x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum iti potolesti vecinii zgomotosi

Cum iti potolesti vecinii zgomotosi

de Av. Florentina Sandu    |    26 Ian 2006   •   00:00
Cum iti potolesti vecinii zgomotosi
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
In masura in care sunteti deranjat de zgomotele puternice ce provin din apartamentele vecinilor sau de la localurile din apropierea blocurilor in care locuiti, puteti sesiza sectia de politie la care sunteti arondat

In conformitate cu prevederile art. 2 din Legea nr. 61/1991, privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, constituie contraventie:
  • tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma (pct. 28 al art. 2);
  • tulburarea linistii locatarilor intre orele 22:00 si 8:00 prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora (pct. 29 al art. 2).

    AMENZI

    In primul caz, sanctiunea este amenda de la 2.000.000 lei la 10.000.000 lei vechi, iar in cel de-al doilea caz, amenda de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei vechi; in aceasta ultima situatie, se poate lua si masura suspendarii activitatii localului public pe o perioada cuprinsa intre 10 si 30 de zile, in cazul repetarii contraventiei.

    Legea nu prevede ce anume reprezinta "zgomot" sau care este nivelul maxim al decibelilor acceptat, astfel cum este prevazut in actele normative care reglementeaza situatia poluarii fonice industriale, aceasta urmand sa fie evaluata de la caz la caz de agentul constatator, avand in vedere si sustinerile martorilor.

    Textul legal care reglementeaza aceasta contraventie a fost chiar atacat in fata Curtii Constitutionale, sustinandu-se ca aceasta prevedere legala ar contraveni Constitutiei, in ceea ce priveste libertatea de exprimare si ca in Constitutie nu se precizeaza numarul de decibeli la care ai dreptul sa-ti exprimi gandurile sau opiniile prin viu grai, sunete sau alte mijloace de comunicare fara a tulbura "linistea locuitorilor".

    In realitate, libertatea de exprimare, astfel cum este garantata de Constitutie, permite cetatenilor sa participe la viata publica, sociala si culturala, manifestandu-si public gandurile, opiniile, credintele si creatiile de orice fel. Dar aceasta libertate nu poate fi absoluta si, ca atare, este supusa unor restrangeri care trebuie sa fie expres prevazute prin lege si necesare pentru ocrotirea unor valori politice, economice, sociale si umane.

    LIBERTATE DE EXPRIMARE

    Sub acest aspect, exercitiul libertatii de exprimare poate comporta anumite restrangeri si conditionari, potrivit legii, tocmai pentru ca drepturile si libertatile garantate de Constitutie cetatenilor, interesele acestora si, implicit, ordinea, sanatatea si morala publica sa nu fie afectate.

    In sensul celor aratate sunt si reglementarile internationale privitoare la drepturile omului. Spre exemplu, art. 19 pct. 3 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice stabileste ca libertatea de exprimare "comporta obligatii si raspunderi speciale" si ca aceasta "poate fi supusa anumitor limitari care trebuie insa stabilite in mod expres prin lege". Aceste restrictii trebuie sa se datoreze "respectului drepturilor sau reputatiei altora", "apararii securitatii nationale, ordinii publice, sanatatii sau moralitatii publice". De asemenea, art. 10 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale stabileste, referitor la libertatea de exprimare, ca "exercitarea acestei libertati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriului sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora".

    AUTORITATI COMPETENTE

    Asigurarea ordinii publice si linistii locuitorilor sunt atributii in sarcina autoritatilor locale, in speta primarilor, care, in conformitate cu art. 68 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, realizeaza aceste atributii prin intermediul politiei, jandarmeriei, gardienilor publici, pompierilor si unitatilor de protectie civila, care au obligatia sa raspunda solicitarilor sale, in conditiile legii.

    Tot in scopul asigurarii ordinii si linistii publice, precum si pentru cresterea eficientei pazei obiectivelor si a bunurilor apartinand domeniului public si privat al unitatilor administrativ-teritoriale, Legea nr. 371/2004 a creat cadrul legislativ pentru infiintarea, la nivelul municipiilor, oraselor si sectoarelor municipiului Bucuresti, a Politiei Comunitare, ca serviciu public de interes local, specializat.

    Concret, in masura in care sunteti deranjat de zgomotele puternice ce provin din apartamentele vecinilor sau de la localurile din apropierea blocurilor in care locuiti, puteti sesiza sectia de politie la care sunteti arondat. Pentru aceasta, este util ca administratorul imobilului sa afiseze la avizier numerele de telefon ale sectiei de politie respective si datele de contact ale politistului de proximitate competent.

    CAI DE ATAC
    Agentul constatator va intocmi un proces-verbal de constatare a contraventiei, o data cu constatarea aplicand si sanctiunea. Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate face plangere in termen de 15 zile de la comunicarea acestuia. Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, care va cita pe cel care a facut plangerea, organul care a aplicat sanctiunea, martorii indicati in procesul-verbal sau in plangere, precum si a oricaror alte persoane in masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei.
  • ×