x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Coşuri şi ghivece suspendate

Coşuri şi ghivece suspendate

de Cornelia Constantin    |    15 Mai 2008   •   00:00

Aveţi un balcon sau o terasă şi doriţi s-o decoraţi atractiv în acest sezon? Mai aveţi şi alte flori şi singurul spaţiu rămas este... suspendat? Cu un buget modest veţi avea un decor interesant, simplu de întreţinut

Aveţi un balcon sau o terasă şi doriţi s-o decoraţi atractiv în acest sezon? Mai aveţi şi alte flori şi singurul spaţiu rămas este... suspendat? Cu un buget modest veţi avea un decor interesant, simplu de întreţinut

 
În mai toate balcoanele sau terasele se amplasează flori diverse. În zone umbrite sau însorite, pe etajere, spaliere, în ghivece mici sau mari etc. De cele mai multe ori spaţiul rămas între marginea aco­pe­rişului şi cea a balconului sau terasei rămîne fără nici un fel de decor. Este locul în care puteţi amplasa ghivece şi coşuri suspendate. Fără să abuzaţi, desigur. Şi fără să fiţi în contradicţie cu ideea de amenajare din restul spa­ţiului. În multe cazuri muşcatele curgătoare (Pelargonium peltatum) reprezintă o alegere bună.

 

Ghivecele

Sunt relativ uşor de procurat şi puteţi alege ce vă doriţi din gama existentă. De cele mai multe ori sunt din plastic, uşoare, dar numai bune pentru plantele cu port pendent care nu sunt excesiv de voluminoase. Trebuie să fiţi atenţi totuşi la faptul că în acest caz solul se usucă mai repede. Aerisirea bazală accelerează evaporarea apei. Puteţi să alegeţi un sol care să reţină mai multă apă, numai să nu fie în exces. Fiecare sol se comportă într-un anume fel şi nu este indicat să folosiţi acelaşi sol la toate plantele pe care le aveţi. Fiecare plantă are propriile nevoi, deci nu le trataţi la grămadă. Dificultatea apare cînd aveţi multe flori, fiecare cu solul şi propriile pretenţii. Revin cu menţiunea referitoare la udare: nu udaţi toate plantele cînd aveţi dumneavoastră timp, ci cînd au ele nevoie. Adică fiecare în felul ei. Vara, cînd este foarte cald, unele au sigur nevoie de pulverizare cu apă. Unora le place la soare, altora la umbră. Unele adoră să fie plouate vara, altele nu prea. Deci, e bine să vă cunoaşteţi foarte bine plantele şi să le amplasaţi în locul care le avantajează.

 

Coşurile

Coşurile se pot achiziţiona din hypermarket-uri. Nu sunt la propriu coşuri, ci nişte cadre metalice, căp­tu­şite cu sphagnum (muşchi) şi completate cu sol în funcţie de plantele alese pentru aranjament. Aceste coşuri vă permit să realizaţi aranjamente exotice cu orhidee, bromelii sau ferigi. Mai ales dacă spaţiul disponibil se află la umbră sau soarele este parţial filtrat (de frunzele copacilor, de exemplu).

×
Subiecte în articol: mereu verde