Astăzi, cea mai cunoscută sursă artificială este cea generată de lămpile cu filament incandescent, cunoscute popular ca şi becuri. In ultimul deceniu, aceste becuri au fost clasificate ca făcănd parte din spectrul domestic, insă in această categorie au fost introduse şi cele cu sursă fluorescentă, dar şi lămpile halogen.
Ce trebuie să ştim despre lumina artificială
Astăzi, cea mai cunoscută sursă artificială este cea generată de lămpile cu filament incandescent, cunoscute popular ca şi becuri. In ultimul deceniu, aceste becuri au fost clasificate ca făcănd parte din spectrul domestic, insă in această categorie au fost introduse şi cele cu sursă fluorescentă, dar şi lămpile halogen.
Trei tipuri de lumină
Becurile cu incandescenţă (tungsram) sunt cele mai cunoscute şi răspăndite. Aceste becuri au o viaţă mai scurtă decăt a celorlalte (aproximativ 1.000 de ore de luminat). Lumina dintr-un bec incandescent provine din activarea atomilor din firul subţire numit filament, care este incălzit de curentul ce trece prin el.
Culoarea luminii emise este caldă şi discretă, putănd fi asemănată cu lumina naturală. Nivelul de lumină emisă poate fi foarte uşor controlat, pentru că becurile de acest gen se găsesc intr-o varietate mare. In plus, bulbii se produc in forme diferite şi chiar din tipuri variate de sticlă.
Deşi cel mai des intălnite sunt cele din sticlă transparentă sau albă, există şi variante din sticlă colorată, semimată sau transparentă. Sursele de lumină incandescentă redau lumina instantaneu, la apăsarea intrerupătorului, pe cănd celelalte necesită timp de incălzire pentru a genera aceeaşi putere şi lumină.
Ele transformă energia consumată in căldură in procent de 90%. Astfel consumul de energie este foarte crescut in raport cu intensitatea luminii produse.
Tipuri de bec
Becurile fluorescente sunt potrivite pentru luminarea generală a incăperilor. Sursele de acest tip sunt potrivite in baie, bucătărie, garaj, unde se cere o iluminare puternică. Tuburile fluorescente oferă o lumină asemănătoare celei naturale, dar nu la fel de blăndă şi discretă precum cea emisă de becurile incandescente. Costul lor este mai ridicat, dar durata de viaţă - mai lungă.
In afară de forma obişnuită (tub lung sau tor), becurile fluorescente se găsesc şi in formă de sfere cu soclu, ce se potrivesc multor corpuri de iluminat sau plafoniere. Avantajul lor este că nu se incălzesc ca şi becurile incandescente. In momentul de faţă, acest tip de lumină se foloseşte cu precădere in spaţiile publice, in showroomuri şi ateliere de lucru.
Becurile cu halogen sunt cele mai noi şi se recomandă iluminatului de lucru sau de accent. Lumina de lucru este o lumină strict direcţionată şi, de regulă, strălucitoare. Aceste surse emit o lumină dură, albă, care face culorile din incăpere să pară mai intense.
Deşi acum sunt mai răspăndite şi mai ieftine decăt in anii 1990, becurile cu halogen sunt incă scumpe in comparaţie cu cele incandescente. Un lucru interesant de ştiut despre ele este faptul că, deşi au fost concepute pentru a rezista mai mult timp decăt celelalte, sunt uşor afectate de praf, uleiuri sau grăsimi. La lămpile cu wolfram-halogen, aprinderea se face prin altă metodă.
In interiorul becului este introdusă o cantitate mică de halogen, iod sau brom. Aceştia formează compuşi instabili cu wolframul, care, după evaporare, se condensează pe filament, şi nu pe suprafaţa interioară a invelişului de sticlă. Insă halogenii reacţionează şi cu sticla. De aceea, becurile trebuie fabricate din cuarţ, ceea ce creşte preţul producţiei.
Există trei tipuri de surse artificiale de lumină: incandescent, halogen şi fluorescent. Dacă energia provine de la căldură, atunci sursa se numeşte incandescentă. Dacă energia provine din altă sursă chimică sau electrică, sursa se numeşte luminescentă
(fluorescentă sau halogen)
Deşi utilizate de secole, becurile incandescente vor fi inlocuite pănă in 2012 in majoritatea statelor americane cu becuri cu lumină fluorescentă, acestea fiind mai economice. In ţări asiatice ca Japonia, Thailanda şi Australia s-a introdus deja această lege. In Europa insă, doar căteva ţări ca Germania, Belgia şi cele din Peninsula Iberica incearcă să adopte noua lege. Atunci cănd ne intrebăm ce fel de corpuri de iluminat să alegem, e bine să ne găndim la atmosfera incăperii in care urmează să le amplasăm, la stilul arhitectural şi la decorul pe care l-am folosit, dar şi la latura economică a surselor de lumină.