x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Clădiri de cult spectaculoase din întreaga lume

Clădiri de cult spectaculoase din întreaga lume

de Cristian Ing. Lucian    |    09 Mai 2009   •   00:00
Clădiri de cult spectaculoase din întreaga lume

Întrucât aprilie a stat sub semnul Sărbătorilor Pascale, în acest număr vă prezentăm câteva dintre cele mai impresionante construcţii cu destinaţie religioasă,

Aflată în nordul lacului Onega de lângă St. Petersburg (Rusia), Insula Kizhi adăposteşte mai multe biserici din lemn, dintre care cea mai cunoscută este Biserica Transfigurării. Cu cele 22 de turle de forma unui bulb, formă specifică credinţei ortodoxe, cu un iconostas uriaş din lemn acoperit cu picturi religioase, această biserică va fi complet restaurată până în 2014, când împlineşte 300 de ani.

Înaltă de 37 m şi realizată din buşteni îmbucaţi între ei, este una dintre cele mai înalte clădiri făcute exclusiv din lemn (nu conţine nici măcar un cui din metal).

CATEDRALA METROPOLITANĂ NOSTRA SENHORA APARECIDA
Această minunată clădire aparţine unuia dintre cei mai mari arhitecţi ai secolului trecut Oscar Niemeyer. Şeful colectivului de arhitecţi care a proiectat Brasilia a gândit o catedrală la înălţimea oraşului. Având o formă hiperboloidală, construită (ca de altfel mai toate clădirile lui Niemeyer) din beton şi sticlă, maiestuoasa catedrală a fost inaugurată la 31 mai 1970.

Acoperişul din sticlă, colorat superb în diverse nuanţe de albastru, dă impresia că ne aflăm foarte aproape de cer. Aspectul de hiperboloid de rotaţie este dat de cei 16 stâlpi identici (şi ei de formă hiperbolică). Modul în care aceşti 16 stâlpi sunt aşezaţi sugerează două mâini unite la încheieturi ale căror degete răsfirate se îndreaptă rugător spre cer.

Clopotele sunt susţinute de o structură exterioară aflată în apropiere. Mulţi au susţinut că există o asemănare cam mare între această catedrală şi catedrala metropolitană din Liverpool.

CATEDRALA LUMINII LUI CRISTOS
Situată în Oakland, California, Catedrala Luminii lui Cristos este prima catedrală construită în secolul al XXI-lea şi aparţine de dioceza romano-catolică din Oakland, fiind totodată şi sediul episcopiei. Arhitectul Hartman, proiectantul acestei clădiri, face parte din şcoala lui Ludwig Mies van der Roche, şcoală caracterizată prin masive structuri metalice completate cu mari suprafeţe de sticlă.

Imaginaţia lui Hartman l-a făcut pe acesta să proiecteze catedrala ca pe o mitră papală. Pereţii şi acoperişul sunt realizaţi din panouri din lemn şi sticlă aşezate ca solzii de peşte, sugerând miracolul celor două pâini şi patru peşti. Datorită formei deosebite, lumina cade în special asupra locului din faţa altarului. Catedrala a fost construiă respectându-se cele mai noi metode de protecţie la cutremure.

LOCAŞURI DE CULT NECREŞTINE
Unul dintre cele mai frumoase este Templul Lotusului de la New Delhi, casă Bahai de rugăciune. Conform religiei Bahai, în aceste case se poate ruga oricine indiferent de religie, respectând însă nişte reguli, şi anume să nu propovăduiască, să nu execute ritualuri şi să nu cânte la vreun instrument. O casă Bahai trebuie să aibă 9 laturi aşezate pe un cerc, să nu aibă picturi, statui sau altare încorporate.

Arhitectul a imaginat 27 de petale de marmură dispuse câte 3 (9 laturi) în forma unei flori de lotus. De asemenea interesantă se arată şi Marea Moschee de la Djenne (Mali) construită din cărămizi de noroi uscat, pe o platformă mai înaltă cu 3 m, cu 6 scări de acces şi care domină oraşul. Zidul de rugăciuni e dominat de 3 minarete.

×
Subiecte în articol: constructii celebre