x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Camelia, o minune florala

Camelia, o minune florala

de Cornelia Constantin    |    16 Mar 2006   •   00:00
Camelia, o minune florala
MEREU VERDE
Arbust cu flori parfumate si spectaculoase

Asa-i ca v-ati dorit mereu sa aveti macar o Camelie acasa la dumneavoastra, dar peste tot pe unde ati citit despre ea ati fost descurajati? Pretentioasa, fragila si alte asemenea atribute au fost mereu asociate cu Camelia. Insa, daca ati reusit sa cultivati cu succes Azalee sau Gardenia, nu vad de ce sa nu incercati si cu Camelia.

INFLORIREA


Cameliile pot avea flori surprinzatoare si extraordinar de placut parfumate. Din punct de vedere al formei, ele pot fi cu petale simple, cu mai multe randuri de petale sau, mai nou, ele pot semana foarte mult cu florile de Bujor. Dimensiunea florilor variaza de la 5 cm pana la aproape 20 cm, in functie de varietate. Culoarea lor poate fi alba, roz pal sau roz intens, rosie sau combinatii ale acestora. Cameliile isi incep perioada de inflorire in octombrie, insa cele mai multe vor fi in plin sezon la sfarsit de ianuarie. Ele vor continua sa infloreasca pana in luna mai, atunci cand debuteaza perioada de crestere.

Fiecare floare rezista pe ramuri aproximativ o saptamana, si in functie de numarul de flori, arbustul poate deveni o adevarata minune. Atat timp cat planta este inflorita, trebuie supravegheata cu atentie, pentru ca udarea este o activitate foarte importanta. Nu lasati niciodata pamantul sa se usuce complet intre doua udari si neaparat folositi apa dedurizata, pentru ca planta uraste calcarul. Udarea se face si prin stropiri pe frunze, nu numai la radacina. In acest fel se sporeste umiditatea din preajma plantei, lucru de care are mare nevoie. Puteti, de asemenea, sa asezati ghiveciul pe o tavita cu pietricele si apa.

TUNDERILE SI INMULTIREA


De obicei, tunderile se aplica la sfarsitul perioadei de inflorire. Ele sunt binevenite pentru corectarea aspectului, dar si pentru o mai buna aerisire a arbustului. Ca sa nu aruncati vlastarii proaspat tunsi, puteti sa-i inradacinati direct in ghivece mici cu turba si pamant de frunze, mai ales daca ei sunt trecuti usor de faza erbacee. Stimularea inradacinarii se face cu hormoni (ex. Radistim) si prin mentinerea temperaturii bazale la 20-22 grade Celsius. Cea mai buna perioada de inmultire este luna august, dar asta nu inseamna ca, daca veti incerca primavara sau la inceput de vara, nu veti reusi. Ca si in cazul altor plante, Camelia se poate obtine si prin seminte, dar sansele de reusita sunt mult mai mici decat in cazul butasirii.

CRESTEREA SI ODIHNA


In general, planta creste intens din mai si pana in septembrie. In aceasta perioada e bine ca ea sa fie scoasa la aer si amplasata intr-un loc partial umbrit, din cauza ca nu suporta razele directe ale soarelui, dar iubeste lumina indiferent de perioada de vegetatie. Udarea se face regulat si o data la doua saptamani, apa se amesteca cu ingrasamant lichid. Atunci cand alegeti un ingrasamant pentru plantele dumneavoastra, aveti grija sa contina si oligoelemente. Ele sunt esentiale in cazul plantelor mai sensibile la conditiile de mediu. O data cu venirea toamnei, plantele intra intr-un repaus usor. Ele se pastreaza la temperaturi de 7-10 grade si la lumina buna (naturala). Udarea se asociaza cu temperatura, si deci apa se administreaza mai rar. In aceasta perioada nu se fertilizeaza, dar chiar inainte de perioada de inflorire se schimba aproximativ 4 cm din solul de la suprafata ghiveciului.

ALTE LUCRURI UTILE


Daca doriti sa obtineti flori mari, atunci trebuie sa procedati ca in cazul daliilor si a crizantemelor: indepartati bobocii laterali. Stiu sigur insa, ca cei mai multi cultivatori amatori nu vor face acest lucru de teama ca aceasta operatiune, cam drastica, sa nu ii faca rau plantei. Transplantarea Cameliei intr-un ghiveci mai mare se face dupa aproximativ trei ani. Atunci cand planta este plina de flori, nu-i schimbati amplasamentul, feriti-o de variatiile bruste de temperatura si nu lasati pamantul din ghiveci sa musteasca de apa.

SFAT
  • Camelia a fost adusa in Europa in anul 1738 si este de atunci foarte iubita
  • Japonezii extrag din aceasta planta un ulei pe care il folosesc la ingrijirea parului
  • Chinezii au reprodus florile Cameliei pe lemn, portelanuri si stampe
  • Varietatea Cameliei japonica este cea mai populara dintre toate, datorita florilor sale spectaculoase si a hibrizilor aflati pe piata
  • ×
    Subiecte în articol: perioada