x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce inseamnă grădina modernă?

Ce inseamnă grădina modernă?

30 Aug 2007   •   00:00

Ce inseamnă grădina modernă nu se ştie cu siguranţă - este un subiect care se dezbate intens. Unii spun că este un mod de a-ţi amenaja grădina care trebuia să se petreacă acum 50 de ani, impreună cu transformările arhitecturii moderne.

Uşor de intreţinut, dar de mare efect decorative

Ce inseamnă grădina modernă nu se ştie cu siguranţă - este un subiect care se dezbate intens. Unii spun că este un mod de a-ţi amenaja grădina care trebuia să se petreacă acum 50 de ani, impreună cu transformările arhitecturii moderne. Insă e cunoscut faptul că grădinarii sunt conservatori şi că nu vor schimba nişte lucruri care merg bine de dragul schimbării. Sau vor fi unii care vor spune că modernismul e bun, dar că nu trebuie să renunţe cu totul la tradiţie şi că pănă la urmă o imbinare este indicată. Cert este că o grădină modernă este simplă, dar de mare efect decorativ. Mizează mai mult pe mozaic de piatră şi gazon, pe bazine cu apă, pe garduri vii şi copaci cu frunziş decorativ. Cei care doresc işi pot alege o schemă cromatică pe care s-o aplice pe un strat inălţat de mici dimensiuni - o pată de culoare intr-o mare de verde.

Gazon şi garduri vii

Fie că ne place sau nu, trebuie să recunoaştem că a cam trecut vremea grădinilor asaltate de flori. Nu pentru că nu sunt frumoase, dimpotrivă, ci pentru că necesită mult timp pe care să-l alocăm ingrijirii lor. Şi cine mai are timp atăt de mult incăt să-l poată petrece in grădină? Aşadar, trebuie să ne găndim cum să obţinem mai uşor nişte efecte decorative, care plante se descurcă bine şi singure, nefiind pretenţioase la condiţiile de mediu. Gazonul poate fi o soluţie atăt pentru spaţii mici, dar şi pentru cele mari. Chiar dacă nu e simplă intreţinerea lui, este totuşi mai puţin problematică decăt ingrijirea unei mări florale. Iar dacă aveţi fantezia necesară pentru a concepe un mozaic de gazon şi piatră, sigur va merita efortul. Dacă aveţi o grădină pe spaţiu mic de amenajat, fără să aveţi un buget considerabil, există soluţii: gazon, buxus, o bancă şi căteva elemente decorative adaptate necesităţilor şi dorinţei dumneavoastră. Şi căteodată fantezia bine aplicată valorează mai mult decăt un buget generos.

Bazinul - o soluţie

Mai toate grădinile catalogate ca fiind moderne conţin un element de apă: o făntănă arteziană, un curs mic de apă, un bazin mai mic sau mai mare. E adevărat, bazinul inseamnă nişte bani cheltuiţi, dar vara vă va aduce un strop de răcoare atunci cănd temperaturile ridicate vor topi asfaltul. Sau puteţi să amenajaţi nişte scurgeri in grădină unde să se adune apa de ploaie sau pe care să le alimentaţi periodic.

Straturile inălţate

Sunt de mare efect, nepretenţioase ca şi concepţie. Dacă, să zicem, v-aţi mutat de curănd intr-o casă cu toată curtea pavată şi dumneavoastră vă doriţi straturi cu flori, nu este necesar să indepărtaţi pavajul. Puteţi să amenajaţi aceste straturi inălţate, dar trebuie să aveţi grijă atunci cănd alegeţi plantele.

Aspectul important este căt de mare creşte rădăcina plantelor. Dacă veţi alege plante puţin inalte cu sistem radicular nu foarte dezvoltat, nu veţi avea nici un fel de probleme. Va trebui totuşi să udaţi cu grijă stratul cu flori - cănd plouă e posibil ca apa să se adune, in strat şi să băltească; cănd e secetă el va avea nevoie de mai multă apă decăt un strat obişnuit (circulaţia apei este diferită).

Buxusul sau Merisorul, cum i se spune popular, este o plantă care se foloseşte in mod curent pentru garduri vii şi pentru diverse elemente de tip topiary. Face echipă bună cu gazonul şi rămăne frumos tot timpul anului. El poate borda zonele cu gazon, straturile cu flori, bazinele cu apă sau banca pentru relaxare. Necesită tunderi periodice pentru a-şi păstra aspectul, dar nu sunt deloc dificile. Se poate incadra bine in peisaj in compania unor arbori şi arbuşti cu frunziş decorativ fără să dea senzaţia de aglomerare. Este maleabil cănd vine vorba despre tunderi şi despre obţinerea unor forme diverse. Nu are o rădăcină voluminoasă, motiv pentru care poate

fi plantat in vase decorative de grădină

×
Subiecte în articol: mereu verde