x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Atentie la ce cumparati!

Atentie la ce cumparati!

de Cornelia Constantin    |    26 Ian 2006   •   00:00
Atentie la ce cumparati!
MEREU VERDE
Dupa parerea mea, in fiecare casa ar trebui sa existe macar cateva plante. O casa decorata cu plante naturale are un aspect sanatos. Si nu e numai vorba de aspect, unele plante chiar imbunatatesc aerul pe care il respiram si ne fac sa ne simtim confortabil alaturi de ele. Haideti sa vedem ce e de facut pentru a avea in case un mic colt verde care sa ne incante in fiecare zi.

EVALUATI CONDITIILE DISPONIBILE

Nu va grabiti sa cumparati o planta care va zambeste din florarie. Ganditi-va daca acele conditii de mediu pe care le aveti acasa vor permite plantei sa se dezvolte bine si sa va bucure cu flori. Primul lucru pe care trebuie sa-l evaluati este spatiul disponibil pentru a amplasa plante, asa incat sa nu incurce circulatia in casa. Nu cumparati plante mari si costisitoare pe care sa le exilati apoi intr-un colt intunecos al unei camere, pentru ca ele vor muri. Evaluati cantitatea de lumina de care ar putea dispune plantele aduse in casa. Cele mai dorite spatii pentru plante sunt cele orientate partial catre sud. Cele mai multe plante au nevoie acuta de lumina. Altele se multumesc cu lumina filtrata. Foarte putine sunt cele care se adapteaza la colturi intunecoase.

APA POTRIVITA

O alta problema este legata de apa care ar fi folosita pentru plante. Apa de la robinet este amestecata cu tot felul de substante daunatoare plantelor. Aceasta apa se fierbe, se raceste si abia dupa aceea se foloseste la udarea plantelor. Ideala este apa de ploaie, dar aceasta nu poate fi colectata in conditiile in care pasionatul gradinar locuieste la bloc. Mai exista si varianta filtrelor de apa, dar cati pot investi niste sume in astfel de instalatii?

Alte aspecte la care sa va ganditi din timp sunt: temperatura, solul, substantele fitosanitare si sursele de plante. Ganditi-va la temperatura in fiecare anotimp. In general, camerele de locuit au temperaturi la care plantele se dezvolta bine, dar nu acelasi lucru se poate spune despre balcoane. Balconul este un spatiu utilizat adesea pentru plante. Daca v-ati propus sa pastrati plante in balcon si iarna, trebuie sa stiti exact ce alegeti. Balcoanele deschise pot gazdui peste iarna plante rezistente la inghet. Cele inchise cu cornier au peste iarna, in functie de vremea de afara, temperaturi care coboara uneori pana la 0 grade Celsius. Balcoanele inchise cu geam termopan asigura conditii de vegetatie continua plantelor.

ATENTIE LA DAUNATORI

Plantele au pretentii diferite fata de sol. Nu puteti sa mergeti la florarie si sa luati pentru toate acelasi fel de sol. Din proprie experienta, stiu ca se intampla ca pachetele care se vand sa fie pline de larve ale unor paraziti. Nu vedeti nimic in neregula la momentul plantarii, dar dupa aceea nu veti mai putea scapa de daunatori. Asa ca mare atentie la cum rezolvati acest aspect. Substantele fitosanitare reprezinta si ele un subiect delicat, mai ales pentru gradinarii din tara. In cele mai multe cazuri, acestea nu se gasesc in florarii, ci in magazine speciale. Si sunt perioade in care nici macar in aceste magazine nu se gaseste ceea ce avem nevoie. Asa ca pentru vremuri grele organizati-va o adevarata trusa de prim ajutor pentru plantutele dumneavoastra.

SURSELE DE FLORI
Vestea buna este ca macar numarul surselor de flori este in crestere. Pe langa florariile de cartier sau cele mai mari din centrele oraselor, mai sunt si serele, pepinierele, uneori pietele, retelele de hypermarketuri. Insa o sa observati ca peste tot se vand cam aceleasi plante si in scurt timp o sa va doriti altceva. Si aici tot Internetul va poate fi de ajutor. Desigur, cu conditia sa stiti exact ce vreti. Daca sunteti posesorul unui card pentru plati internationale, este chiar simplu sa comandati din magazinele online straine. O sa aveti ceva bataie de cap la vama romana, motiv pentru care trebuie sa stiti care plante pot intra in tara si in ce numar pentru a va incadra in anumite taxe si regulamente.

SFAT
Sunt nenumarate metode prin care puteti afla ce planta vi se potriveste, ce nevoi are planta pe care o aveti deja si alte lucruri de acest gen

E drept ca la noi cartile de specialitate au tiraje infime si ca in orasele mici nu prea ajung, iar revistele existente pun accentul pe imagini si nu pe informatia utila pentru gradinari
×
Subiecte în articol: plante