x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cafea la ghiveci

Cafea la ghiveci

de Cornelia Constantin    |    23 Feb 2006   •   00:00
Cafea la ghiveci
MEREU VERDE
Coffea arabica este o planta care nu creste in conditiile climei europene. Insa nu este un motiv pentru care sa nu ne-o dorim in casa ca planta ornamentala si, macar o data pe an, sa bem o cafea din fructele ei.

BOABE PROASPETE

Coffea arabica are un foliaj verde inchis si stralucitor. Planta creste repede si se transforma intr-un arbust inalt de pana la 3 m, in conditiile in care este crescut in spatii protejate. Planta folosita pentru decor creste mult mai lent decat cea care este cultivata pentru productia sa de boabe. Chiar daca este mai compacta si produce putine boabe, puteti totusi sa le culegeti si sa va preparati o cafea deosebita. Planta are flori mici si albe, frumos parfumate, dar care dureaza doar cateva zile. Daca florile vor fi polenizate, treptat vor aparea si mult-doritele boabe.

INGRIJIRE ATENTA

Planta decorativa este usor de ingrijit. Stralucirea frunzelor sale depinde de cantitatea de lumina pe care o primeste. Insa pe timpul verii este necesara o usoara umbrire, pentru ca nu tolereaza soarele direct. Umiditatea constanta este o conditie esentiala pentru buna dezvoltare a plantei. Frunzele sale mari transpira frecvent, motiv pentru care consumul de apa este mare. Nici macar iarna nu se recomanda sa lasati pamantul sa se usuce complet intre doua udari. In perioada de vegetatie, cafeaua trebuie fertilizata moderat, pentru ca orice exces va produce pete brune pe frunze. In acest fel se vor strica efectul decorativ si sanatatea plantei. In cazul in care apar astfel de probleme, asigurati-va ca planta are suficienta apa. Frunzele noi vor creste repede, ceea ce reprezinta un avantaj pentru cultivatori.
×
Subiecte în articol: planta