x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Case pe structura metalica

Case pe structura metalica

02 Feb 2006   •   00:00

Despre lipsa de seriozitate a firmelor de constructii / Tendintele pentru 2006 in amenajari interioare / Cele mai reclamate produse pentru casa / Capcane de evitat in relatia cu un constructor / Locatii gasite pentru filme si videoclipuri / Cafenea in subsolul casei Kogalniceanu / Plumeria, o planta delicata si parfumata

Repartitoare ce contabilizeaza frigul


editorial de ADELA PARVU
Multi cititori au sunat si ne-au scris despre miraculoasele "repartitoare de costuri" si termostate ce se monteaza pe calorifere. Caloriferele insa, echipate cu termostate si repartitoare, se incapataneaza sa ramana doar caldute si sa nu dea in camerele modeste suficienta caldura pentru a permite un trai confortabil. Iar facturile la intretinere se incapataneaza sa insumeze cifre terifiante.

Specialistii bucuresteni spun ca de vina este, in exclusivitate, incapatanarea cu care RADET, cu complicitatea guvernantilor, mentine sistemul centralizat care aprovizioneaza salariile grase ale directorilor si nu numai... Energia necesara pentru pomparea apei in circuitele de termoficare este enorma. Debitul total de apa fierbinte trimis in reteaua Capitalei este egal cu un sfert din debitul mediu al Dunarii! Iar la iesirea din CET randamentul este de 15%-25%. Altfel spus, la un leu investit in carburant se obtine energie de 15-25 de bani.

Propuneri de schimbare a situatiei exista. Inlocuirea actualului sistem cu solutii moderne si economice se poate face cu privatizarea, prin licitatie publica, a punctelor termice. Firme specializate pot monta aici cazane performante, cu randament final de 90%. Adica, la un leu cheltuit sa livreze de 90 de bani energie. In acest fel s-ar evita costurile de intretinere a retelelor de la CET la punctele termice, s-ar elimina necesitatea subventiilor de la buget, ar disparea transferul cotei parti din cheltuielile CET-urilor in costurile facturate catre RADET. Acum, toate aceste pierderi, adunate, sunt platite de cetatean, iar in loc de o reala modernizare a sistemului, el, cetateanul, este prostit ca termostatul si miraculosul "repartitor de costuri" ii aduc confort maxim cu costuri minime…

Repartitorul nu citeste de fapt decat, eventual, temperatura celor doi elementi pe care e montat. Factura de la intretinere vine aproape la fel de consistenta, cu tot frigul din casa. In schimb, firmele autorizate sa monteze micile "minuni" tehnice, chiar si cu plata in rate, fac afaceri grase, de zeci de milioane de euro.

Specialistii sustin ca repartitoarele sunt o pacaleala, pentru ca oamenii sa nu mai ceara debransarea de la sistemul centralizat de incalzire. Ideea e ca e bine sa ne vedem de termostatele si de repartitoarele noastre, sa platim cat pune administratorul pe lista. Asta e viata, e scumpa… acum, vezi bine, ni se masoara cu precizie si platim exact frigul din case.

×