătarie şi grup sanitar, un living şi un dining generos ce comunică cu terasa exterioară. Etajul, cu o su­prafaţă de 150 mp, este rezervat zonei nocturne, cu hol de acces în toate încăperile, între care un dormitor ma­trimonial (în legătură cu dressing-ul şi baia) şi alte două dormitoare cu baie comună. Toate camerele se bucură de ferestre mari şi terase. Subsolul are în totalitate o funcţiune tehnică.

 

Detalii tehnice

Structura de rezistenţă a cons­truc­ţiei este din stîlpi, grinzi şi planşee din beton armat. Pereţii exteriori sînt realizaţi din cărămidă de tip poroterm cu polistiren de 5 cm. Pentru exterior s-a propus vopsea lavabilă de culoare cărămizie, placaj din faianţă pentru brîu şi parasolare (shutter-uri) din lemn pentru toate ferestrele. Tîmplăria exterioară s-a prevăzut a fi din lemn stratificat cu geam termopan. Acoperirea în ape este rea­lizată pe şarpantă din grinzi din lemn, cu învelitoare din ţiglă cărămizie. Terasa exterioară se întinde pe o bună bucată din terenul liber înconjurător, restul fiind distribuit spaţiului verde şi locurilor de parcare acoperite pentru două maşini.

×
Subiecte în articol: proiect de casă