x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Clematite speciale pentru spaţii mici

Clematite speciale pentru spaţii mici

de Cornelia Constantin    |    04 Sep 2008   •   00:00

“Clematitele sunt pentru grădini mari” – dacă şi dumneavoastră aţi crezut aşa, iată o soluţie. De cîţiva ani încoace marii hibridizatori au fost interesaţi să obţină plante compacte şi florifere.



“Clematitele sunt pentru grădini mari” – dacă şi dumneavoastră aţi crezut aşa, iată o soluţie. De cîţiva ani încoace marii hibridizatori au fost interesaţi să obţină plante compacte şi florifere.

Vă număraţi şi dumneavoastră printre iubitorii de clematite? Sunt convinsă, pentru că este imposibil să treci indiferent pe lîngă asemenea frumuseţe. An de an apar noi varietăţi care respectă alte criterii de plantare. De exemplu, acest an a fost al Clematitelor pentru spaţii mici. Ele se pot planta atît în grădini mici dar şi în ghivece fără ca dezvoltarea lor să fie afectată în vreun fel de aceste restricţii.

Varietăţi scunde şi atractive

Printre cele mai îndrăgite varietăţi se numără “Rebecca” realizată de Raymond Evison Clematis şi “Geoffrey Tolver” realizată de Thorncroft Clematis. Ambele au fost lansate la început de iulie în Marea Britanie şi au primit votul de încredere al grădinarilor. Geoffrey Tolver este o varietate cu flori purpurii roşcate, catifelate şi cu stamine cu filamente albe şi antere purpurii.

Rebecca este o clematită viguroasă, cu creştere rapidă dar care atinge numai 2 m înălţime. Ea înfloreşte din mai şi pînă în septembrie. Florile sunt de un roşu puternic şi sunt dispuse de la bază pînă în vîrf.

Cele mai multe varietăţi de clematite au flori doar pe vîrful lăstarilor, nu şi la bază. Aşadar, cu această varietate Raymond Evison a remediat o problemă şi a făcut planta şi mai atractivă.

Contrast cromatic

Dacă aveţi în grădină un copac sau arbust cu frunziş decorativ, puteţi planta aceste clematite în apropierea lui. Contrastul cromatic creat astfel va fi deosebit de interesant.

În comparaţie cu alte varietăţi, Rebecca iubeşte locurile însorite şi calde. În soare puternic florile sale vor căpăta nuanţe mai închise şi mai atractive. Este o varietate care necesită tunderi superficiale primăvara.

Varietatea potrivită

Dacă vreţi să aveţi clematite înflorite de primăvara şi pînă toamna va trebui să faceţi o mică cercetare. Unele varietăţi încep să înflorească din aprilie iar noiembrie le prinde încă pline de culoare. Altele încep să înflorească în iunie sau iulie şi în septembrie spectacolul s-a terminat. Cumpăraţi varietăţile care corespund cu grădina dumneavoastră şi care să înflorească alternativ mult timp.

×
Subiecte în articol: mereu verde