x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce perne să folosești dacă suferi de alergii?

Ce perne să folosești dacă suferi de alergii?

15 Apr 2022   •   14:32
Ce perne să folosești dacă suferi de alergii?

Dacă te trezești în fiecare dimineață cu nasul înfundat, s-ar putea să nu fie vorba de o simplă răceală, ci de o reacție alergică. Alergiile pot genera simptome mult mai grave decat se crede, iar acestea trebuie sa fie prevenite și tratate din timp.

La baza acestei alergii stau de cele mai multe ori acarienii, care își fac un culcuș confortabil în saltele pat, perne, pilote și așternuturi. Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că o pernă din poliester conține de 8 ori mai mulți alergeni decât o pernă cu umplutură din puf sau pene. Acest lucru apare din cauza țesăturii de o calitate îndoielnică folosită în realizarea produselor sintetice, o țesătură cu fire distanțate ce permit o pătrundere ușoară a acarienilor.

Ce probleme de sănătate îți pot aduce acarienii?

Dacă nu ai mai schimbat perna de mult timp, gândește-te la faptul că în fiecare seară, când te așezi confortabil cu capul pe ea, stai de fapt pe un depozit de alergeni format din particule de praf, acarieni, transpirație, celule moarte de la nivelul scalpului, etc. Cei mai periculoși sunt acarienii, acești păianjeni microscopici care nu pot fi observați cu ochiul liber. Un singur gram de praf conține până la 20.000 acarieni, iar o femelă poate depune într-o singură zi până la 10 ouă – gândește-te la rapiditatea cu care se înmulțesc. Acești acarieni preferă locurile întunecate, cum ar fi interiorul pernei tale, constituie principala cauză a astmului și stau la baza durerilor de cap, a energiei scăzute, a lipsei de concentrare sau de productivitate.

Cât pernă trebuie să alegi pentru a scăpa de acarieni?

Am menționat faptul că pernele sintetice nu reprezintă cea mai bună variantă dacă ești o persoană predispusă la alergii. Și atunci..ce pernă să alegi pentru a scăpa de acarieni și pentru a te bucura de un somn liniștitor și de dimineți pline de energie? Specialiștii recomandă pernele cu fibre naturale pentru că acestea nu constituie un mediu tocmai prielnic pentru acarieni. Însă, dacă vrei să te asiguri că nu va ajunge niciun astfel de păianjen microscopic la tine pe pernă, ar fi bine să alegi una dintre acele perne antialergice lavabile care suportă temperaturi mai mari de 55 grade Celsius (această temperatură distruge acarienii).

Când trebuie să schimbi perna?

Chiar dacă alegi o pernă antialergică, lavabilă, tot va trebui să o schimbi o dată la 2-3 ani (în cazul persoanelor hipersensibile, această schimbare ar putea avea lor o dată la 6 luni). Cu timpul, îți vei da seama când trebuie să schimbi perna, salteaua sau așternuturile de pe pat în momentul în care intervin schimbări în somnul tău. Dacă nu treci printr-o perioadă stresantă, te relaxezi la fel ca de obicei înainte de culcare, și totuși te trezești obosit și cu simptome aparent de răceală, poate ar fi cazul să te întrebi când ai schimbat ultima dată perna.

Unele persoane subestimează importanța pernei în asigurarea unui somn de calitate. Însă dacă alegi o pernă potrivită, care elimină riscul de apariție al unei alergii și care îți asigură o poziție corectă a gâtului și a capului, vei descoperi ce înseamnă cu adevărat un somn liniștit, din care să te trezești cu multă energie.

 

×