x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Conac redobandit dupa jumatate de secol

Conac redobandit dupa jumatate de secol

03 Noi 2005   •   00:00
Conac redobandit dupa jumatate de secol

Relatia dintre chirias si proprietar

  • Editorial de ADELA PARVU
  • A sta cu chirie este o situatie des intalnita in orasele noastre si asta datorita unor factori socio-economici obiectivi: cresterea exploziva a populatiei urbane, aglomerarea centrelor universitare, dimensiunile limitate si statice ale fondului locativ. Cei care ofera locuinte de inchiriat sunt in general din doua categorii: batrani sau familii care vor sa-si completeze veniturile si afaceristi care au investit in imobiliare.

    E greu azi sa agonisesti suma necesara pentru a avea propriul apartament, nu mai spun de propria casa. Conditiile impuse de banci pentru achizitionarea locuintelor sunt favorabile pana la urma tot celor cu bani. Cei cu venituri medii pot doar visa ca intr-o zi s-ar putea ca in locul chiriei sa plateasca rata pentru propria casa. Si, pana cand visul sa devina realitate, trebuie sa se multumeasca cu conditia de chiriasi.

    Dar ceea ce deranjeaza este faptul ca, la noi, statutul de chirias este gresit perceput de ambele parti. Cel care plateste chirie este supus unor umilinte greu de inteles si de acceptat. Conflictul se declaseaza intre atitudinea chiriasului care nu are mari pretentii si pozitia trufasa a proprietarului care cu greu "instraineaza" pretuita proprietate pentru sume aberante. Intre chiriasul care se multumeste cu orice fel de conditii, doar sa fie intr-o zona cat de cat civilizata, si proprietarul care isi preaslaveste mobila desueta si dotarile invechite. Intre chiriasul care plateste sume drept "garantie" si proprietarul care ameninta cu evacuarea subita de fiecare data cand se intarzie cu plata chiriei sau a intretinerii.

    Intr-o tara in care dreptul la proprietate a fost calcat in picioare timp de cincizeci de ani s-a ajuns acum la o distorsionare nemeritata a situatiei de chirias. S-a ajuns sa se creada ca proprietarii au toate drepturile si legile de partea lor, iar chiriasul nu. S-a ajuns sa se creada ca proprietarul este stapan nu numai pe proprietate, ci si pe viata si linistea chiriasului. Cand vrei sa inchiriezi o proprietate trebuie sa fii constient ca, temporar, chiriasul este stapan pe spatiul pentru care plateste. Cand inchiriezi o proprietate trebuie sa ai respect fata de locatarul acesteia, sa-i asiguri conditii decente de trai. Nu sa stabilesti un pret pentru ca "asa merge piata".

    In multe cazuri, locuintele inchiriate sunt deplorabile. Mobila este nefunctionala, bucatariile si baile sunt mizerabile, iar la capitolul finisaje este dezastru. Ceea ce in mod normal ar trebui sa constituie o norma civilizata, cu bucatarie si baie dotate corespunzator, la noi este catalogat drept lux.

    Dragi chiriasi si dragi proprietari, informati-va inainte de a ajunge in situatii neplacute. Chiriasii ar trebui sa fie atenti la ceea ce li se ofera, iar proprietarii atenti la ceea ce cer si ce pot sa ofere. Drepturi si obligatii exista de ambele parti, dar dincolo de acestea ar trebui sa existe respect reciproc si mai ales bun-simt.
    ×